Loy Krathong vieren op duizenden kilometers van Thailand is geen sinecure. Allereerst moet er een Krathong gemaakt worden die blijft drijven en milieuvriendelijk is, dus geen piepschuim.

Nadat de eerste hindernis was genomen en wij er in geslaagd waren om een mooie kanaalwaardige krathong te fabriceren, zat het weer erg tegen. Regen en harde wind zijn namelijk geen ideale omstandigheden.

Vervolgens met de krathong, een warme jas, paraplu en aansteker richting het Apeldoorn kanaal. Eenmaal daar hadden we de verkeerde kant van de oever gekozen. De afstand tot het water was te ver, dat zou de tewaterlating niet ten goede komen.

Door weer en wind terug naar de andere kant van het kanaal en ja, daar was een mooie stijger. De kaarsjes en de wierookstokjes aansteken onder deze omstandigheden bleek een ware beproeving.

Na de nodige wensen te hebben bedacht mocht de krathong het ruime sop kiezen. De Nederlandse wind was dit Thaise bouwwerkje niet goed gezind en hij bleef maar een beetje aan de oever dobberen. De kaarsjes vielen al snel ten prooi aan de wind en regen.

Maar goed, wij hebben toch Loy Krathong gepast kunnen vieren en daar ging het om.

Foto: Vriendin Kanchana koukleumend langs de over van het Apeldoorns kanaal.

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Loy Krathong in Apeldoorn vieren is afzien”

 1. Rob V. zegt op

  Helaas is Loi Krathing hier in Nederland meestal een kille, koude en vaak natte bedoeling. De kaarsjes worden meestal al snel door de wind uitgeblazen. Met mijn lief maakte ik de Kratongs van ronde kurk onderzetters. Dat bleef prima drijven en we lieten ze los in de sloot of vijver vlak bij ons huis. De laatste keer (2014) vond ik de Kratongs een dag later in het riet terug en heb ze maar netjes opgeruimd. Ik heb het ook weleens met andere Thai gevierd, die stonden dat het water minstens een kanaal moest zijn, dat is garantie voor golfslag waardoor de Kratongs al snel omsloegen. Nu is er bij mijn huis ook wel een kanaal in de buurt maar mijn vrouw gaf de voorkeur aan de sloot/vijver verderop in de straat, het gaat immers om het idee. En ondanks het gure weer heb ik het altijd met plezier gevierd. 🙂

 2. Sandra zegt op

  Haha… doet me denken aan een poging van mijn zoon en ik een paar jaar geleden.
  We wilden de Kratong te water laten in de IJssel bij Deventer…
  De afloop was ongeveer gelijk…

 3. Tom zegt op

  Mijn vrouw heeft een krathong van brood gemaakt. Die bleef het goed doen. Dat zag er mooi uit in de vijver in onze straat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website