Dit jaar extreme droogte in Thailand door El Niño

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Weer en klimaat
Tags: ,
1 juni 2014

Thailand kan dit jaar rekenen op extreme droogte, El Niño zou daar verantwoordelijk voor zijn.

El Niño staat voor de sterke opwarming van koel zeewater langs de evenaar in de oostelijke Grote Oceaan. Gemiddeld eens in de drie tot zeven jaar, leidt El Niño tot zo’n uitgebreide en sterke verwarming van het oceaanwater, hierdoor wordt de hele atmosfeer gedurende langere tijd beïnvloed. Een aantal landen krijgt dan te maken met extreme droogte en andere landen met hevige regenval en wateroverlast.

Nu is er al te weinig water in de reservoirs in Thailand om de behoefte voor dit jaar te dekken aldus, directeur Maytee Mahayosananta van het meteorologisch instituut.

Na de studie van meerdere weermodellen kwam Maytee tot de uitspraak dat de gevolgen van El Niño in Thailand reeds te bespeuren valt. El Nino zal dit jaar en het jaar daaropvolgend tot minder neerslag hoeveelheden. De Bhumibol en Sirikit waterreservoirs bevatten slechts 21% van de totale capaciteit. Het water in beide stuwmeren is snel afgenomen en is momenteel onvoldoende om mens en landbouw van water te voorzien.

Thongplew Kongjun, chef van het watermanagement, roept met name de landbouw op om zuinig met water om te gaan. De regentijd, die normaal gesproken halverwege mei begint, is verlaat. Dat betekent dat Thailand nu nog over voldoende water beschikt.

Het zou beter zijn als boeren tijdens het regenseizoen geen rijst gaan verbouwen. Als zij dat nalaten dan is er net voldoende water, aldus Thongplew.

Suwattana Jitraladakorn, voorzitter van het ingenieursinstituut voor Thailand’s waterbronnen, maakte duidelijk dat ook de Chao Phraya dit jaar minder water dan daarvoor vervoerde. Doordat er voorheen veel water uit de stuwmeren is verbruikt, heeft dit tot deze lage standen geleid. Suwattana stipte ook een politiek thema aan: het rijstprogramma met de daaraan gekoppelde hoge subsidies heeft het aantal rijstboeren met wel 200% doen stijgen. Nu zullen alle waterbronnen en reservoirs aangesproken moeten worden.

Er zijn plannen om alle watervoorraden aan elkaar te koppelen, maar dit megaproject met enorme kosten kan pas onder een nieuwe regering verwezenlijkt worden.

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Dit jaar extreme droogte in Thailand door El Niño”

 1. Adje zegt op

  Anderhalf jaar geleden zoveel regen dat er overstromingen waren. Nu is er weer de droogte. En altijd heeft El Nino het gedaan. Het wordt tijd dat het leger ingrijpt.

 2. tinus zegt op

  Dus rijstboeren aardappelboeren etc etc hier hebben we weer een negatieve voorspelling, dus niet gaan zaaien want het komt er dit jaar niet uit . Het land staat hier weer voor een ramp … we gaan hier van catastrophe naar catastrophe … overstromingen, tsunamie , sars, birdflu, politiek. Mischien valt volgend jaar de hemel op ons neer .. run for your lives

 3. Hemelsoet Roger zegt op

  Hoezo, regenseizoen komt later dit jaar? In onze streek, in de isaan rond Korat, regent het al van net voor het songkhran, bijna alle dagen met flink wat regen en onweer. Ik zou eerder denken dat het regenseizoen net vroeger begonnen is? Het leger laten ingrijpen, zoals Adje zegt, is toch pure onzin? Het weer kan je immers niet naar je hand zetten!!!

  • ruud zegt op

   Hier in Khon Kaen staat het waterreservoir in het dorp al maanden droog.
   Dat heb ik al die jaren nog nooit meegemaakt (meegemaakt dat het droog stond).

 4. chris zegt op

  Ik wijt de onvoorspelbare weersomstandigheden aan de teloorgang van de echte Boeddhistische overtuiging van de Thai bevolking. Overal lees je vreselijke verhalen over monnikken: alcohol drinken, karaoke, blokkeren van overheidsgebouwen, bezoek aan pretparken (in Amerika), dure auto’s en prive-vliegtuigen, ontucht plegen met minderjarigen en met vrouwen naar bed gaan. De leken Thai zijn niet veel beter: overspel, onverantwoord rijgedrag, overmatig drinken, gokken, moord en doodslag, demonstraties met schietpartijen.
  Tja…dan grijpt de Boeddha in. Degenen die regen willen krijgen ofwel niks ofwel veel te veel. De remedie is duidelijk: terug in het Boeddhistische gareel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website