Cannabis in Thailand – Een kanttekening

Door Erik Kuijpers
Geplaatst in Achtergrond, Maatschappij
Tags: ,
17 februari 2022

 

 

 

Cannabis blijft in Thailand in hoge mate gereglementeerd ondanks dat het gedeeltelijk uit de criminele sfeer is gehaald. 

De opwinding die er was toen cannabis ‘gelegaliseerd’ zou worden slaat om in teleurstelling als een mededeling, openbaar gemaakt op 8 februari jl. door minister Anutin Charnvirakul, geen enkele indicatie bevat omtrent de ooit verwachte vooruitstrevende aanpak van cannabis en hennep.

Genoemde mededeling over cannabis komt in werking 120 dagen na publicatie in de Royal Gazette, de Thaise staatscourant. En hoewel de meeste delen van de cannabisplant verdwijnen uit categorie 5 van de ‘narcoticalijst’ blijft het gebruik voor ontspanningsdoeleinden illegaal als cannabisproducten meer dan 0,2 procent THC bevatten. Ter vergelijking: nederwiet bevat meestal tussen 15 en 20 procent THC (Bron: Trimbos).

Zelf cannabis kweken

Minister Anutin maakt duidelijk dat het kweken van cannabis geen illegale activiteit is, en dus is toegestaan, mits de kweker de noodzakelijke vergunningen daarvoor heeft. Daar bestaat een handboek voor: https://silklegal.com/th/practice-areas/cannabis/cannabis-presentation/

Een voorstel van wet zal worden voorgelegd aan het parlement, verklaarde de minister, en de mogelijkheid bestaat dat aanvullende eisen worden gesteld.

Hennep is een veelzijdig product dat aanzienlijk minder THC bevat dan cannabis. Hennep vindt toepassing in textiel, bouwmateriaal, cosmetica, papier, voedsel, compost en brandstof. Wij kennen henneptouw dat bestaat uit hennep en vlas. 

Toch blijft in Thailand hennep (cannabis sativa) naast cannabis (cannabis indica) streng gereguleerd al worden beide planten uit het strafrecht gehaald. Maar wie de bestaande wetten overtreedt kan op een strenge aanpak rekenen. Het verwerken van delen van deze planten blijft onderworpen aan een vergunningsstelsel van onder meer de FDA (Food and Drug Administration) en/of The Office of Narcotics Control Board.

Niet voor farang….

Er wordt geen wijziging aangekondigd in de regels over wie cannabis mag kweken. De regels zijn op vandaag dat het recht is beperkt tot Thaise onderdanen en tot ondernemingen die in meerderheid Thaise aandeelhouders hebben én waarvan de directie in meerderheid Thais is. Daarnaast wordt alleen vergunning verstrekt als de planten (cannabis en hennep) uitsluitend worden aangewend voor medisch gebruik, research, commercieel of industrieel gebruik en voor traditionele medicijnen.

Dus het opwindende van de eerste gedachten over het ‘vrijgeven van…’ is er wel vanaf. Burgers en ondernemers krijgen niet de vrije hand bij het gebruik van de planten. Kandidaten voor het gebruik van cannabis of hennep wordt dan ook dringend aangeraden juridisch advies in te roepen.

Cannabis in Thailand. Een kanttekening. Bron: Lexology en Silk Legal. Bewerking en vertaling Erik Kuijpers.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.60/5. From 10 votes.
Please wait...

19 reacties op “Cannabis in Thailand – Een kanttekening”

 1. Tino Kuis zegt op

  Mijn vroegere huis in Chiang Mai was een vergaarplaats voor vrienden van mijn zoon. Regelmatig trof ik daar weggestopte kleine plastic zakjes aan met een bruin-groen grasachtig spul. Is dat cannabis?

  • GeertP zegt op

   Waarschijnlijk wel Tino, in de 70er jaren kon je in Nederland de Thai-stick kopen,dit was Thaise wiet gedraaid om een saté prikker,deze was zo populair dat ze al snel nagemaakt werd.
   Nederwiet werd met suikerwater besprenkeld zodat hij ging fermenteren.
   Eind jaren 70 toen ik voor het eerst naar Thailand ging werd er in de dorpen nog veel gerookt met een bong (bamboepijp).
   Ik juich het eigenlijk wel toe,hopelijk wordt het populairder dan het gebruik van yaba,dat geeft alleen maar verdriet bij iedereen.
   Een blower is geen onruststoker.
   Ikzelf ben overigens al meer dan 20 jaar gestopt met roken.

  • Lessram zegt op

   “Cannabis Sativa Thailandica….
   0,01 keer zo goed als Coco, Indonesia, Accapulco, Colombia…..”

   De hennep vezel oogst levert vermoedelijk meer op

  • Erik Kuijpers zegt op

   Tja, Tino, ik heb geen verstand van graspollen en ik heb nooit ‘geestverruimende’ middelen gebruikt maar kijk eens naar de foto die de blogbaas heeft geplaatst. Lijkt het er een beetje op?

  • Jacques zegt op

   Hier een clip van you tube die veel verklaart over cannabis.

   https://youtu.be/QYCkVjdgDqQ

   Hou het gezond en doe er allen uw voordeel mee.

 2. PEER zegt op

  Je zult het niet geloven,
  Maar half januari jl ging ik naar het immigration-office hier in Ubon Ratchathani.
  Wat schetst m’n verbazing??
  Voor de ingang; ‘n héle grote bloembak vol met hennepplanten, tot wel 60/70 cm hoog met de bekende geur, dus geen floriade-plantjes.

  • Mark zegt op

   Vorig jaar kregen we bezoek van 2 locale ambtenaren, in uniform. Ze brachten ons 6 kleine cannabisplantjes, 3 voor mij en 3 voor mijn Thaise echtgenote, met de groeten van Bumjaithai, de politieke club van ons aller geliefde minister van volksgezondheid. Oeps, ik schreef bijna ’verlakkerij’ 🙂

   Diezelfde dag hebben we de 6 plantjes cadeau gedaan aan een jongeling uit het Noord-Thaise dorpje waar we wonen. Hij was er reuze happy mee.

   Stel je voor dat de locale politie in de tuin van baan farang bij een uiteraard toevallige inspecteren op illegale teelt stoot, dreigend met strenge gevangenisstraf en met de kontzak ver opengetrokken om de farang dit noodlot te besparen. TiT, alles is mogelijk.

 3. Rob V. zegt op

  Het beperken van het decriminaliseren van Cannabis voor uitsluitend Thaise onderdanen en ondernemingen, zou dat zijn om de zaken makkelijk te houden in bijvoorbeeld het grensgebied? Alwaar stateloze en mensen van over de grens woonachtig zijn. De “bergvolkeren” zijn volgens Thaise stereotypes vaak fout, onbetrouwbaar of crimineel volk. Op die mensen hebben ze het in Bangkok niet zo, dus wel makkelijk zo’n stok achter de deur…

  En het is ook lijn met de grondwet, welke letterlijk genomen spreekt over de “rechten en plichten van de Thai” en niet over de rechten en plichten van “het volk” of “iedereen die zich in het land bevindt”.

  Gemiste kans als je het mij vraagt, met echte regulering had Thailand een internationale (semi?) primeur kunnen maken. Heb zelf niets met cannabis maar het is een minderschadelijke drug dan alcohol of tabak, dus als we die toestaan waarom dan niet het lichtere spul?

  • dirk zegt op

   Uitsluitend Thaise onderdanen, dat betekend dat alleen de elite die zaakjes gaan bedrijven.
   De arme Thai word krijgt toch geen kans, en de buitenlander wordt uitgesloten.

 4. Adriaan zegt op

  Een gemiste kans! Een vrijere, min of meer gecontroleerde toelating zou het gebruik van yaah baah sterk kunnen verminderen.

 5. fred zegt op

  Het blijft me een raadsel waarom men zo moeilijk blijft doen over dit natuurlijk roesmiddeltje (plant) terwijl men de Lao Khao bijna zit te promoten. Als ik zie welke ravage deze goedkope Whisky aanricht in de Isaan stel ik me de dikwijls de vraag of deze mensen niet veel beter zouden zijn om af en toe hun Lao Khao te laten staan en te kiezen voor een joint.
  Met 3 miljoen alcoholdoden per jaar is Alcohol de meeste dodelijke drug die er is.

  https://www.stap.nl/nl/nieuws/laatste-nieuws.html/3454/6906/alcohol-wereldwijd-verantwoordelijk-voor-3-miljoen-doden-voornamelijk-mannen

  Maar persoonlijk ga ik me in Thailand ondanks alles zeker niet aan cannabis wagen. Want je hebt wetten en interpretatie van wetten. Maar al te dikwijls worden die ‘andere’ dan alcohol drugs aangewend om onschuldige mensen een loer te kunnen draaien. Miljoenen mensen die corrupte politici wat voor de voeten liepen zitten soms jaren achter slot en grendel op beschuldiging van simpel bezit of gebruik.
  (Duterte is daar een kampioen in).

  Terwijl alle toxicologen en wetenschappers het over 1 ding eens zijn. In vergelijking met Alcohol is pure cannabis snoep.

  https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/welke-drug-is-de-gevaarlijkste/

 6. Michael Siam zegt op

  Het bericht is een beetje vaag…(mss iets teveel cannabis sativa gehalte?) Er zijn in Nederland cannabis sativa soorten in omloop die ook zeker richting de 15%thc gehalte gaan ,dus om daar nou het verschil tussen hennep en cannabis te zien als het verschil tussen sativa en indica is dan toch niet correct. Ik zou wel de mannelijke en de vrouwijke plant zien als het verschil tussen hennep en cannabis,aangezien de mannelijke variant geen of weinig THC produceert.

 7. Martin Wiertz zegt op

  Het wordt tijd dat medische cannabis vrij wordt gegeven.
  Jarenlang is cannabis in de verdomhoek geplaatst door de “medische drugsmaffia”.
  Het is het werelds beste medicijn voor onze immuniteit, geneest meer dan 30 verschillende ziektes, waaronder Parkinson, epilepsie,kanker etc.
  Binnenkort vertrek ik naar Thailand en ik zal er alles aan doen een legalisatie te krijgen in belang van mijn eigen gezondheid.Daarbij wil ik niet belemmert worden door een Thaise Ambtenaar.

  • KhunTak zegt op

   Beste Martin Wiertz,
   cannabis heeft inderdaad veel positieve effecten, maar als jij hier een poosje op vakantie komt of wilt wonen, is het verstandig om vooral niet zo hoog van de toren te blazen om dit cannabis varkentje wel even te wassen en de Thaise ambtenaren eens duidelijk te maken hoe men dat hier dient te legaliseren.
   Veel plezier.

 8. R. zegt op

  Nee Tino. Dat waren thaise theezakjes.

 9. Johnny BG zegt op

  De reden dat Cannabis van de verdovende middelen lijst is gehaald was niet om in Thailand recreatief een wiet te kunnen roken.

  Vanaf dag 1 was het de bedoeling om vanwege verminderde tabaksgebruik de boeren die tabak kweken een nieuwe mogelijkheid te bieden in de vorm van het industrialiseren van de Thaise hennep kweek. Kijk naar de vele gebruiksmogelijkheden in de bouw, cosmetica en niet te vergeten de auto industrie die Thailand rijk is. Dan is het niet houdbaar om een plant op een verdovende middelen lijst te hebben en was de 0.2% THC slechts gedoogd. Nu wordt het e.e.a. een beetje recht getrokken en zullen boeren volop kansen krijgen om hun land vol te zetten en ja dan is het inderdaad zo dat het grote geld de regels zal gaan bepalen tenzij de boeren zich zullen verenigen in een landelijke of regionale belangenvereniging. Iets wat vanzelfsprekend niet gaat lukken vanwege belangenverstrengelingen.
  Landbouw is een van de beroepen die uitsluitend voor Thai of een firma met Thaise meerderheid is dus ook daar is niet veel raars aan.
  Het stukje van Silk Legal lijkt eerder zoiets als “De wens is de vader van de gedachte” of gewoon zieltjes zoeken die hulp willen vragen…..

  https://gam-legalalliance.com/services/immigration/thai-visas/thai-work-permit/prohibited-jobs-for-foreigners-in-thailand/

 10. Martin Wiertz zegt op

  Beste คุณตัก, Khun Tak, gelijk heb je. Maar wees altijd jezelf en kom op voor jouw rechten als bewoner van deze planeet.
  Het probleem heb ik trouwens zelf al opgelost en de wetgeving er op nageslagen.
  Ik als falang heb geen recht om voor eigen gebruik plantjes te bezitten, maar mijn Thaise partner wel. En mede haar rechten zal ik de rest van mijn hele leven gevrijwaard blijven van een 30-tal zenuwaandoeningen zoals altzheimer, Parkinson, etc.
  Bovendien heb ik geen arts meer nodig, genees mezelf en heb ieder jaar 10 of meer % korting op mijn ziektekostenpolis.

  • Piet zegt op

   Beste Martin,
   Ik hoop dat je met geen van die ziektes te maken gaat krijgen.
   En zoals men al jaren zegt: ‘a joint a day, keeps the doctor away’.

  • rob zegt op

   U lijkt in deze zeer zeker van uzelf te zijn, maar ik vermoed dat als u in alles een dergelijke houding ten toon stelt u snel in de problemen komt. En het stellen van geen arts meer nodig te hebben? Cannabis geneest lang niet alles wat een mens kan oplopen, dus iewat voorbarig. Maar goed, succes……


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website