Vluchten voor schulden

Door Hans Bos
Geplaatst in Maatschappij
Tags: , ,
6 april 2016
gokschulden

Wat doe je als de schulden je in Thailand boven het hoofd groeien? Dan neem je de benen en duik je ergens onder. En niemand die je meer vinden kan in een land met ruim 60 miljoen inwoners. Op deze manier ben ik de laatste tijd twee vrouwelijke kennissen kwijtgeraakt.

In het eerste geval gaat het om de eigenaresse van een kleine wasserij. De financiële eisen van haar ex en haar bijna volwassen zoon waren haar zodanig boven het hoofd gegroeid dat ze dit niet meer met wassen en strijken kon opbrengen. Dus leende ze links en rechts het nodige geld, tegen een hoge rente. Ze begon met een ‘share’ waarbij alle deelnemers maandelijks een vast bedrag inleggen. Als ze de totale pot nodig hebben, kunnen ze daar met het betalen van rente een bod op doen. Dat ging een paar keer goed, totdat de vrouw in kwestie met de noorderzon bleek vertrokken. Naar verluidt werd het haar te heet onder de voeten, achterna gezeten door agressieve geldschieters, Ik heb gehoord dat ze onderdak heeft gevonden in een klooster in Nonthaburi, maar zeker is dat niet.

Het tweede geval betreft Bee, een niet-praktiserende moslima van ongeveer 40 jaar en uitbaatster van een beauty salon hier in de buurt. Bee hield niet alleen van alcoholische drank, maar ook van gokken en kaartspelen. Om de schulden te betalen, leende ze geld van Jan en alleman, vaak met de meest uiteenlopende smoezen. Ook op mij deed ze een beroep, maar ik zag de bui al hangen. Ze had zo veel schulden dat ze deze onmogelijk met die dagelijkse paar klanten kon verdienen. Twee weken geleden heeft Bee de benen genomen. De huur van haar salon blijkt al vier maanden niet te zijn betaald, evenals de huur van haar appartement erboven. Ze is gevlucht zonder iets mee te (kunnen) nemen. De huisbaas heeft salon en condo afgesloten en zegt haar spullen binnen enkele weken te verkopen als ze zich niet meldt. Niemand weet ook bij benadering waar ze uithangt. Saillant detail is dat ze tot voor kort de mia noi (bijvrouw) was van een politie-inspecteur.

En dit zijn dan slechts twee gevallen in mijn directe nabijheid. Thailand is een super-kapitalistische samenleving, waar alles te koop is, mits je maar geld hebt. Om dat te krijgen wenden veel arme Thai zich tot kaartspelen, loterijen en gokspelen. Met werken wordt een mens immers nooit rijk. Dat je met kaarten en gokken eerder geld verliest dan wint, kan er bij de gemiddelde Thai niet in. Ze hebben immers stevig geofferd aan geesteshuis of in de tempel…

– Herplaats bericht –


» Laat een reactie achter


8 reacties op “Vluchten voor schulden”

 1. Tino Kuis zegt op

  Wat doe je als je schulden in Nederland je boven het hoofd groeien? Vluchten naar Thailand en laat de Thais dan maar opdraaien voor je ziektekosten.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 2. Hans Pronk zegt op

  Ja Hans, uit het leven gegrepen.
  Alleen dat verhaal over die gemiddelde Thai… Welke farang kent de gemiddelde Thai eigenlijk? Dat zullen er niet zo veel zijn, denk ik. De familie van je echtgenote kan meestal niet onder die noemer geschaard worden. En de echtgenotes van je farangvrienden meestal ook niet. En die Thai die in Pattaya of Phuket werken ook al niet.
  Zelf woon ik al jaren op het platteland. Gemiddeld zie ik 1* per week een farang. En de Thai die ik ontmoet heeft vrijwel nooit farangvrienden. Dat zijn ambtenaren, boeren, kleine zelfstandigen, hengelaars die bij ons een visje willen vangen, studenten en studentes. Dat lijkt wat meer op de gemiddelde Thai.
  Dat je met gokken eerder geld verliest dan wint weet de gemiddelde Thai ook wel. Waarom sommige Thai dan toch gokken? Om dezelfde reden als de Nederlanders en Belgen dan doen: hopen tegen beter weten in. En ook in Nederland leiden gokschulden af en toe tot moorden zoals een paar weken geleden nog. Gelukkig zijn er in Thailand nog kloosters – zoals Hans Bos ook vermeld – die mensen met schulden onderdak verlenen. Zoiets zou er in Nederland eigenlijk ook moeten zijn.

  Er wordt op Thailandblog zo veel beweert over de Thai. Het zal best wel van toepassing zijn op de Thai die de farang kent maar zeker niet op de gemiddelde Thai. Jammer dat dat blijkbaar vaak niet beseft wordt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
 3. Henk zegt op

  Tino ::ik weet dat het een beetje op chatten lijkt maar zou je dat een beetje beter uit kunnen leggen omdat ik van je hele zin geen snars snap .Vluchten naar Thailand ?? Visum etc ??
  Thai laten opdraaien voor je ziektekosten ???Complimenten als jij dat voor elkaar krijgt ,hooguit een paar dagen staatsziekenhuis tot je het loodje hebt gelegd .Graag beetje duidelijker zodat je medelanders er misschien iets van op kunnen steken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  • Tino Kuis zegt op

   Ik ben vrijwilliger bij Lanna Care Net die buitenlanders in problemen (ziekte, visa, geld etc) probeert te helpen. Als zodanig ben ik veel buitenlanders tegen gekomen die gevlucht zijn uit hun woonland, sommigen wegens schulden.
   Ik heb nu twee Nederlanders die beiden onder behandeling zijn in een staatsziekenhuis, de een heeft daar een schuld van 300.000 en de ander een schuld van 200.000 baht. Ze worden gewoon verder geholpen, alleen de medicatie moeten ze contant afrekenen. Ik ben met een Thaise arts mee geweest om een patient thuis te bezoeken. Er is een regeling voor afbetaling gemaakt door de sociale dienst in die ziekenhuizen (schuldsanering heet dat, dat bestaat wel degelijk) maar gezien het inkomen van die twee Nederlanders zal dat wel nooit of op heel lange termijn gebeuren. Thaise staatsziekenhuizen hebben de plicht iedereen te helpen ook al is er geen geld, dat eist de medische ethiek, en dat doen ze ook.
   Het desbetreffende zienhuis vertelt me dat ze nog miljoenen baht te goed hebben van buitenlanders (en ook van Thais natuurlijk). Dat geldt ook voor ziekenhuizen elders. Tevreden?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
 4. PEER zegt op

  Da’s ‘n goeie, Tino,
  En er schijnt ook nog ‘n Zuid Nederlandse WAO-er de benen te willen nemen naar Thailand!
  Maar heeft ‘n goeie vriend, die hem helpt. Maar of dat zal lukken moet de tijd leren.
  We horen in de toekomst hoe dit verloopt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 5. Hans van Mourik zegt op

  Hans van Mourik zegt.
  Ik begrijp het wel wat Tino zegt in het 2e gedeelte.
  Vluchten naar Thailand en laat de Thais dan maar opdraaien voor je ziektekosten.
  Eind 2012 heeft Tino een stukje geschreven, in het Thailandblog,over een Nederlanderdie hier in Changmai die in het ziekenhuis ligt en het niet kan betalen.
  Hij heeft toch geregeld dat hij geholpen kan worden Hij heeft het niet betaald Tino.
  Het bedrag was niet een klein beetje.
  Zelf lag ik toen ook in het Changmai RAM Hospitaal, heb toen de redactie van de Thailandbloq gevraagd om toestemming of ik met hem in contact kan komen.
  Niet om mij te helpen omdat ik het niet kan betalen,(heb een ziektekosten verzekering) maar omdat hij Arts is om met mij en mijn Oncoloog te praten .
  Zodat ik meer van mijn behandeling weet en gaat komen en ook vragen heb aan mijn Oncoloog,want alles gebeurde in het engels hij is voor mij dan meer als tolk en als deskundige
  Dus zodoende begrijp ik zijn opvating van punt 2 en terecht wat hij schreef
  Hans van Mourik

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 6. Hans van Mourik zegt op

  Hans van Mourik zegt.
  Aanvulling op mijn vorige reactie.
  Ik was toen geopereerd aan darmkanker en wil meer weten en heb hulp nodig.
  En toevallig op dat moment las ik het in het Thailandbloq dat hij Arts is geweest en ook in verbinding staat met de Nederlandse Ambasade als tussen persoon bij het bemidelen.
  Hans van Mourik

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 7. Thallay zegt op

  Moderator: Graag bij Thailand blijven.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website