Noem de naam van de provincie Chanthaburi en het eerste waar de meeste mensen aan zullen denken is fruit. De provincie is de leverancier van durian, mangosteen, rambutan en vele andere fruitsoorten. Maar Chanthaburi is meer dan dat, deze provincie in het zuidoostelijke deel van Thailand heeft een rijke historie en een overvloed aan culturele diversiteit.

Excursie

Kennis en begrip van het culturele landschap van Chanthaburi kan helpen om de culturele en etnische diversiteit van heel Thailand enigszins te begrijpen. Met dit doel voor ogen nam Sanitsuda Ekachai van de Bangkok Post deel aan door de Lek-Prapai Viriyapan Foundation georganiseerde excursie om kennis op te doen van dat culturele landschap en te begrijpen hoe geografische omstandigheden, etniciteit, oorlogen en migratie het huidige Chantaburi hebben gevormd. De excursie, genaamd “Chantaburi – Dynamic Port Town In Siam’s History”, werd geleid door de bekende Thaise antropoloog/archeoloog Ajarn Srisak en zijn collega antropoloog Walailak Songsiri.

Artikel in de Bangkok Post

De journalist schrijft er een lang artikel over voorzien van vele foto’s, dat u in zijn geheel kunt lezen en bekijken op de link: www.bangkokpost.com

In het artikel wordt gesproken over de oudheid, toen Chantaburi meer dan duizend jaar geleden onderdeel was van een maritieme handel in Zuidoost-Azië. Sporen van Khmer en Cham-beschavingen zijn gevonden op archeologische vindplaatsen Artefacten geven aan, dat de etnische Chong-mensen tot de oorspronkelijke bewoners van de havenstad behoorden voordat ze overweldigd werden door andere etnische groepen. Er zijn ook enkele archeologische voorwerpen gevonden, die duiden op vroegere Champa en Khmer koninkrijken.

Door de eeuwen heen zijn er ook vele Chinese migranten in het gebied gekomen. Het grote aandeel van Chinezen in de provincie geeft ook een reden aan waarom Koning Taksin ooit naar Chanthaburi trok om steun te zoeken om Ayutthaya te heroveren. In Thaise geschiedenisboekjes wordt de invloed van Chinese invloed op de herovering van Ayutthaya niet genoemd.

Belangrijke gebeurtenissen

Met het noemen van Koning Taksin wordt een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Chanthaburi genoemd. Het artikel gaat uitvoerig in op zijn rol in de havenstad om zijn plannen voor de bevrijding van Ayutthaya te bewerkstelligen. Ook de bezetting van Chanthaburi door Frankrijk van 1893 tot 1903 wordt genoemd als een gebeurtenis, dat bepalend is geweest voor de latere ontwikkeling van Chantaburi.

Tenslotte

Het is een lang, maar zeer interessant artikel en ik ben het ook eens met de conclusie van de journalist, die zegt: ”Als de toeristenindustrie aandacht besteedt aan het culturele landschap van een bestemming, zoals in deze reis naar Chanthaburi, kan het helpen harten te openen en respect voor etnische en culturele diversiteit te bevorderen – een sleutelfactor in vreedzame coëxistentie. Dat is wanneer toerisme echt een verschil kan maken”

Bron: Bangkok Post

Rating: 4.57/5. From 7 votes.
Please wait...

3 reacties op “Het culturele en etnische landschap van Chanthaburi”

 1. Harry Romijn zegt op

  Chong: zie https://nl.qwerty.wiki/wiki/Pearic_peoples resp. https://en.wikipedia.org/wiki/Pearic_peoples of https://joshuaproject.net/people_groups/11366/CB en http://www.mekongwatch.org/PDF/Suwilai_Part1.pdf
  Cham civilisation genoeg op Internet als https://www.phnompenhpost.com/post-plus/long-tragedy-cham-history

 2. Tino Kuis zegt op

  Inderdaad een mooi en leesbaar artikel. Ik zou er zo naar toe willen. Dit is ook waar:

  Als de toeristenindustrie aandacht besteedt aan het culturele landschap van een bestemming, zoals in deze reis naar Chanthaburi, kan het helpen harten te openen en respect voor etnische en culturele diversiteit te bevorderen – een sleutelfactor in vreedzame coëxistentie. Dat is wanneer toerisme echt een verschil kan maken.

  Laten we hopen dat ook de Thaise overheid die openheid en dat respect gaat bevorderen. In het Thaise onderwijs is van die diversiteit helaas heel weinig terug te vinden. Als het al genoemd wordt is het meestal negatief.

 3. Tino Kuis zegt op

  O ja, Chanthaburi is in het Thais จันทบุรี chan betekent ‘maan’ en buri is ‘stad’ (als ‘pore’ in Singapore, ‘Leeuwenstad’, en ‘burg’ in Middelburg.)

  De Maanstad.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website