De maandelijkse oudedagsvoorziening gaat met 100 baht per maand omhoog. Volgens directeur-generaal Krisada van het Fiscal Policy Office (FPO) is dat noodzakelijk. De huidige uitkeringen die starten vanaf 600 baht per maand, zijn te laag voor een redelijke levensstandaard.

Afhankelijk van de leeftijd krijgen ouderen in Thailand nu een maandtoelage variërend van 600 tot 1.000 baht. Krisada vindt dat de toelage minimaal 1.200 tot 1.500 baht per maand zou moeten bedragen. Het FPO schat dat 3,5 miljoen ouderen in armoede leven door onvoldoende inkomen.

Het ministerie moet nog wel de financiering rond zien te krijgen. Omdat niet iedereen een oudedagvoorziening aanvraagt of nodig heeft wil men dat geld gebruiken voor de verhoging van de Thaise AOW. Het ministerie van financiën komt daarvoor met een formulier waarop (rijke?) ouderen kunnen aangeven dat ze afzien van een uitkering.

Op dit moment hebben 10 miljoen ouderen recht op een uitkering, 2 miljoen maken er echter geen gebruik van. Per jaar besteedt de overheid 70 miljard baht aan de oudedagsvoorziening. De verhoging met 100 baht kost de overheid 2 miljard baht per jaar. De huidige toelage voor ouderen wordt gefinancierd uit de belasting op tabak en alcohol.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Oudedagsvoorziening in Thailand gaat met 100 baht per maand omhoog”

 1. teun zegt op

  Een “AOW” van TBH 600 p/m te laag? Wie komt – na zoveel tijd – op die geweldige gedachte? Het is ca TBH 20,-p/d! Daar kan iemand toch niet van leven?
  Tenzij familieleden financieel bijspringen, maar dat gebeurt lang niet altijd.

  • Ger zegt op

   Slechts 10 % van de bevolking draagt bij aan de inkomsten voor de staat d.m.v. een aangifte inkomstenbelasting. Daaruit kunnen de uitgaven voor de oude dag worden betaald. Conclusie is dan dat als je nooit voor hebt betaald ook nergens recht op hebt. Misschien hard maar wel rechtvaardig voor de minderheid die wel bijdraagt.
   Als iedereen zou bijdragen dan zou je een westers systeem met acceptable ouderdomspensioen kunnen realiseren. Maar dat is een droom daar 25 miljoen mensen inThailand nog steeds minder dan 5000 baht per maand inkomen hebben en dus niet kunnen bijdragen voor een oudedagsvoorziening.

   • ruud zegt op

    De inkomsten van de staat komen niet alleen via de inkomstenbelasting binnen.
    Een heel groot deel, misschien wel het grootse deel bestaat ui inkomsten uit bijvoorbeeld Btw.
    Die door iedereen wordt betaald.

    Overigens geeft u zelf al aan, waarom de mensen niet meebetalen aan de inkomstenbelasting.
    Namelijk omdat hun inkomen te laag is om belasting te KUNNEN betalen.

    Als de Thaise overheid zou zorgen voor een minimumloon, waarvan je kunt leven, zou dat probleem niet bestaan.

    Maar als de armen rijker worden, worden de rijken armer.
    En dat zal de bedoeling niet zijn.

   • Tino Kuis zegt op

    Ger,
    Inderdaad betalen maar 6-10 procent van de Thais inkomstenbelasting wat verantwoordelijk is voor 16-18 procent van de staatsinkomsten. Echter IEDERE Thai (en buitenlander) betaalt andere belastingen: BTW, bedrijfsbelasting, accijnzen etc die verantwoordelijk zijn voor ruim 80 procent van de staatsinkomsten. Iedereen draagt dus bij aan de inkomsten van de staat.

    https://www.thailandblog.nl/achtergrond/armen-thailand-betalen-relatief-veel-belasting/

    En Thailand is nu ongeveer net zo rijk als Nederland vlak na de Tweede Wereldoorlog en kan zich betrekkelijk gemakkelijk een fatsoenlijk ouderdomspensioen veroorloven. Het problem van Thailand is de zeer grote ongelijkheid in inkomen en vermogens.

    https://www.thailandblog.nl/stelling-van-de-week/thailand-toe-groeien-naar-een-verzorgingsstaat/

    • Ger zegt op

     Een groot gedeelte van de mensen betaalt weinig BTW. Denk bijvoorbeeld aan alle kleine onderners met hun winkeltjes: geen afdracht BTW en ook niet in rekening gebracht bij hun klanten. Idem voor een groot gedeelte van de 20 miljoen mensen in de landbouw etc. Een groot gedeelte van de economie bevindt zich in het informele circuit en er wordt dus door waarschijnlijk tientallen miljoen mensen weinig tot niets bijgedragen d.m.v het betalen van BTW. En dit geldt voornamelijk ook voor de door mij aangehaalde 25 miljoen mensen die weinig te besteden hebben. Ook hun uitgaven vinden grotendeels plaats op die lokale markten en winkeltjes. Dus van hen ook hooguit een minimale bijdrage door betaling van de 7% BTW.

 2. quillaume zegt op

  Is het bekend wanneer deze verhoging ingaat?

 3. eddy uit oostende zegt op

  En wij Belgen en Nederlanders maar klagen over ons pensioen !!!

 4. lung addie zegt op

  Zelfs met een verhoging van 100THB/m zijn deze oudjes aangewezen op financiele steun vanuit de familie. Maar goed, het is toch reeds een begin, beter dan niets. Gelukkig is er nog een grote solidariteit in vele Thaise families, anders zouden vele van deze oudjes, die zelfs niet meer in staat zijn wat bij te klussen, tot de bedelstaf veroordeeld zijn.

 5. Nelly zegt op

  Wemoeten ons natuurlijk wel realiseren dat het hier een compleet ander systeem is als in Europa.
  hier word minimaal aan social security betaald, ook belastingen zijn veel en veel lager dan bij ons.
  Het is hier nog steeds heel logisch dat kinderen voor hun ouders zorgen. Daarbij zijn er ook nog steeds veel ouderen die hun kinderen weer helpen door op de kleinkinderen te passen. vaak ook nog het huishouden runnen als de kinderen gaan werken. Dus geen creches en geen bejaartehuizen nodig. Ook in de staatsziekenhuizen worden de patienten vaak verzorgd door familie.
  de mensen helpen elkaar, dus minder geld van de staat.
  Natuurlijk is dit erg laag, maar we kunnen dit gewoonweg niet vergelijken

 6. Marin Sreppok zegt op

  Op welke leeftijd gaat deze uitkering in ? Ik begrijp dat er ook een hogere uitkering is naarmate de leeftijd stijgt.

  Kunt u een tabelletje produceren met leeftijden en de hoogte van de uitkeringg ?
  groet, Marin

 7. quillaume zegt op

  Het voorbeeld dat de kinderen hun ouders verzorgen c.q financieel bijstaan klopt.
  Ik ken persoonlijk ouderen die aan hun lot worden overgelaten, of
  die geen kinderen hebben die voor ze zorgen. Die zijn afhankelijk van vrienden of goed
  willende buren. Ze hebben drie keer niets. Voor hen zou het een uitkomst zijn als ze er
  wat bij krijgen. Het is inderdaad niet te vergelijken met Europa, waar ze het een stuk beter hebben.
  Niet ideaal maar een stuk beter dan Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website