Pong Veegt

Door François Nang Lae
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
31 oktober 2017

Pong veegt. Sinds we vorige week in het gastenverblijf van Pong en Judith zijn getrokken is dit één van de geluiden die het eerst vertrouwd zijn geworden.

Pong woont in een mooi, oud, traditioneel teakhouten huis-op-palen in de groenste wijk van Lampang, en zijn prachtige tuin wordt met ongelooflijk veel Liefde en Aandacht verzorgd. Het vegen van de oprit, die helemaal van de voor- naar de achterzijde van het perceel loopt, toch zeker wel zo’n honderd meter, is daar een vast onderdeel van. Het wordt als een dagelijks ritueel uitgevoerd, meestal aansluitend aan een aantal andere rituelen die ‘s ochtends om een uur of vier al beginnen. Met een meditatie van een uur, waarna hij op zijn renfiets springt en, een beetje afhankelijk van het weer, zo’n 40 tot 80 kilometer fietst, soms zelfs meer, vaak met één of meer vrienden.

Wanneer hij terugkomt van zijn fietstocht is daar zijn bezem. In zijn wielrennersoutfit, inclusief helm, neemt hij die onmiddellijk ter hand en tsjiet tsjiet tsjiet tsjiet (zo ongeveer klinkt het), daar gaat hij van start. Aan het begin van de oprit, waar wij hem alleen nog maar kunnen horen en nog niet zien. Wat al snel opvalt is de regelmaat. Als je wat beter luistert hoor je nog meer. Doelbewustheid. Toewijding. Rust. Plezier. Geluk….

Na verloop van enige tijd komt Pong in zicht. Het beeld bevestigt wat ik met mijn oren al waarnam.
Wanneer ik wat langer en beter naar hem kijk begin ik het te snappen: Pong mediteert.
Hij groeide op in een Boeddhistisch klooster, waar hij ging wonen toen zijn moeder stierf. Dat was toen hij ongeveer drie jaar oud was. Tot zijn 17e woonde hij daar, en had er een gelukkige jeugd. Hij beschrijft de abt van het klooster als een liefhebbende vader, die hem heeft geleerd hoe hij een goed mens kan zijn. Die hem alle voor hem zo belangrijke normen en waarden bijbracht, waar hij in de loop van zijn leven steeds opnieuw de vruchten van plukte. Die lessen respecteert hij, nu hij de zeventig al even gepasseerd is, nog steeds. Ze zijn in zijn persoonlijkheid ingebed, en Pong is één van die mensen die hun persoonlijke overtuigingen en levensvisie ook daadwerkelijk uitdragen en Leven. Dienstbaarheid is één van de in het oog springende kwaliteiten van Pong, en je kunt voelen hoe het iets-doen-voor-een-ander hem oprecht vreugde schenkt. Zo ook het schoonhouden en opruimen van zijn leefomgeving, waarmee we weer terug zijn bij het Vegen. Pong veegt niet, hij Veegt. Het Vegen dient naast het opruimen van zijn tuin een hoger doel…

Ik weet niet hoe Pong mediteert. Met welke intentie, of in welke meditatieve staat hij verkeert als hij Veegt. Er zijn vele verschillende vormen en technieken, en vele verschillende niveaus waar ik niet eens weet van heb.

De aanblik van Pong’s Vegen maakt dat ik mijn eigen vegen eens wat anders ga benaderen. Ik veeg namelijk het stukje oprit dat voor ‘ons’ huisje langs loopt, tot aan de achterzijde van het perceel, en af en toe ook het stukje van de weg tussen het perceel en de Wang rivier. Als ik het tegen Pong zeg weet ik zeker dat hij niet wil dat ik het doe, maar ik voel me bezwaard als ik alles aan Pong overlaat nu wij hier logeren, dus doe ik het zonder overleg. Mogelijk ontneem ik hem daarmee een deel van de mogelijkheid goed Karma te verwerven, maar dat is dan maar zo. Als sympathisant van de Boeddhistische levensvisie probeer ik daar maar zo’n beetje een middenweg in te bewandelen, anders kom ik daar toch nooit echt uit.

Vanochtend werd het dus meditiatief vegen. Ik ben begonnen met een eenvoudige oefening in dienstbaarheid en dankbaarheid, door al vegend in mezelf een mantra ‘thank you thank you thank you thank you’ uit te spreken, en daarbij het passende gevoel in mezelf te zoeken. Al snel had ik een regelmaat te pakken die goed aanvoelde. Later heb ik mijn aandacht verschoven naar enkel bewust aanwezig zijn en simpelweg observeren. Elke opkomende gedachte veegde ik met mijn bezem aan de kant totdat er geen meer opkwamen. Verdomd, wat kan vegen fijn zijn, ik had de hele godganse straat wel kunnen doen!

Daarom Veegt Pong dus. Met zoveel Liefde en Plezier. Dag in dag uit. Zijn lijf veegt, zijn brein stuurt de boel aan, en Pong Zelf? Ik verdenk hem ervan dat hij Elders en Overal verkeert, en waar dat dan ook moge zijn, het is er vast en zeker goed toeven!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Pong Veegt”

 1. Tino Kuis zegt op

  Vegen is een bijna rituele handeling in Thailand. Mijn ex schoonmoeder was altijd aan het vegen. Als ze bij ons op bezoek kwam was vegen het eerste wat ze deed. Mijn protesten ‘ik heb net alles al geveegd!’ waren aan dovemans oren gezegd.

  Ik ben blij kennis te hebben gemaakt met Pong.

 2. Jasper zegt op

  Ik woon in Trat, en elke dag wordt onze straat (een heel drukke, maar niet lange straat) geveegd door dezelfde vrouw. 12 uur per dag: het Amphur betaalt haar daar 300 baht per dag voor. Ze staat daar, in vol gewaad, dat betekent enorme zonnehoed, alle ledematen bedekt in vaak donkere kledij, handschoenen aan, en rubber laarzen. Ook bij 38 C. op onze barometer, waarbij ik het nauwelijks volhoud in de schaduw, geflankeerd door 2 sterke ventilatoren.

  Om een uur of 4 s’midag’s komt zij elke dag naar ons huis, een klein, mager, bezweet vrouwtje die blij is dat de dag voorbij is. Elke dag krijgt zij een koud glas water, en alle lege flessen die we hebben en andere dingen die haar lot verzachten, met 3 kinderen thuis, alleenstaande moeder.

  Zij veegt, om te overleven. Een van velen.

 3. Marcow zegt op

  Ik veeg nooit buiten de poort. En nu weet ik waarom … waarvoor dank

 4. William zegt op

  Heb je al eens aan een bladblazer gedacht, bespaart veel tijd, groet william.

 5. rentenier zegt op

  Ik heb ‘n aantal alleenstaande vriendinnen die regelmatig in het wit gekleed in tempels her en der doorbrengen. S’morgens zijn ze al heel vroeg aan het vegen en maken het hele complex schoon.
  Ze sturen wel eens een video en komt bij mij het vegen niet over als ‘werken’. Maar ze hebben van te voren (om 04.00) al gemediteerd. Het verblijf is voor hun niet gratis, ze worden overal door donatiebussen om donaties gevraagd. Dus eigenlijk betalen ze om te mogen vegen.

 6. Stan zegt op

  Prachtige beschrijving van iets, op het eerste zicht, doodgewoons…

 7. Mieke zegt op

  Mooi, deze diverse benaderingen van en ervaringen met het alomtegenwoordige vegen in Thailand. Dank voor jullie reacties!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website