Tino’s politieke column

Door Tino Kuis
Geplaatst in Column
Tags: , , ,
8 december 2013

Geachte heer Suthep,
Neemt u me niet kwalijk dat ik u deze brief schrijf om u een steuntje in de rug te geven bij uw pogingen Thailand grondig te hervormen en op weg te helpen naar een echte democratie.

U bent daarvoor de meest geschikte man. Niet alleen kunt u door uw treffende retoriek tienduizenden mensen op de been brengen uit alle hoeken van Thailand, u beschikt ook over de vereiste kwaliteiten en ervaringen. U heeft terecht niets op met corruptie en corrupte politici, en daar kunt u in uw dertigjarige loopbaan over meepraten.

Wij hebben daar in Nederland een mooi spreekwoord voor: ‘Je moet dieven met dieven vangen’. U bent daarom de aangewezen man om Thailand naar een gouden toekomst te leiden. Back to the future!

Ik luister graag naar u

Ik luister graag naar u, vooral als u spreekt over de democratie en dat doet u héél vaak. U noemt de parlementaire democratie de ‘dictatuur van de meerderheid’ en dat is het ook. We moeten het vervangen door de ‘dictatuur van de minderheid’ waarbij die minderheid wel moet bestaan uit de beste mensen die Thailand voortbrengt.

Onafhankelijke geesten, die alleen het belang van Thailand op het oog hebben, zoals zakenlui, academici, rechters, dokters en leraren. Eerlijke en goed opgeleide mensen. Een paar boeren ertussen zal wel noodzakelijk zijn voor het internationale aanzien. Jammer dat ik als buitenlander niet aan de demonstraties mee mag doen, maar ik blaas ‘s avonds wel stiekem op een fluitje!

Het Thaksin regime bestaat uit termieten

Het Thaksin regime moet met wortel en tak worden uitgeroeid, daar moeten we mee beginnen. Het zijn termieten die de samenleving langzaam maar zeker opvreten. Wat is het Thaksin regime? Allereerst Thaksin zelf, die erger is dan Phibun, Sarit en Suchinda bij elkaar. Vervolgens al zijn vele familieleden, aangetrouwde familie, kinderen, neven, nichten, etcetera etcetera.

Alle politici natuurlijk die van hem afhankelijk zijn en door hem worden betaald; verder bureaucraten, politiemensen en militairen door hem benoemd,  en misschien ook al die mensen die op hem stemden. We moeten radicaal eens en voor altijd afrekenen met het Thaksin regime. Pas dan kunnen we een nieuwe democratie gaan opbouwen. Laten we het een ‘Culturele Revolutie’ noemen.

Een briefje van 500 baht

Het is algemeen bekend dat de parlementaire democratie in Thailand niet werkt. Dat is omdat de stemmen voor de Peua Thai partij allemaal gekocht zijn. Je kunt natuurlijk niet verwachten dat het ongeletterd plattelandsproletariaat uit het Noorden en het Noordoosten weten wat ze doen als ze gaan stemmen.

Net als een hond alleen reageert op een bot, reageren zij alleen maar op een briefje van 500 baht. Ze moeten eerst goed worden opgeleid en dan zullen ze zeker op de Democraten gaan stemmen. Net als in Europa zullen daar echter nog vele generaties overheen gaan. Tegen die tijd echter zullen de Democraten vast wel 99,9 procent van alle stemmen veroveren. We moeten geduld hebben.

Het rode gespuis

Yingluck is een zwakke figuur. Ze zal nooit krachtig optreden zoals u gelukkig deed in 2010 om het rode gespuis te verjagen. U hoeft niet bang te zijn voor een herhaling van die gebeurtenissen.

Ik heb nog wel een klein puntje van kritiek. Kunt u uw volgelingen niet oproepen hun kritiek op Yingluck wat te matigen? Of in ieder geval geen vuige taal als ie-ngôo of karìe te gebruiken? Of haar zoontje lastig te vallen? Dank U.

Tot slot een woord van troost

Mag ik u vragen waar Abhisit is? Ik zag interviews op CNN en BBC maar nu is hij weer onzichtbaar. Een persoon als hij, die in Eton studeerde, moet toch wel een belangrijke raadgever zijn. Hij weet vast wel hoe de Engelse Grondwet in elkaar zit, misschien kan Thailand daar een voorbeeld aan nemen.

En tot slot een woord van troost.  Als u onverhoopt toch de gevangenis indraait, weet dan dat er zowel hier als overal op de wereld heel veel goede en onschuldige mensen in de gevangenis zitten of zaten.

Ik wens u veel succes bij het omverwerpen van deze onverkwikkelijke regering. Hoe eerder hoe beter. Op naar de ‘Final Battle’! Op 9 december om 09.39 gaat het beginnen! (Waarom al die negens?)

Een betrokken buitenlander


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Tino’s politieke column”

 1. chris zegt op

  Wat me in het verhaal van Tino opvalt is de onverdraagzaamheid van mensen onderling. In de afgelopen weken ben ik vrij actief geweest (tijdens mijn lessen op de universiteit, hier op Thailandblog en op verschillende sociale netwerken) om Thai op het hart te drukken dat het wederzijds verketteren van elkaar tot werkelijk niets leidt en zeker niet tot een volwassen democratie. Zaken worden teveel op de man en de vrouw gespeeld terwijl we het zouden moeten hebben over de processen die in de politiek en elders in Thailand spelen. Op basis van analyses en feiten. En waarschijnlijk is er een verzoeningscommissie nodig naar het voorbeeld van Zuid-Afrika om patijen on speaking terms met elkaar te brengen, naast nieuwe gezichten op de podia en in het parlement.
  Of ik het nu eens of oneens ben met de methoden die de demonstranten gebruiken is niet zo vreselijk interessant en roept bij de herinneringen op aan de methoden die de red shirts in 2010 gebruikten en die nog nooit door een rechter zijn beoordeeld op basis van de geldende wetten. De discussie of Suthep in de gevangenis thuishoort doet ook de vraag herrijzen of leiders als Nattawut en Jatuporn daar niet al enkele jaren hadden moeten wonen, beschuldigd van terrorisme. Nattawut is nu zelfs onder-minister. In welk ander land is zoiets mogelijk, behalve Suriname en een paar bananen-republieken in Afrika?

  Democratie vraagt om wederzijd srespect van politeike partijen die met elkaar van mening verschillen over de belangrijke politieke items. Regeringspartijen hebben oppositie nodig en omgekeerd. Alleen dan kan een effectief check-and-balance systeem functioneren. Politici in dit land zouden eens goed in de spiegel moeten kijken, eigen verantwoordeliijkheid moeten nemen (accountablity) en aanmoedigen en het probleem niet op het bordje moeten leggen van de koning.

  • Jan van Velthoven zegt op

   Een belangrijk verschil tussen nu en 2010 is toch wel dat het straatverzet nu is gericht tegen een democratisch gekozen meerderheid. In 2010 was daar geen sprake van.

   • chris zegt op

    beste Jan,
    De regering Yingluck is aan de macht gekomen na een grote verkiezingsoverwinning. De vorm van de verkiezingen kun je democratisch noemen. Over de manieren waarop de stemmers zijn bewerkt om op een bepaalde politieke partij te stemmen kun je democratische vraagtekens zetten. Overigens betwisten de demonstranten dat ook niet. De demonstranten vinden dat de regering zijn mandaat niet goed gebruikt. En daar zijn – denk ik – voldoende goede redenen voor aan te geven. En als de regering zijn boekje te buiten gaat is het volk geroepen in opstand te komen. Niks mis mee. Gebeurt nu ook in Kiev en in het recente verleden in Tunesie, Libie en Egypte: allemaal opstanden tegen ‘democratisch’ gekzoen regeringen.

 2. jan geluk zegt op

  Als men al dat geld wat dit allemaal kost nu eens in oplossing van de wateroverlast had gestoken was er geen overstroming meer geweest.En als men nu eens het protesteren had veranderd in presteren dan hadden de arme Thais er iets aan gehad.Dit land is zo mooi waarom al die onzin wie de macht heeft.Ook buitenlanders die er wonen zouden zich van raad en commentaar moeten onthouden is een ding van de Thaise mensen zelf.

  • Eugenio zegt op

   Beste Jan,
   Op het eerste gezicht klinkt dit allemaal heel aannemelijk. Maar ik kan hier helemaal niets mee.

   Voor het duizendvoudig bedrag, dat dit protest kost, is het waterprobleem in Thailand echt nog niet opgelost.

   De protesten hebben in eerste instantie geholpen. Die verschrikkelijke wet is terug genomen. Wat bedoel je hier met “presteren”? Het klinkt in ieder geval heel leuk.

   “Onzin wie de macht heeft”. Daar denken de Thais en de meeste wereldbewoners heel anders over. De gehele menselijke geschiedenis draait om de strijd om de macht.

   “Wij mogen geen commentaar geven. Het is een ding van de Thaise mensen zelf.”
   Vertel dat bijvoorbeeld ook maar aan de toeristen die weken vast zaten en niet meer naar huis konden, omdat de vliegvelden een paar jaar geleden bezet waren.
   Ik dacht dat dit blog er was om onderling over Thailand ervaringen uit te wisselen.
   Er is echt geen enkele Thai die, als we onze mening onderling geven, hier last van heeft.

 3. Anneke Kuis zegt op

  Hoi, Ik ken natuurlijk de Thailandse politiek alleen van de televisie. Je column vond ik wel bijzonder, denk je dat die meneer, die je aanbeveelt, het ook zal lezen? Groeten, Anneke


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website