Spelen met woorden. Dat is schrijven eigenlijk. Hier denk ik aan wanneer ik het nieuwe boek ‘Vrije val – een expat in Thailand‘ van Willem Hulscher doorblader.

De liefhebbers van zijn columns heb ik al wat nieuwsgierig gemaakt door af en toe op Thailandblog melding te maken dat het nieuwe boek medio februari zou verschijnen. Ik heb het boek met de titel ‘Vrije val – een expat in Thailand’ al een tijdje in mijn bezit en het stond garant voor een weekend vol leesplezier.

Thailand

Mijn liefde voor Thailand schept een bepaalde verplichting. Ik probeer dat tot uiting te brengen door dit blog te onderhouden en af en toe wat te schrijven. Maar ik lees ook graag over Thailand. Veel goed Nederlandstalig materiaal is er helaas niet. Op twee uitzonderingen na. Het werk van Sjon Hauser en Willem Hulscher. Beide zijn in staat om Thailand te beschrijven op een manier zoals ik het graag lees. Een heldere en nuchtere observatie van een bijzonder land. Willem doet dat vooral met zijn enorme woordenschat. Spelen met woorden. Van letters een verhaal maken wat je raakt. Een schrijver is eigenlijk een woordkunstenaar.

Wie het boek leest moet bij de les blijven, de ironie zweeft door het boek. Achter veel van zijn opmerkingen zit een boodschap. Je kunt het boek dan ook op meerdere manieren lezen. Enige kennis van de Thaise samenleving helpt wel om de soms briljante stukjes goed te begrijpen en op waarde te schatten. De kracht van het boek zit hem tevens in de originaliteit. Zelf is de schrijver van mening dat hij soms wat teveel van de hak op de tak springt. Ik vind het wel verfrissend. Het boek lijkt een meergangen diner van verrassende gerechten in een goed restaurant. Iedere keer weer de verfijnde smaak van een ander onderwerp. De foto’s passen er bij als een goed glas wijn.

Het beschrijven van een observatie, is een kunst op zich. De helaas te vroeg overleden Martin Bril kon dat perfect. Ik las dat Willem het werk van Martin Bril ook bewonderde. Juist de verhalen waarin Willem observeert en beschrijft, zijn prachtig. Deze genieten mijn voorkeur. De manier waarop Wim het leven in de Isaan verwoord is alleen al meer dan de moeite waard, zeker voor degene die de Isaan kennen.

Het boek

Het boek is in eigen beheer uitgegeven en ziet er prima uit. Degelijk en verzorgt. Een stevig kaft, mooi gebonden en papier van goede kwaliteit. Een compliment voor de illustraties en de foto’s is zeker op zijn plaats. Het boek bestaat uit 208 pagina’s en bijna 50 verhalen.

‘Dorp van de gouden Bergvogel‘ is prachtig, erg van genoten. Evenals de ‘Boze Tovenaar’ en ‘Astrix en Obelix in Siam’. De schrijver gaat geen onderwerp uit de weg. Dat blijkt uit ‘L.M.’ en ‘Wat overblijft is seks’ maar ook ‘De prijs van de kiezer’. Kritisch, met de nodige humor en soms bijtende spot.

Om niet teveel in superlatieven te vervallen, een kleine kritische noot. Dat mag je van een recensent immers verwachten. In het artikel ‘Vogelpoep toeristen‘ beschrijft hij op sublieme wijze de gemiddelde stadstoerist in Bangkok. En vooral het vermogen zich niet te kunnen aanpassen, qua kleding en gedrag. Willem steekt zijn verbazing en ergernis hierover niet onder stoelen of banken. Hoewel zeer herkenbaar, had ik het verhaal nog beter gevonden zonder oordeel van de schrijver. Die kan de lezer dan zelf vellen.

Sieraad

Zoals ik al eerder zei bij een vorige recensie van een boek van zijn hand, wanneer Thailand je fascineert, dan zijn de verhalen van Willem Hulscher verplichte kost. Koop het boek en laat je door de schrijver meenemen op zijn reis door Thailand. Ik beloof je een unieke reisleider die goed kan observeren en messcherp kan analyseren. Zijn vertellingen over dit bijzondere land, raken de essentie. Kortom, een sieraad voor je boekenkast.

– – –

Het boek in Nederland bestellen?

Het boek ‘Vrije val – een expat in Thailand’ is niet te koop via de boekhandel. Geïnteresseerden in Nederland kunnen een exemplaar aanvragen bij mevrouw Pam Torfs, email: pam.torfs@live.nl  (telefoon 06-48780473). De kosten zijn 400 Thaise Baht (ongeveer € 9,50), exclusief verzendkosten.

Het boek in Thailand bestellen?

Woon je in Thailand en wil je het boek bestellen? Kijk dan op de website van de NVT (onder: Meer NVT – Boeken) hoe het boekje is te verkrijgen. Ook in de Tegel zal een berichtje worden opgenomen.

Belangstellingslijst

Iedereen die mij een e-mail heeft gezonden om op de lijst te worden gezet, ontvangt een e-mailtje met de bestelgegevens.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Vrije val – een expat in Thailand – Boekrecensie van Thailandblog.nl”

  1. bob bekaert zegt op

    alleen even om te zeggen hoe ik, elke dag weer, van “Thailandblog” geniet.
    Ga nog heel lang door pleeeeaaaase!
    bob


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website