Het opbouwen en behouden van je spiermassa is volgens recente studies misschien wel de beste manier is om in je gezondheid te investeren. Als de jaren gaan tellen kan die spiermassa ervoor zorgen dat je gezond en vitaal blijft. En als je ernstig ziek wordt, kan die spiermassa je overlevingskansen vergroten wanneer je toch ernstig ziek wordt.

De belangrijke rol van spiermassa blijkt wel uit het proefschrift van de Nederlands arts-in-opleiding Jeroen van Vugt, die op 20 december promoveerde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Van Vugt bepaalde de spiermassa bij verschillende groepen ernstig zieke patiënten aan de hand van scans, en ging na wat voor consequenties die spiermassa had. Zo ontdekte hij bijvoorbeeld dat bij mensen met een agressieve vorm van darmkanker de spiermassa meebepaalde of ze na een operatie last kregen van complicaties, en nog eens geopereerd moesten worden. Hoe meer spieren ze hadden, hoe kleiner die kans.

Ziekte overleven

Toen Van Vugt een andere groep darmkankerpatiënten bestudeerde, verdeelde hij ze in twee groepen: eentje met gezonde spieren, en eentje met minder gezonde spieren. Alle patiënten ondergingen een zware operatie, en Van Vugt volgde ze daarna tien jaar. Van de patiënten met gezonde spieren overleed ongeveer een kwart, van de patiënten in de andere groep de helft. De boodschap is duidelijk. Al die mensen die zich nu dagelijks in krachthonken en fitnessruimten in het zweet werken, investeren in hun gezondheid op de langere termijn. Die spieren die ze nu groter en sterker maken redden misschien over tien, twintig of dertig jaar hun leven.

Mocht je denken dat Van Vugts onderzoeksresultaten een toevalstreffer waren, dan kunnen we je geruststellen. Dat is niet zo. Wetenschappers zijn al vaker op dit soort positieve gezondheidseffecten van spiermassa gestuit. In 2017 publiceerden Amerikaanse oncologen bijvoorbeeld een onderzoek in Clinical Cancer Research waarin ze 40 vrouwen met een ongeneeslijke vorm van borstkanker enkele jaren volgden.

De onderzoekers verdeelden de vrouwen in twee groepen, eentje met relatief veel spiermassa en eentje met relatief weinig spiermassa. In de eerstgenoemde groep was na anderhalf jaar zelfs niemand meer in leven. In de tweede groep, die met relatief veel spieren, was ‘pas’ na 3 jaar de helft overleden. En toen na 8 jaar de onderzoekers stopten met het volgen van de vrouwen, waren er in deze groep nog steeds vrouwen in leven. Hun spieren vertraagden kennelijk het verloop van hun ziekte.

Langer leven

Ook bij ouderen heeft spiermassa een beschermende werking. Als onderzoekers grote groepen mensen jaren achtereen volgen, dan zijn het steevast de mannen en vrouwen met relatief veel spieren die erin slagen een extreem hoge leeftijd te bereiken. Het maakt niet uit of dat onderzoek is gedaan in Nederland, Zweden, Italië of in de Verenigde Staten – de uitkomsten wijzen praktisch altijd in dezelfde richting.

Fundamenteel onderzoek heeft inmiddels laten zien dat een gezonde spiermassa op zich toch heus een positief gezondheidseffect heeft. Een groep bewegingswetenschappers die veel belangrijk werk heeft verzet bij het ophelderen van het verband tussen spieren en gezondheid zit bij de universiteit van Kopenhagen in Denemarken. Eén van die onderzoekers, Bente Klarlund Pedersen, publiceerde in 2011 in de Journal of Experimental Biology een artikel waarin ze de gedachte formuleerde dat spieren niet alleen mensen in staat stellen om te bewegen, maar ook een orgaan zijn. Sterker nog, spieren zijn het grootste orgaan van het menselijk lichaam. En net zoals veel andere organen maakt gezond spierweefsel legio stoffen aan die het lichaam gezond helpen houden. Myokines, noemt Pedersen ze.

Eén van die myokines is irisin. In reageerbuizen doodt irisin kankercellen. Spaanse onderzoekers vonden in een studie, die in 2014 verscheen in American Journal of Medicine, verrassend veel irisin in het bloed van gezonde honderdplussers. De Spanjaarden vermoeden dat irisin, op een manier die nog lang niet duidelijk is, het leven verlengt en ziekte op een afstand houdt. Er zijn tientallen myokines zoals irisin, en ze hebben op een heleboel verschillende manieren positieve effecten in het lichaam.

Bron: Eigenkracht.nl

8 reacties op “Spiermassa vergroot de overlevingskansen bij ernstige ziekte en zorgt voor langer leven”

 1. John Chiang rai zegt op

  Heeft zeker iets van waarheid,alleen heeft alleen een spierenbundel als King Kong weinig zin,als de persoon rookt,zuipt,mateloos vreet,en weinig beweegt en zijn verdere verstand gebruikt.
  Ik geloof dat deze laatste dingen, met natuurlijk een beetje geluk,zeker zo belangrijk zijn voor een lang en gezond leven.

 2. HansG zegt op

  Ik citeer: “Van de patiënten met gezonde spieren overleed ongeveer een kwart, van de patiënten in de andere groep de helft. De boodschap is duidelijk. Al die mensen die zich nu dagelijks in krachthonken en fitnessruimten in het zweet werken, investeren in hun gezondheid op de langere termijn.”
  Dit is wel erg kort door de bocht. Over het algemeen kun je stellen dat mensen met een actiever leven meer spierfunctie zullen hebben. Dit zowel qua massa als uithoudingsvermogen. Is er in dit onderzoek alleen naar spiervolume gekeken of ook naar leefwijze, hobby of geluk. Al deze factoren beïnvloeden herstelprocessen en daardoor de leeftijd ook.
  Evidence based is dit op deze manier qua volume te vergelijken maar niet qua oorzakelijkheden.

 3. Cornelis zegt op

  ‘Al die mensen die zich nu dagelijks in krachthonken en fitnessruimten in het zweet werken, investeren in hun gezondheid op de langere termijn’
  Dat zal op in z’n algemeenheid wel juist zijn, maar om te ‘investeren’ in je gezondheid op langere termijn hoef je niet persé naar krachthonken/fitnessruimten. Ook op de fiets, zwemmend of lopend kun je spiermassa opbouwen en behouden, met wat inspanning. Daarnaast bevordert e.e.a. ook nog sterk de algemene fitheid.

  • Khun Peter zegt op

   Er is wel een verschil tussen cardio en krachttraining (ook op de sportschool) maar het is beter om beide te doen, want cardio (fietsen, wandelen, zwemmen) is erg goed voor hart en bloedvaten. Met fietsen en zwemmen kan je wel spieren opbouwen maar dan moet je vrij heftig trainen en bij fietsen heeft dit alleen effect op de beenspieren (quadriceps en hamstrings) andere spieren doen wel wat mee maar dat is verwaarlozen. Bij een full body workout met gewichten train je alle belangrijke spiergroepen.

 4. Ruud NK zegt op

  https://www.runnersweb.nl/guide/7-manieren-hardlopen-beter-mens/1-het-bouwt-mentale-taaiheid

  Ik ben een 71 jarige hardloper. Dagelijks krijg ik een nieuwsbrief van Runnerswold met tips.
  Vandaag kreeg ik o.a. bovenstaande post. Het sluit aardig aan bij het artikel van vandaag. Uit eigen ervaring weet ik dat hardlopen een levenswijze en hobby is. Tevens geeft het je een geluksgevoel. Uiteraard bouw je spiermassa op en het vreugde gevoel na het lopen van 10, 21 of 42 km kan ik niet uitleggen.
  Ik denk dat het artikel van runnersweb ook de vragen van HansG beanrwoord.

  Afgelopen maand liep ik een marathon, Volgende week een 2e en volgende maand 50 km de Doi Inthanom op. Leeftijd kan geen excuus zijn om meer te gaan bewegen. Wandelen, fietsen allemaal prima te doen en het hoeft niet extreem..

  • Jacques zegt op

   Ik ben het met u eens als actief hardloper, net iets jonger dan dat u bent. Maar na de zestig moest ik het wel rustiger aan gaan doen. Je gaat het toch wel merken. In Nederland liep ik vroeger ook de lange afstanden en op de marathon van Almere was er nog een man die ook 71 jaar oud was, niet al te groot en gespierd en liep nog binnen de drie uren. Ik deed er net iets langer over en was toen 46 jaar oud. Respect hiervoor. Als je jong begint en het lang volhoud kan je dus lang doorgaan. Altijd wel bedacht zijn voor blessures, want die vergallen een hoop aan plezier. Dus nu maar een toontje lager en mag de pret niet drukken. Er zijn natuurlijk altijd mensen die bepaalde kwalen of aandoeningen hebben en daardoor niet kunnen sporten. Dat is een groot nadeel voor deze groep, want de meeste hebben hier niet om gevraagd. Maar voor diegene die wel kunnen, maar niet hiertoe bereid zijn, we kennen ze allemaal wel, de barstoelfanaten die bierbuiken kweken o.a., is het een groot gemis. Ik zou zo graag zien dat ook deze groep wat meer respect had voor hun lichaam en geest. Het is nog niet te laat. De weg naar succes is altijd in aanbouw. Khun Peter heeft wel en goed punt en dat is dat naast het duursporten ook de andere spiergroepen niet vergeten moeten worden. Dus met ijzers werken in redelijkheid en gematigdheid kan voor de ouderen zeker geen kwaad.

 5. Mr Bojangles zegt op

  Volgens mij is de onderliggende gedachte juist, maar de conclusie verkeerd. Mensen met een grotere spiermassa hebben gewoon een gezondere levensstijl. En door al dat sporten, hebben ze betere longen en bloedvaten en en beter hart en betere zuurstofvoorziening. En DAT is volgens mij de reden dat ze meer overlevingskansen hebben.

  • Khun Peter zegt op

   Minder duidelijk is hoe spiermassa de gezondheid precies beschermt. Aanvankelijk hebben wetenschappers het verband tussen spiermassa en gezondheid weggeredeneerd, en gedacht dat er sprake is van een schijnverband. Gespierde mensen eten gezond en hebben veel lichaamsbeweging. Daardoor zijn ze gezonder, zeiden die wetenschappers. Dat ze ook gespierder zijn is een gevolg van een leefstijl die gezond maakt, maar spieren zelf maken niet gezond.

   Natuurlijk hebben die kritische wetenschappers een punt. Maar fundamenteel onderzoek heeft inmiddels laten zien dat een gezonde spiermassa op zich toch heus een positief gezondheidseffect heeft. Een groep bewegingswetenschappers die veel belangrijk werk heeft verzet bij het ophelderen van het verband tussen spieren en gezondheid zit bij de universiteit van Kopenhagen in Denemarken. Eén van die onderzoekers, Bente Klarlund Pedersen, publiceerde in 2011 in de Journal of Experimental Biology een artikel waarin ze de gedachte formuleerde dat spieren niet alleen mensen in staat stellen om te bewegen, maar ook een orgaan zijn. Sterker nog, spieren zijn het grootste orgaan van het menselijk lichaam. En net zoals veel andere organen maakt gezond spierweefsel legio stoffen aan die het lichaam gezond helpen houden. Myokines, noemt Pedersen ze.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website