Door Collin de Jong – Pattaya

Deze week ben ik opnieuw geconfronteerd met een landgenoot die in de problemen kwam omdat hij zijn huis op zijn Thaise vriendin haar naam had gezet en kon vertrekken na een geschil. Ik heb daar nu zo vaak voor gewaarschuwd maar wordt nog steeds te vaak geconfronteerd met deze onnodige problemen.

Farang kan geen grond kopen
Een farang kan geen grond kopen in Thailand maar wel een huis, met andere woorden u staat op grond van een ander en als er een geschil komt is het: “rien neva plus en het huis is niet meer van u”.
Zorg dat het bezit van een company is u de directeur en grootaandeelhouder bent. Met een aan te bevelen preferent share zodat u nooit voor verrassingen komt te staan en u degene bent die de beslissingen kan nemen en kunt tekenen. Let wel geef nooit een Thaise aandeelhouder 51% maar verdeel deze aandelen over meerdere aandeelhouders dan bent u safe met een preferent share. 

Condo-Pattaya

Laat je niet strikken
Een condo (appartement) kunt u op naam kopen indien de 49% van een gebouw niet vol is. Daarna moet u op een Thaise naam of een Company kopen maar deze condo’s zijn moeilijker te verkopen.
Laat u altijd adviseren en bijstaan door een erkende advocaat want ook deze week zijn er weer een aantal landgenoten de boot ingegaan bij een Thaise dame die veel rente en rendement had toegezegd maar er van door is met ruim 100 miljoen baht en een berg van ellende heeft achtergelaten. Laat u nooit strikken met hoge rentes, te mooie beloften en verhalen.

Recessie bij de bardames
Ik kreeg wederom vele reacties en vragen naar aanleiding van mijn artikel: recessie bij de bardames een poel van ellende te lezen. Ga niet over een nacht ijs en pas op voor de bar- maar vooral voor mooie gogo meiden in Pattaya. Verliefd is verloren op een enkele uitzondering na maar kan die op een hand tellen. De cultuur kennende na 32 jaar ervaring moet ik dan ook erkennen dat ik alle leugens al een keer gehoord.

De Thaise dames komen meestal niet vrijwillig naar Pattaya om in een bar of GoGo te werken, want men moet de familie financieel helpen. Maar aan de andere kant moet ik zeggen dat ze zich vaak snel en commercieel aanpassen,

Bargirl-Pattaya

meestal na een kleine cursus bij hun voorgangers. De liefste engeltjes heb ik in “no time” zien veranderen in bikkelharde snollen met een killers mentaliteit. Ik heb zes bekenden zien afslachten in de afgelopen vijf jaar omdat ze te braaf en soft waren. Als ik waarschuwde kreeg ik meestal het zelfde antwoord; “Die van mij is anders”. Net zoals hun kindertjes op school, ze zijn allemaal de beste van de klas, want men wil voor elkaar niet onderdoen.

Bedrog
Zo had een van mijn beste vrienden twee dochters van zijn vrouw op de universiteit in Bangkok zitten en hij stuurde elke maand trouw 1.500 gulden op. Toen ik ze natrok waren ze nooit op de universiteit geweest en ook niet op de Amerikaanse school waar hij ook nog 25.000 gulden voor had overgemaakt. Ze spraken nog geen woord Engels en werkten in een agennebus bar in een achterbuurt van Bangkok.

Waarschuwen en vechten voor rechtvaardigheid
Ik blijf hiervoor waarschuwen. Soms kreeg ik kritiek op mijn harde uitspraken van beginnelingen die met hun hoofd in de wolken liepen maar na verloop van tijd zijn er diversen achteraf eerlijk naar mij toegekomen en heb ik toch gelijk gekregen, ze vonden alleen dat het toen zo ongelukkig uit mijn strot kwam.

Het is maar hoe je het bekijkt, ik ben geen toerist maar een doorgewinterde wereldburger en heb een sterk rechtvaardigheid gevoel en ruik bijna dagelijks rottigheid en dan probeer ik in te grijpen, hoe vervelend dat ook overkomt. Achteraf heb ik vele bedankjes gehad maar daar ligt mijn kast van vol. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden en ik kies nu eenmaal voor een harde en directe aanpak want ik heb teveel ellende gezien.

Het complete artikel van Colin staat op Pattaya People

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Huis in een company, een condo op naam en nooit geld uitlenen!”

 1. Pim zegt op

  En zo is het !

 2. bebe zegt op

  Mij is altijd verteld dat een huis en grond kopen in een company illegaal is deze formule wordt veel gebruikt door gehaaide westerse huizen makelaars in Thailand .
  Tot op heden wordt dit niet veel gecontroleerd maar dit zou eens snel kunnen veranderen

 3. Hans Bos zegt op

  @ bebe,
  Dat klopt. Ik zou niemand aanraden in een company te kopen, niet alleen vanwege het risico, maar ook vanwege de relatief hoge jaarlijkse onderhoudskosten van de company. Beter is een leasecontract (30 jaar +) voor de grond en het huis op eigen naam, maar nog beter is een geregistreerde usufruct (vruchtgebruik) op het leven van de koper, diens kinderen of zelfs diens kleinkinderen als ze oud genoeg zijn om te tekenen.

 4. Frank zegt op

  Waarom kopen? Waar ik zit ,in mijn (gehuurde) penthouse, sinds 4 jaar ben ik zeker dat
  ik geen narigheid krijg.
  Alles wat je koopt (vanwaar die drift om geld uit te geven?) is bij voorbaat een risico.

  En er is zat te huur…(Pattaya/Naklua ) Ik betaal 12000,- bath per maand (als ik er ben ca. 4 maanden)
  Als ik er niet ben betaal ik de helft : 6000,-

  Het huurcontract staat op mijn naam dus als er narigheid zou zijn met mijn partner dan komt ze er niet meer in…Dat is nu eens de omgekeerde wereld.
  Overigens heb ik een goeie getroffen en net getrouwd (in NL). Heeft goeie familie,
  allemaal zaken mensen.
  Let ook eens op de achtergrond van zo’n meisje. Verkoopsters in een shop, verpleegsters (ik kan het weten, lag 2 weken in het Bangkok Pattaya).

  Succes,
  Frank


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website