Column: ‘Hulde aan de schuinsmarcheerder’

Door Gringo
Geplaatst in Column, Gringo
Tags:
3 oktober 2015

Een tijd terug stond er een mooi en tegelijkertijd onzinnig verhaal op dit blog, waarin gemeld werd hoeveel procent van de Thaise dames “vreemd gingen”. Gelukkig stond er ook bij, dat – weliswaar iets minder – ook Thaise mannen veelvuldig uit de pas liepen op seksueel gebied.

Ik vond het onzinnig, omdat vreemdgaan iets universeels is, dat al bestaat zolang er mensen op deze aarde rondlopen. Je kunt natuurlijk een enquête organiseren en mensen in een bepaald land ondervragen en dan vaststellen in hoeverre de dames en heren seks bedrijven met een ander dan hun partner, maar het is naar mijn mening ook zo, dat het waarheidsgehalte van de antwoorden zeer laag is.

Want wat is nu eigenlijk vreemdgaan? Ik zei het al, vreemdgaan is seks bedrijven met een ander dan je eigen partner, vooropgesteld dat je met die partner een relatie hebt of zelfs getrouwd bent. Iemand die een dergelijke relatie niet heeft, kan dus niet vreemdgaan. Hij kan wel een schuinsmarcheerder zijn, iemand dus die er een slordig seksleven op nahoudt, hier in Thailand noemen we dat een “butterfly” of een “buffalo”, zelfs de term “helikopter” wordt wel gebruikt. De combinatie van vreemdgaan en een butterfly is vanzelfsprekend ook mogelijk.

Is dat dan allemaal verwerpelijk? Nou, vroeger vond ik van wel, je behoorde trouw aan je partner te zijn en dus alleen seks met die partner te hebben als onderdeel van je oneindige liefde. Nu ik wat ouder ben en bovendien in Thailand woon, ben ik wat milder op dat gebied geworden. Ik las ergens, dat seks iets fysieks is en liefde een emotie. Dat kan heel goed samen gaan, maar is niet per se noodzakelijk. Iemand op vakantie of op een lange zakenreis kan fysiek seks bedrijven zonder dat er van liefde of genegenheid sprake is. Er wordt gewoon een lichamelijke behoefte bevredigd, niet meer en niet minder.

Het verhaal waaraan ik refereer kwam van Durex, de grote fabrikant van condooms en die zal het bovenstaande allemaal een zorg zijn. Durex wil regelmatig in het nieuws, puur alleen om de verkoop van hun condooms te stimuleren. Dat zal best ook wel lukken, maar aan mij heeft Durex een hele slechte. Ik heb namelijk nog nooit condooms gekocht, niet van Durex en ook niet van een ander merk. Daarmee beweer ik niet, dat ik ze nooit heb gebruikt, maar dat is een ander verhaal.

Natuurlijk waren er in mijn jeugd ook condooms te koop, maar ik zou niet weten waar. Waarschijnlijk bij de drogist, die ze niet openlijk, maar van onder de toonbank haalde. Tegenwoordig liggen de condooms gewoon in het boodschappenmandje en ik zie af en toe best een jonge Farang met een idem dito jonge Thaise dame samen voor het schap staan om de voor hen juiste condoom uit te zoeken. Nog helemaal niet eenvoudig, want condooms zijn er in alle maten, kleuren, uitvoeringen en smaken.

Een columnist in de Bangkok Post schreef onlangs – ook naar aanleiding van dat Durex verhaal – in zijn verhaal hoe hij voor de eerste keer condooms ging kopen. De drogist waar hij zijn aankoop wilde doen, had de condooms niet in zicht opgesteld, dus hij moest er de verkoopster speciaal om vragen. Hij drentelde minutenlang door de winkel tot dat alle klanten weg waren, had inmiddels een kammetje en nagelvijltje uitgezocht en legde die ter afrekening op de toonbank. Timide zei hij: “En een pakje condooms”. Toen de verkoopster zonder blikken of blozen vroeg: “What size, Sir?” vluchtte hij alsnog de winkel uit met een kop als vuur. De dame achter de toonbank wilde slechts weten welk soort verpakking hij wenste, maar hij vond het een al te intieme vraag.

Schuinsmarcheerders gebruiken bijna per definitie condooms, vroeger al en zeker tegenwoordig met de angst voor besmettingen. Een kennis van mij hier in Pattaya, die al zijn hele leven lang de titel “butterfly” draagt – hij ging al de tweede dag na zijn huwelijk met een andere dame tussen de lakens – gebruikt echter geen condooms. Hij vindt het maar niks en weigert ze gewoon. Dat leverde hem inmiddels wel drie keer een druiper op, maar zoals hij zegt: “Dat is een aanvaardbaar risico en een druiper ben je binnen enkele dagen weer kwijt”.

Te hopen voor hem, dat hij niet in contact komt met twee uiterst bevallige Thaise dames, waarvan ik vernam, dat ook zij niet van condooms houden en er op staan onbeschermd te vrijen. Zij doen dat echter met een doel. Zij zijn beiden HIV-besmet door een Farang en nemen op deze manier wraak om zoveel mogelijk andere Farangs te besmetten.

Tenslotte een weliswaar oude grap over condooms. In Amsterdam is er de Condomerie, een speciaal zaak, waar uitsluitend condooms in vele uitvoeringen worden verkocht. Te koop is bijvoorbeeld een verpakking met 3 condooms. De meest verkochte verpakking voor mensen, die enkele keren per week de liefde bedrijven. De verpakking van 5 stuks is speciaal voor de wat christelijke mensen, vrijen elke werkdag, maar niet in het weekend. De 7-pack is voor Italianen en Fransen, die doen het gewoon elke dag. En de 12-pack dan? Die is speciaal voor de Nederlandse huisvader. Hoezo 12? Wel, eentje voor januari, eentje voor februari, enz.

Hulde dus aan de schuinsmarcheerder. Vaak wordt er denigrerend over deze mensen gesproken, maar bedenk wel, dat zij een enorme bijdrage leveren aan de economie van Thailand.

– Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


9 reacties op “Column: ‘Hulde aan de schuinsmarcheerder’”

 1. l.lagemaat zegt op

  Ik denk dat heel veel meisjes en vrouwen wel op een andere manier een enorme bijdrage zouden willen leveren aan de economie van Thailand dan uit pure armoede tenslotte hun eigen lijf te moeten aanbieden.

  groet,
  Lodewijk

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +15 (obv 15 stemmen)
 2. Boombap zegt op

  “vreemdgaan is seks bedrijven met een ander dan je eigen partner, vooropgesteld dat je met die partner een relatie hebt of zelfs getrouwd bent.”

  Mits je, in mijn geval echtgenote, op de hoogte is en het zelf ook doet – dan is het geen vreemdgaan meer, maar een verrijking van je relatie. In goed overleg en op voorwaarde dat het wederzijds vertrouwen 100% is, kun je zo een héle leuke vakantie hebben 😉

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  • Frans Nico zegt op

   Persoonlijk geloof ik hier niet in. Als je werkelijk van je vrouw houdt, dan accepteer je niet dat een andere man haar neemt.100 Procent vertrouwen als voorwaarde om seks te bedrijven met een ander dan je eigen partner is mijns inziens onzin. Voor mij zou het vertrouwen juist weg zijn, want je weet nooit wat het je partner doet. Met wederzijds goedkeuring kan van liefde geen sprake zijn. Dan is het voor mij over en uit zijn.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
   • Mevr Boombap zegt op

    Beetje krom Frans Nico ik vertrouw mijn echtgenoot namelijk 1000% en ik wordt niet “genomen” zoals jij dat zegt door en andere man. Ik val namelijk voor de Thaise dames, ja ja dat kan ook 😉
    Dus in dit geval is het voor ons gewoon fun hebben. Dat kan natuurlijk ook….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 3. Jack G. zegt op

  Condooms helpen toch ook tegen het bezwangeren? Daar lees ik weinig over in jouw verhaal Gringo. Gewoon even een vraagje. Hoe staat het in Thailand met het pilgebruik of het gebruik van spiraaltjes? Voor je weet krijg je het druk op Vaderdag. Condooms kopen is tegenwoordig toch appeltje eitje in Nederland? Gewoon via een website en je krijgt het netjes in een anonieme enveloppe in de bus binnen 24 uur. Zal in Thailand toch ook mogelijk zijn?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 4. Michel zegt op

  Ik ben nog nooit vreemd gegaan, ik stel me altijd eerst netjes voor.
  Monogaam leven is volgens mij heel onnatuurlijk. Voor een paar maanden is dat vaak nog wel leuk, maar gaat dan toch meestal al snel weer vervelen, en ontstaan de eerste wrijvingen in een relatie.
  Volgens mij zijn mannen en vrouwen, waar dan ook ter wereld TE verschillend om monogaam te blijven.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +12 (obv 12 stemmen)
 5. theoS zegt op

  Verbeter mij als ik het verkeerd heb. Zover ik mij herinner was het Napoleon die het huwelijk instelde en ook de Burgerlijke Stand waarin een ieder zich moest registreren met een voor en achternaam. Vandaar de vele rare achternamen die nog steeds bestaan. Voordien bestond het huwelijk niet. Dus vreemd gaan is nog niet zo oud. Klopt dit? Nog een aardigheidje, voor 1914 bestond er ook geen paspoort en visum plicht, kwam erin tijdens de oorlog van 1914-1918. Sorry, off-topic.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • RonnyLatPhrao zegt op

   Huwelijk
   Het huwelijk bestaat al een hele tijd, en eigenlijk is het ook ontstaan om “schuinmarcheren” te vermijden
   “Het huwelijk is ontstaan in de Middeleeuwen, het werd gedaan om twee mensen sexueel aan elkaar te binden (monogamie) Hiermee werd ook het verspreiden van geslachtsziekten voorkomen. Het huwelijk had dus geen romantische achtergrond.”
   http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/2313-het-huwelijk-geschiedenis-plichten-en-de-bruidsschat.html

   Napoleon
   Er waren natuurlijk wel meerdere die de naam Napoleon Bonaparte droegen.
   De belangrijkste was natuurlijk Napoleon I en voor Nederland ook zijn broer Lodewijk Napoleon Bonaparte.
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Napoleon
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Napoleon_Bonaparte
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Lodewijk_Napoleon_Bonaparte

   Familienamen
   Familienamen bestonden al lang voor Napoleon.
   Onder Napoleon werd echter de”Code Civil” (burgerlijk wetboek) ingevoerd, waardoor iedereen tussen 1811-1812 zijn naam officieel diende te registreren, bevestigen of aan te nemen. Sommigen hadden nog geen naam.
   http://www.naamkunde.net/?page_id=162

   De doortocht van Napoleon heeft wel een erfenis nagelaten.
   Een aantal hiervan zijn :
   – Verkeer: in continentaal Europa wordt sinds Napoleon vrijwel overal rechts gereden.
   – In het gehele gebied werden dezelfde maten en gewichten zoals de kilo, de meter en de liter ingevoerd; oude lokale maten werden afgeschaft.
   – Een gestandaardiseerde registratie van geboorten, huwelijken, echtscheidingen en overlijdens werd ingevoerd: de Burgerlijke Stand. Mensen moesten een definitieve spellingswijze van de veelal al bestaande achternaam opgeven. In de meeste streken van Nederland bestonden ‘vaste’ achternamen soms al sinds de middeleeuwen. Alleen in het noorden van Nederland waren vele namen voor de verplichte registratie nog niet gefixeerd.
   – Veel (burgerlijke) wetgeving stamt uit deze tijd.
   – Onderwijs en gezondheidszorg werden beter geregeld en beter toegankelijk gemaakt voor de gewone burgers.
   – Carrièremogelijkheden voor iedereen in overheidsbestuur en leger
   – Ook het verplicht invoeren van straatnamen (bestonden al wel) en huisnummers is van die tijd

   Paspoort
   Al tijdens de middeleeuwen en de oudheid namen reizigers aanbevelingsbrieven mee als ze het land verlieten. Reisdocumenten bestaan dus al lang in verschillende vormen. Maar sinds de Franse Revolutie kwam hier meer structuur in.

   Paspoortwet van 1813
   In 1813 werd er in Nederland een paspoortwet ingevoerd. Daarmee was iedere inwoner van Nederland vrij om binnen de landsgrenzen te reizen, maar zodra ze naar het buitenland wilden, moesten ze een paspoort aanvragen. Het paspoort was net groter dan een A4-tje en was uit naam van de Nederlandse koning in het Frans uitgegeven. Op het document stonden de uiterlijke kenmerken van de persoon in kwestie beschreven, zoals de lengte, de haarkleur en de kleur van de ogen.
   http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/geschiedenis_van_het_paspoort_in_nederland/
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Paspoort

   Het eerste visum zoals we het nu kennen? Geen idee

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 6. Frans Nico zegt op

  Nee, het klopt niet.
  Napoleon Bonaparte was een Frans militair en politieke leider tijdens de laatste stadia van de Franse Revolutie. Als Napoleon was hij van 1804 tot 1815 keizer der Fransen. Zie Wikipedia. Als jij je dat herinnert moet je dus aardig op leeftijd zijn….

  Hoewel ik niet gelovig ben in de zin zoals dat door de verschillende religies wordt voorgesteld, wordt in de bijbel reeds uitgebreid stilgestaan bij het huwelijk. Dat betekent dat het huwelijk ook reeds heel lang bestaat, ver voor Napoleon. Het huwelijk heeft dan ook niets te maken met de maatregel van een overheid tot registratie van persoonsgegevens (en daarmee met naamgeving).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website