De Chulalongkorn-feestdag

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Geschiedenis
Tags: , ,
5 oktober 2018

Op 23 oktober wordt in Thailand het overlijden van koning Chulalongkorn de Grote (Rama V) herdacht, het is dan een nationale feestdag. Hij is nog steeds de meest vereerde persoonlijkheid uit de Thaise geschiedenis.

Rama V werd in 1853 in Bangkok geboren en reeds op 15-jarige leeftijd tot koning gekroond. Veel ontwikkelingen zijn aan hem te danken, zoals verbeterde rijstverbouw en het aanleggen van veel nieuwe kanalen.

Koning Chulalongkorn voerde een succesvolle buitenlandse politiek. Hij knoopte als eerste koning van Siam directe contacten aan met de Europese koningshuizen en bezocht Europa tweemaal, onder andere Heidelberg, waar zijn zoon prins Rangsit studeerde. De koning ontwikkelde Siam tot een moderne sterke staat, die zelfstandig kon blijven ondanks de druk van Frankrijk en Engeland.

Ook zorgde hij voor een betere opleiding en scholing voor leerlingen, die goed presteerden, uit alle lagen van de bevolking. Deze konden zelfs verder studeren in het buitenland, bijvoorbeeld Duitsland, Rusland. Doordat de koning soms anoniem door het land reisde, ontdekte hij veel zaken, die verbeterd konden worden. Dit wekte ook het vertrouwen  van de bevolking.

Rama V voerde een consequente moderniseringspolitiek uit en haalde daarvoor buitenlandse deskundigen naar zijn land. Voor de bouw van het spoorwegnet werd Duits technisch personeel ingezet.

Het grote koningspaleis ‘Grand Palace’ in Bangkok werd in 1782 door koning Rama I gebouwd. Daarna werd er nog veel bij gebouwd. Ten tijde van koning Chulalongkorn bevond zich aan de noordzijde van het paleis het zogenaamde binnenhof. Dit deel werd door een hoge muur omgeven.

Aan de toegangspoorten stonden vrouwelijke wachters en in dit gebouw woonden drieduizend vrouwen. Deze stonden in verbinding met de koning, zoals concubines. Mannen hadden hier geen toegang. Het ging hier om een harem. De koning had hier 153 ‘echtgenotes’, bij 35 van hen had hij totaal 76 kinderen. Zijn zoon Vajiravudh (Rama VI ) volgde hem op.

Chulalongkorn liet een moderne staat achter met vele ontwikkelingsmogelijkheden. Ook nu nog geldt Chulalongkorn (Rama V) als een van de meest vereerde vorsten uit de Thaise geschiedenis. Zijn sterfdag 23 oktober wordt als feestdag gebruikt om hem te eren.


» Laat een reactie achter


6 reacties op “De Chulalongkorn-feestdag”

 1. Bert zegt op

  Denk dat daarom zoveel Thaise mannen er een mia noi of een gig op na houden.
  Ter ere van Rama V

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
 2. niek zegt op

  Op 3 aug. weigerde een achttal studenten van de Chulalongkorn universiteit zich tijdens de traditonele Eid-ceremonie voor het standbeeld van Rama V languit ter aarde ‘te begeven’, zoals de traditie wilde.
  Zij zijn daarvoor door het bestuur van de universiteit gestraft en/of uit de Studentenraad verwijderd, zoals de Nation berichtte.
  Nu is de ironie, dat diezelfde koning Chulalongkorn (Rama V) het gebruik van het languit op de grond gaan liggen uit eerbied voor de koning, in 1873 heeft afgeschaft.
  De vorig jaar overleden koning Rama IX heeft dat gebruik weer in ere hersteld.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
 3. Thallay zegt op

  interessant stukje geschiedenis, dank daarvoor. Ik mis alleen het jaar waarin hij is overleden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Rob V. zegt op

   23 oktober 2453 (1910), op 57 jarige leeftijd.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • teun zegt op

   Daar heb je Google voor. Dan zie je dat hij in 1910 overleed. Niet heel erg oud geworden (57 jr voor snelle rekenaars). Het krijgen van 76 kinderen (!!) is ook een heel vermoeiende taak natuurlijk. Vooral als je daarnaast ook nog eens zo’n 150 vrouwen “tevreden” moet houden.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 4. Tino Kuis zegt op

  Koning Chulalongkorn heeft veel goeds gedaan. We moeten wel beseffen dat hij ten tijde van zijn troonbestijging (1868) eigenlijk alleen koning was van en gezag had over Bangkok en naaste omgeving, zeg tot Khorat, Phitsanulok en Sri Thammarat. De rest van wat nu Thailand is bestond toen uit redelijk onafhankelijke rijken (Lanna) en rijkjes. Je zou kunnen zeggen dat hij tot zijn dood in 1910 die afgelegen gebieden van wat nu Thailand is koloniseerde met behulp (en enige tegenwerking) van Engeland en Frankrijk, die een bufferstaat nodig hadden, en met een nieuw leger, politiemacht en ambtenaren.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website