‘Een dag zonder seks’

15 september 2017

Een prachtig en indrukwekkend gezicht. Het diepe respect van de Thai voor het boeddhisme. Imposante kleurrijke tempels her en der verspreid en alom vertegenwoordigd in alle uithoeken van Thailand.

De in oranje gewaden gestoken monniken die na zonsopkomst blootsvoets door de straten lopen op zoek naar een maaltijd, aangereikt door nederige dorpsgenoten.

Hoewel in het dagelijkse leven van de Thai het animisme een belangrijker rol speelt dan het boeddhisme, zijn het vooral de boeddhistische rituelen die een buitenstaander het meeste aanspreken.

Boeddhadag

Het hele jaar door zijn er in Thailand zogenaamde Boeddhadagen. Daar zijn er al gauw vier van per maand. Twee keer halve maan, volle maan en nieuwe maan. Je gaat dan naar de tempel, geeft de monniken te eten en doet klusjes in de Wat. Vooral omdat veel tempels te weinig monniken hebben om het allemaal schoon te houden en te onderhouden. De boeddhistische kalender kent ook een aantal officiële feestdagen zoals Makha Bucha, Visakha Bucha en Asalha Bucha.

Verlichting

Boeddhisten streven verlichting na. Om dat te bereiken bewandelen ze het ‘Edele Achtvoudige Pad’. Een soort 10 geboden maar dan anders. Zonder ze verder toe te lichten noem ik ze toch even:

 • Juist inzicht
 • Juiste bedoeling
 • Juist spreken
 • Juist handelen
 • Juist levensonderhoud
 • Juiste inspanning
 • Juiste aandacht
 • Juiste concentratie

Zingenot

Naast het feit dat de boeddhistische levenswijze voorschrijft hoe je jezelf moet gedragen, zijn er ook vijf regels die bepalen wat je beter kunt nalaten. En daar zit hem nou juist de kneep. Want alles wat niet mag is juist zo leuk, kan ik me nog uit mijn jeugd herinneren. Met dezelfde dilemma’s moeten de Thai leren omgaan. Een deel van die regels is nog wel te doen, maar er zitten er een paar tussen die toch wel gaan jeuken. We sommen op:

 • Niet doden (moet lukken denk je dan, maar dan mag je ook geen vlees eten).
 • Niet nemen wat niet gegeven is (“lijkt me logisch”, een quote van JC – niet Julius Caesar maar die andere verheven beroemdheid: Johan Cruijff).
 • Zich niet overgeven aan zingenot (oef, nu gaat het lastig worden).
 • Geen onwaarheid spreken (creatief met de waarheid kan weer wel).
 • Zich onthouden van bedwelmende middelen die de geest verruimen (Bacchus vereren is dus niet toegestaan).

Om een vroom boeddhist te zijn, red je het niet met een paar brandende kaarsjes, wierook en een gulle donatie aan de plaatselijke tempel. Maar omdat de regels van ‘moeten’ en ‘niet mogen’ weer tegenstrijdig zijn met de ‘Sanuk’ levenstijl, geven Thai er een eigen draai aan. Ze zondigen er op los, behalve op Boeddhadag.

Seksloze dag

Iedere Boeddhadag is een zware beproeving, zo vertrouwde een vriend mij toe tijdens een etentje in een goed restaurant in Bangkok. Een Boeddhadag betekende steevast geen seks met zijn Thaise vriendin, die zich de leefregels van de Boeddha goed in haar oren had geknoopt.

Of deze interpretatie van het principe ‘zich niet overgeven aan zingenot’ de juiste is, moet nog blijken. Een seksloze dag wordt door mijn vriendin alleen ingesteld als ik te veel oog heb voor andere Thaise schoonheden.

De journalistieke regel, altijd twee onafhankelijk bronnen raadplegen, zou redding moeten brengen in deze netelige kwestie. Daarom heb ik ook nog even mijn oor te luisteren gelegd bij een andere vriend. Daar komt bij dat ik niet zou kunnen verteren indien mijn vriendin van het ‘verlichte pad’ zou afraken door mijn bronstige momenten.

Tot mijn verbazing had zijn Thaise vrouw een andere uitleg: je mag wel seks hebben op een Boeddhadag, maar alleen met je eigen vrouw.

Ik was geschokt. Hoe durven ze! Wat een hel voor de gemiddelde Thaise man. Een schier onmogelijke opgave. Immers zijn Mia Noi en Gig zijn ook niet van steen. In het, van oudsher polygame Thailand, wordt er zo maar even van boven opgelegd dat je een paar dagen per maand geen seks mag hebben met vrouwen, anders dan je echtgenote. Is er dan helemaal niets meer heilig. Is er werkelijk geen respect meer voor de eeuwenoude Siamese tradities?

Elastiek

Dat de regels in Thailand zo rekbaar zijn als elastiek, blijkt maar weer. Drie Thaise vrouwen geven onafhankelijk van elkaar een andere interpretatie aan een Boeddhadag. Misschien ook een beetje eigen belang? Het zou natuurlijk kunnen dat de seksloze Boeddhadag van de eerste dame een extra ingelaste ‘rustdag’ voor haar is. Redelijk veilig, ook in de wetenschap dat hij juist op die dag (volgens de boeddhistische regels) niet mag Butterflyen.

Ik ga in ieder geval het bovenstaande niet met mijn vriendin bespreken. Ook in Thailand kennen ze het spreekwoord: vooral geen slapende (straat)honden wakker maken.

11 reacties op “‘Een dag zonder seks’”

 1. ruud zegt op

  Als iedereen zich aan alle Bhoedadagen zou houden, zou het probleem van de overbevolking over een paar generaties zijn opgelost.

  De Thai zijn erg creatief over het vlees eten.
  Als ze het dier niet zelf doden, is het opeten geen probleem.
  Als het anders was, zou iedere monnik immers vegetarier moeten worden!

  Aangezien je alcohol niet bepaald geestverruimend kunt noemen, zie ik het probleem van de alcohol op Bhoedadag niet zo.
  Mediteren wordt wel geestverruimend genoemd.
  Dus eigenlijk zou je dat dus niet mogen doen.

 2. Kees zegt op

  Een goede omschrijving en leuk om te lezen verhaal, heel herkenbaar

 3. ron zegt op

  Geen sex daar weet ik alles van. Nu heb ik een halsketting aan met een Buddha. Die moet uit gedaan worden en dan legt ze dat op de kleerkast. Buddha moet hoger zijn dan wij. Ik bedwing nu mijn dingeling dat die niet te hoog komt.

  • henk zegt op

   Is dat wel het geval ga dan op je buik liggen.

  • Cees1 zegt op

   In ons resort vind ik zeker 3 maal per maand een ketting met een Bhoeda. Want inderdaad hangen ze die ergens aan. En de volgende morgen vergeten ze het. En sommige komen hem de zelfde dag nog ophalen. Maar soms wonen ze in Bangkok ( 800 km ) en laten ze het op halen. En sommige zijn echt heel duur.

 4. Lunghan zegt op

  Beste Ron,
  Als je al langer hier woont en een vaste relatie hebt, dan weet iedereen dat je je dingelingetje niet meer in bedwang hoeft te houden haha, bij de meeste haal je de hoogte van het nachtkastje niet eens, als je boven Buddha uit wilt komen kun je het beste je ketting op de grond leggen.Succes.

 5. brabantman zegt op

  Heb mij altjd al verwonderd over de luxe lounge voor de blootvoeters op Suvarnabuhmi. Zie ze daar altijd wel zitten met de laatste en duurste Samsungs en Iphones. Ze hoeven ook niet in de rij te staan bij de douane, de premium lane is er gratis voor hen. Zie ze de laatste tijd ook op de bij de jeugd en knotjes mensen populaire
  zwarte Memphisto’s lopen.
  Doet mij toch wel denken aan vroeger. De roomsche kerk. Meneer pastoor als enige in de straat met een auto en met een onafscheidelijke dikke sigaar in zijn gezicht. Hij ging wel opvallend vaak altijd op bezoek bij weduwvrouwtjes en mensen die met hun laatste adem bezig waren. Het eerste ook zingenot? Het tweede om te zorgen dat hij zijn auto ook na de door van zijn kudde kon blijven rijden…..
  Geen verschil dus.

 6. Fransamsterdam zegt op

  Recent heb ik in een stukje nog aangekaart dat het ‘zich niet overgeven aan zingenot’ voor leken-Boeddhisten slechts inhoudt dat zij dienen af te zien van seksueel wangedrag. Het normale, gebruikelijke seksuele verkeer kan in mijn ogen dan ook gewoon doorgang vinden. Daar valt mee te leven. Ze zijn niet helemaal van Lotje getikt hier.

 7. chris zegt op

  Ik ben niet mijn vrouw getrouwd om elke dag sex met haar te hebben. Dat had ik mijn ex in Nederland ook niet. Ik heb er dan ook geen enkele moeite mee dat ik ongeveer 4 dagen per maand moet afzien van sex omdat mijn vrouw de Boeddhistische leer in ere houdt. Op die Boeddha dag eten wij ook geen vlees. Ook geen probleem. Daar staat tegenover dat mijn vrouw wel elke maand twee keer een redelijke prijs in de Thaise staatsloterij wint. Komt volgens mijn vrouw omdat de Boeddha ons helpt.
  Dus je kunt kiezen: of je ziet 4 dagen per maand af van sex en je wint de staatsloterij, of elke dag sex is belangrijker dan geld. De meeste Thais winnen niet in de loterij. (wink)

 8. Wielren zegt op

  …tel bij al die sexloze dagen de dagen die de dames er iedere 4 weken eruit liggen en er blijft niet veel over. Vandaar misschien de mia nois.

 9. tasteorwaste zegt op

  Gebod of verbod, een Thai houdt niet zo van regeltjes en doet wat hij/zij zelf wil.
  Trouwens, wat een probleem, een dag geen sex. Er zitten genoeg dagen in de maand om je dingeling uit te laten, toch?. Elke dag sex (met dezelfde), get a life.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website