Twee jaar geleden schreef ik een dossier om mensen te helpen met een aanvraag voor een visum kort verblijf. Sinds de publicatie van het Schengenvisum dossier beantwoord ik nog regelmatig en met plezier lezersvragen. In de tussentijd zijn de regels nog steeds hetzelfde maar zijn de procedures wel veranderd. Zo is de Nederlandse ambassade nog intensiever gaan samenwerken met de optionele externe dienstverlener VFS Global. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van een Visa Application Centre (VAC) en de verhoging van de service kosten van 480 THB naar 996 THB.

Inmiddels is het dossier dus wel aan een update toe. Daarom zou ik graag lezers die de afgelopen 1-2 jaar een aanvraag voor een visum naar Nederland of België hebben gedaan hun ervaring te delen.
De ervaring van Evert en de reacties onder zijn www.thailandblog.nl/lezers-inzending/lezersinzending-ervaringen-aanvraag-schengenvisum/ waren al erg nuttig.

Graag zou ik bijvoorbeeld willen weten:

 • Welke bronnen hebben jullie gebruikt voor de aanvraag (ambassade website, VFS website, IND/DVZ website, …)?
 • Was de informatie voorziening duidelijk? Belangrijker, waar was deze onduidelijk of anderszins in gebreken?
 • Waar liepen jullie tegenaan bij het samenstellen van de aanvraag?
 • Hoe verliep de procedure om tot een afspraak de komen? Is dit via de ambassade gegaan of via VFS (de keuze is aan de aanvrager maar het is duidelijk dat VFS gepromoot wordt).
 • Hoelang duurde de tijd tot het maken van een afspraak? Hoelang was de behandeltijd tussen indienen van de aanvraag en terug ontvangen van de aanvraag?
 • Ontvingen jullie het paspoort en andere stukken terug per post (EMS) of hebben jullie deze opgehaald bij de ambassade?
 • Wat voor visum was er toekent? Denk aan geldigheidstermijn en aantal binnenkomsten (1, 2 of multiple entry).
 • Hoeveel visums hebben jullie in het verleden aangevraagd en hoelang waren die geldig? Uitgangspunt is dat vreemdelingen een steeds ‘beter’ visum krijgen dat flexibeler en langer geldig is.
 • Hoe was over het geheel de ervaring rondom de aanvraag van het visum, de reis naar Europa etc.
 • Alle andere punten die nuttig kunnen zijn bij verbetering van het dossier zijn natuurlijk welkom!

Tot slot zou ik het op prijs stellen om enkele scans van visums te ontvangen die de afgelopen 1-2 jaar zijn afgegeven. Uiteraard met verwijdering van persoonsinformatie. Dit zodat ik met eigen ogen kan zien over er nog opvallende verschillen zijn ten opzichte van het dossier en mogelijk ter aanpassing van de voorbeelden in het huidige dossier. De huidige afbeeldingen laten nog een visum zien afgegeven in Bangkok maar inmiddels worden Nederlandse visums in de regio door de RSO in Kuala Lumpur aangemaakt. Mogelijk is een update hier op zijn plaats om verwarring te voorkomen.

Deel je ervaring hieronder of stuur een mail aan de redactie van het blog. Het spreekt voor zich dat ik de ervaringen en informatie die ik krijg met vertrouwen zal behandelen. Namen of andere informatie deel ik niet met derden, dat spreekt voor zich. Mijn doel is simpel: zorgen dat Nederlanders en Vlamingen die met de visumprocedure te maken krijgen zo goed mogelijk zijn voorbereid met goede informatie over hun rechten en plichten om goed beslagen ten ijs te komen. Zo helpen wij elkaar om te genieten van de mooie dingen in het leven samen met je Thaise partner, kinderen, familie of vrienden.

Alvast bedankt en met vriendelijke groet,

Rob V.

NB: EU Home Affairs heeft eind maart de laatste cijfers gepubliceerd over de afgifte van visums. Het is inmiddels traditie om daarover een stukje te schrijven maar de nieuwsgierigen kunnen natuurlijk al zelf een kijkje nemen: ec.europa.eu/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/visa-policy_en#stats


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Oproep: feedback van lezers t.b.v. update Schengenvisum dossier”

 1. Ronald Schneider zegt op

  Beste Rob,

  Vorige week heeft mijn vrouw haar nieuwe vkv ontvangen.
  De aanvraag heeft zij VFS gedaan.
  Het was voor ons beiden een geheel nieuwe ervaring omdat mijn vrouw,
  Ivm alle bezigheden voor haar bedrijf, zeven jaar geleden voor het laatst in Nl
  Is geweest.
  Haar bedoeling was om half april naar Nl te reizen en ze heeft ruim op tijd een afspraak via de website
  van Vfs geregeld.
  Ik weet dus niet wat de minimale wachttijd hiervoor is omdat ze sowieso twee weken vooruit
  heeft geboekt.
  Ondanks de drukte aldaar, ze had een afspraak om 1300 uur, maar was nummer 88 van alle mensen die om 1300 u een afspraak hadden om een visum van de Nl ambassade te regelen, was alles voor haar binnen 10 minuten voorbij.
  Net als voorheen had ze van alle papieren 3 kopieen meegenomen zodat de beambten ter plaatsen alleen maar hoefden te pakken wat ze nodig hadden.
  Het was voor het eerst dat ik niet financieel garant voor haar stond en ook dat leverde geen problemen op
  met kopieen van haar bankafschriften en kopie creditcard.
  Weer thuis aangekomen, op Koh Samui, zaten we tien dagen in spanning omdat je geen weet hebt of er wel of geen visum afgegeven zal worden.
  Gelukkig kwam haar paspoort na tien dagen netjes met EMS weer bij mijn vrouw terug(enveloppe zelf bij VFS geschreven) Met haar visum erin.
  Nu het vreemde.
  Nieuwe regel schijnt te zijn dat het visum voor de gehele duur van het paspoort wordt afgegeven.
  Maximale verblijftijd is 90 dagen en in het geval van mijn vrouw is het visum geldig tot 2021.
  Ook hebben wij een multiple entry visum gevraagd en gekregen.
  Nu las ik gisteren op internet dat je, met een multiple entry visum, de 90 dagen op moet maken binnen een periode van 180 dagen.
  Wat heeft het dan voor zin om een geldigheid van vier jaar aan het visum te geven als je er maar 6 mnd gebruik van kan maken.
  Tenslotte neem je bij de visumaanvraag een vlucht reservering mee die tevens de begindatum van het visum aangeeft.
  Ik zal morgen proberen de IND hierover te bellen maar dit zijn, mijns inziens, toch behoorlijke tegenstrijdigheden.
  Ik wil wel een foto vh visum maken maar weet niet waarheen ik die moet sturen.
  Ik hoop dat u iets aan deze informatie heeft.
  Met vriendelijke groet,
  Ronald S.

  • Rob V. zegt op

   Beste Ronald, bedankt voor je bericht. Fijn iets over de geldigheidsduur te lezen, het officiële antwoord van de RSO in Kuala Lumpur waar men de visumaanvragen behandeld is namelijk erg abstract/formeel: dat ze de diverse omstandigheden in beschouwing nemen en per aanvraag kijken wat een juiste geldigheidstermijn is… Ja, dat snapt iedereen maar we weten ook dat Nederland flexibel en ruimhartig probeert te zijn, vooral bij mensen met een positief visum verleden. Praktijk ervaringen zijn dan nuttige aanvulling op ambtelijke antwoorden om iets van een vuistregel te kunnen bepalen.

   Er is geen minimale tijd voor een afspraak, als je geluk hebt kun je de volgende dag al komen. Wel zijn maxima: je moet binnen 2 weken langs kunnen komen al hoor ik dat de afspraakkalender in het hoogseizoen soms 2 of meer weken volgeboekt is. Dat is in strijd met de regels die stellen dat men in de regel binnen 2 weken langs moet kunnen komen. Of de aanvrager zelf komt liever pas later langs dan die twee weken, dat is prima: op zijn vroegst kun je 3 maanden vooruit een afspraak maken.

   De vuistregel is dat mensen die al eerder een visum kregen telkens een beter visum krijgen. Bijvoorbeeld een die 3 jasr of 5 jaar geldig is, naar nooit langer dan de geldigheid van het paspoort. Met het multiple entrt visum (MEV) kan je vrouw 90 dagen in elke periode van 180 dagen komen. Dus bijvoorbeeld 90 dagen Nederland, 90 dagen Thailand, 90 dagen Nederland, 90 dagen Thailand enzovoort. Dit zolang het visum geldig is. Jouw lief kan dus net dit visum de komende jaren frequent naar Nederland komen, maar nooit langer dan 90 dagen per 180 dagen. Als ze wilt kan ze dus de komende 4 jaar constant om.de 90 dagen op en af reizen. Andere combinaties kunnen ook, het dossier gaat daar dieper op in, zie pagina 13 van het .PDF bestand:
   https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Schengenvisum-dossier-januari-2015-volledig.pdf

   Je kunt je foto.sturen naar de redactie: info apenstaartje thailandblog punt nl

 2. Eric zegt op

  Wij hebben vorige week een schengen visum aangevraagd, ik denk het 4de in 11 jaar,we vliegen finair Bkk naar Helsinki en direct aansluitend naar Brussel, op het aanvraag formulier vraagt men waar men eerst voet zet op schengen bodem Helsinki maar wat de eindbestemming is,dus Brussel Alles klaargemaakt voor de belgische afd van vfs,maar ik was toch wat wantrouwig en kontakteerde ze telefonisch waar dit bevestigd werd. Maw ik zat goed!

  Maar niets was waar, daar we als eerste eindbestemming Brussel hebben voor 4 dagen, daarna 5 dagen NL en aansluitend 5 dagen op de terugweg naar Bkk in Helsinki.Dus 1 dag meer in een ander schengen land,wat als we onze reisplannen zouden veranderen tijdens ons verblijf??

  Dus een afspraak gemaakt bij de belgsche afdeling,met de gekende berg papier(waaronder zeer persoonlijke financile info iedere keer weer,ook al heb ik een brief bijgestoken dat ik alle kosten draag, bewijs van alle boekingen die voorafbetaad zijn, kopies van chanotes,huisboek,intinary enz…., waar de bediende mijn vriendin zegt dat ze bij de Finds dienst moet aanvragen of de NL,, inderdaad is Brussel de eindbestemmming op de heenweg maar we zijn tijdens het verblijf in schengen 1 dag langer in NL en Finland.
  Niet te begrijpen want alle 3 zijn ze schengen.Ik kende al vfs van 7 jaar geleden voor een brits visum en vriendelijkheid is daar ver te zoeken, iedere thaise vrouw kan in hun ogen geen toeriste zijn,haar partner vergezellen bvb telkens wordt er iets achter gezocht.

  Daarentegen 2 jaar geleden een Amerika visum aangevraagd, waar ik toch nog bijkomende vragen en papieren verwachtte was in 10 min geregeld, die man heeft haar 3 oude paspoorten doorbladerd, gezien dat de berg papier volledig was en 2 dagen later heeft ze een visum gekregen voor 10 Jaar,jawel 10 jaar met multiple entry!!!En dat van de VS dat paranojas zijjn maar blijkbaar toch ook gezond verstand.

  Als je 3 paspoorten kan voorleggen met meerdere visas en stempels en dat je telkens teruggekomen bent waarom dan nog moeilijk doen, die paspoorten wou de eerste persoon zelf niet inkijken omdat we de laatste 3 jaar niet in schengen waren, mijn partner is 46 jaar.We runnen samen een zaak en hebben samen een vennootschap waar ze zelf director en aandeelhouder in is, dus reden genoeg dat ze terugkomt,
  Maar even terug komen op vfs, ze werd naar de finse sectie doorgestuurd gelukkig in hetzelfde gebouw met haar berg papieren en oude passen.Daar zijn 2 lokale dames die niet dezelfde standaards hanteren,de eerste wou een vertaling van haar huisboek????Een vertaling van het eerste blad van de vennootschaps dokumenten???? Itinary dat in het engels was maar de naam van de hotels stond er niet naast, ik had alle BETAALDE RESERVERINGEN ERAAN vastgehangen,maar het papier eens omdraaien om te zien dat alle bewijzen eraan hangen dat is te moeilijk.

  Alsof er op de ambassade bij de visa dienst geen Thai zit die een naam en adres kan bevestigen.
  Na de vertalingen te hebben gedaan kwam ze weer met de berg papier(die volledig was van bij het begin) terecht bij de andere bediende die haar vroeg waarom die 3 dokumenten vertaald waren?Gewoon verloren geld en de winkel van de ex collega laten draaien.

  Intussen hadden we 1750 baht extra betaald aan vertalingen, had ze haar vlucht gemist terug naar Phuket want we zijn speciaal hiervoor naar Bkk gegaan,nog eens 500 baht en dan alle fees, uiteindelijk heeft het grapje meer dan 5000 baht gekost. Maar er werd opgevangen dat de persoon die haar vertaalkantoortje heeft in hetzelde gebouw voor vfs gewerkt heeft enkele jaren terug.

  Ik was zo kwaad dat ik eerst de belgische ambassade gebeld heb,die hebben vfs gecontacteerd om ze te vragen de aanvraag af te werken die dag vermits alles volledig was. Daarna heb ik de Finse ambassade gecontacteerd met het hele verhaal waar ik een zeer vriendelijk persoon aan de lijn kreeg die het hele verhaal aanhoorde en zei blij te zijn een feedback te krijgen daar het hier niet meer om een visa gaat maar klantendienst.Tenslotte is het de ambassade die de beslissing neemt. Ik vermoed dat na mijn telefoontje aan de finse visa sectie op hun ambassade zij vfs gecontacteerd hebben want opeens ging alles razend vlug. Die man heeft mij gevraagd om alle reeds verkregen visas en stempels te scannen en hem door te mailen met het gedetailleerd verhaal van die dag op vfs.

  Mijn partner had een nieuw paspoort 1 maand oud daar het andere de maand voordien vervallen was, de vraag kwam waarom er in dat nieuw paspoort geen stempels of visas stonden???Is dit domheid of slechte wil, er werd erop gewezen dat ze het vorige paspoort dat 1 maand vervallen was maar eens moest doorbladeren.

  Mijn conclusie kom schengen binnen illegaal aan boord van een bootje of vrachtwagen en je krijgt direkt alles maar wanneer je alles mooi in orde en officieel europa wil bezoeken als toerist wordt het leven je zuur gemaakt. Ik blijf erbij dat een aanvraag direct bij de ambassade zoals vroeger veel efficienter was en goedkoper dan al de ambassades die dat een voor een beginnen uit te geven aan vfs.

  Een schengen visa is een avontuur op zich, nu na 5 werkdagen de website van vfs bekeken en steeds staat er enkel nog dat de aanvraag gedaan is,met datum, maar nog niets meer.Je zou erop zien een schengen visa aan te vragen daar het steeds zo een nest is en er met de jaren niet op verbeterd.

  • Rob V. zegt op

   Beste Erik, dit soort verhalen over VFS hoor ik wel vaker. Is de vraag waarom jullie naar het VAC van VFS zijn gegaan en niet naar de ambassade? Je hebt immers de keuze en alle Schengen ambassades melden netjes dat je ook bij ambassade een aanvraag kunt inleveren. Minder netjes is dat de een het van dieper ”verstopt” dan de ander. Zo melden de Nederlanders het op 2 plaatsen:
   – Helemaal onderaan op http://thailand.nlambassade.org/nieuws/2015/09/ambassade-besteed-het-visumproces-uit.html
   – Punt 3 op http://thailand.nlambassade.org/shared/burgerzaken/burgerzaken%5B2%5D/visum—schengen/waar-en-hoe-vraag-ik-een-schengenvisum-aan.html?selectedLocalDoc=dien-uw-aanvraag-in

   En de Belgen:
   – Eveneens helemaal beneden aan: http://thailand.diplomatie.belgium.be/en/travel-to-belgium/visa/visa-needed

   Mijn grootste bezwaren tegen VFS zijn:
   – afwimpelen van kosten op de aanvrager, denk aan service kosten terwijl de aanvrager mogelijk niet uit vrije wil naar VFS gaat. Dus wat ‘service’?? De ambassade heeft minder en minder budget maar dit is gewoon extra kosten afschuiven.
   – kans op extra diensten aangesmeerd krijgen zoals (dure) extra kopieetjes of verleid worden tot een track&trace service etc. Leuke extra verdiensten dus zou ik de vrees hebben dat niet de aanvrager maar de Bahtjes voorop staan, een commercieel bedrijf zit er immers om geld te verdienen. Overheidsdiensten/publieke diensten moeten zonder winstoogmerk zijn en op zijn hoogst kostendekkend.
   – Hoe te escaleren? De medewerkers lopen een checklist af, als jouw aanvraag niet precies in de standaard scenarios past dan loop je vast. De medewerker heeft geen kennis van de EU regels (Schengen visum code, freedom of movement directive etc.) dus hoe kan deze hier dan goed op inspelen of adviseren? En wat te doen als de aanvrager zelf toevallig wél die kennis heeft maar de balie medewerker niet? Op de ambassade zelf kun je dan vragen naar een kundige manager die de regelgeving wel kent of behoort te kennen. Dat zie ik op een externe VAC niet gebeuren.

   Gelukkig is VFS nog optioneel maar als de huidige geplande wijzigingen doorgaan dan zijn externe dienstverleners onontkomelijk: https://www.thailandblog.nl/achtergrond/nieuwe-schengen-regels-mogelijk-niet-zo-flexibel-als-eerder-aangekondigd/

   Tot slot: waar de balie medewerker wel gelijk had is dat je de aanvraag moet indienen bij de lidstaat dat het hoofdverblijfsdoel is. Of indien die niet duidelijk is, het land van eerste binnenkomst alwaar men de grenswacht zal passeren. Bij een verblijf van enkele dagen in BE, 5 in NL en 5 in Finland zou dat dus Nederland (of Finland) zijn. Maar een kundig medewerker had natuurlijk niet alleen hier op gewezen maar je ook vertelt dat indien je de de reisplanning zou aanpassen naar langer verblijf in BE dat je dan natuurlijk prima bij de Belgen terecht zou kunnen. Kwestie van een pen naar de planning halen, en een nieuwe schrijven.. Als je eerste overnachtingsadres gereserveerd is dan zie je daarna wel hoe verder, niets verplicht je om je hele vakantieverblijf van A tot Z al geboekt te hebben.

   Wat betreft vertalingen: als het goed is geven de ambassades aan van welke stukken ze een vertaling nodig hebben.. Zo heeft Nederland geen personeel die de Thaise taal machtig is, dus alle relevante bewijsstukken zullen vertaald moeten zijn. Ik weet niet of de Finnen wel personeel hebben dat de taal machtig is. De medewerker zou vast wel de lijst met eisen kunnen laten zien die de Finnen stellen. De bewijsstukken moeten min of meer overal hetzelfde zijn maar als de Finse ambassade geen Thaise medewerkers heeft zal dat toch wel duidelijk naar voren moeten komen in de reeks vereisten die men stelt. Bij twijfel, als je de checklist op meerdere manieren kunt interpreteren, zou je er op kunnen staan de aanvraag zo door te sturen, als er iets niet goed is (vertaling van een stuk wat jij irrelevant achte ontbreekt) dan hoor je vanzelf wel het verzoek van de ambassade om binnen een bepaalde tijd (10 werkdagen) spullen na te leveren/mailen. Hier is dus wel een prikkel om mensen onnodig stukken te laten vertalen.

   De Finnen stellen (net als Nederland) het volgende:
   “The following documents are required when applying for a Schengen visa to Finland. Documents can be in English, Finnish or Swedish. Any other language should be accompanied with an authorized translation. Arrange your documents according to the list. Please note that personnel at the Visa Application Centre/Embassy cannot assist with translation or completion of forms. The Visa Application Centre only receives applications and supporting documents on behalf of the Embassy of Finland, and forwards all documents to the Embassy for processing.”
   Bron:
   http://www.vfsglobal.com/finland/thailand/schengen_visa.html#Schengen_documents

   Tja.. maar hier heb ik zelf toch wel een probleem mee, want alle documenten (officieel) laten vertalen kan een hele dure grap worden. Maar bijvoorbeeld een bankboekje laten vertalen? Met meerde pagina’s loopt de rekening dan hoog op terwijl iemand die de Thaise taal niet machtig is toch wel de essentie informatie uit een dergelijk onvertaald bewijs kan herleiden: is de aanvrager solvabel?

   Met dergelijke eisen omtrent vertaling ben ik dus zeker benieuwd hoe dit in de praktijk uitpakt: welke stukken zijn onnodig vertaald of juist vergeten te laten vertalen? Hoe erg lopen de kosten op omdat diverse ambassades geen personeel meer hebben dat de Thaise taal machtig is?

   Bedankt voor het delen van je ervaring. Het is zeker nuttig om te lezen over de grootste struikelblokken uit de praktijk. Als ambassades de klant/gast/vreemdeling centraal stellen (ook goed voor het toerisme en dus de economie, en de menselijke maat, respect en fatsoen mag men ook nooit vergeten) dan zullen ook zij dergelijke feedback op prijs stellen. Ik zou net als jij hebt gedaan anderen aanraden hun ervaring kort en bondig te delen met de ambassade. Ze hebben misschien een slinkend budget maar ik hoop dat ze ook op de lange termijn denken en dus de visumaanvragers niet laten verrekken. Misschien dat ze zich dan nog eens achter de oren krabben of externe dienstverleners wel de beste aanpak is…

  • Rob V. zegt op

   Trouwens Eric zijn jullie gehuwd? Zo ja en indien jullie de aanvraag deden bij een andere lidstaat dan waar jij de EU nationaliteit van hebt dan vallen jullie onder versoepelde voowaarden. De huwelijkspartner van een Belg die bij de Finnen of Nederlanders een aanvraag doet moet kosteloos en versnelt een visum bekomen met slechts een minimum aan papieren (ID vreemdeling, ID EU/EER onderdaan, huwelijksakte en indien noodzakelijk een vertaling en legalisatie plus iets waaruit blijkt dat het stel samen reist waarbij een verklaring voldoende is maar een ticket reservering is ook prima).

   Zie:
   http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-family/index_nl.htm

 3. Maarten Ruiter zegt op

  Beste ROB V,

  Vorig jaar heb in een aanvraag VKV, voor mijn vrouw gedaan (90 dagen),via VISA STAR in Chiangmai , zodat zij zich er niet zo druk over hoefde te maken. via de nederlandse ambassade in Bangkok , VSF Global en Visaned , en IND en Thailandblog.nl op internet kun je veel informatie krijgen over aanvragen Visa Kort Verblijf, voor ieder is dit persoonlijk, inkomen etcetera;
  hierbij mijn handelswijze;
  Visa Star in Chiangmai,
  benodigde papieren
  1=Copie paspoort van mij en mijn vrouw, voor en achterzijde(copien visa al verstrekt, eerdere reizen naar vriendin of naar jou toe )met handtekening
  2=Garantstellingsformulier, zowel financieel of als de persoon voldoende geld heeft alleen garant staan, te downloawden via gemeente en afspraak laten maken om te tekenen, bij de ambtenaar; kosten ongeveer 27 euro
  3= arbeidscontract werkgever/zzp eigen inkomen/pensioen etc
  4=werkgeversverklaring
  5=3 loonstrookjes, evt jaaropgave
  6=uitnodigingsbrief aan haar/of persoon waarvoor je garant sta, waarom zij komt en weer teruggaat, hoe jij haar ontmoet heeft, kort maar bondig, (heb wel een voorbeeld eventueel)
  7= Visaformulier, moet zij zelf invullen, kun je wel mee helpen, maar een paar dingen moet zij zelf tekenen, te downloawden via ned -ambassade in bangkok , in zowel engels als nederlands talig, met 2 pasfoto,s van de persoon zie eisen afmetingen etc.
  8 =reisverzekering belangrijk, ook af te sluiten in nederland, maar mijn vriendin via visa Star gedaan, kosten 3100 baht, ongeveer 83 euro
  9= copie vliegtuig ticket, van te voren niet kopen, naar haar mailen als zij er naar toe gaat, een copie van vliegticket op voorwaarde visum, later pas betalen, dit noemt men een optie nemen.

  van de persoon zelf moeten zij ook wat papieren hebben; oa
  1=Huishoudboekje
  2=(eigen) woning
  3=werkgeversverklaring als zij werkt
  4=copie paspoort
  5= geboorteakte van haar en mij
  6=getrouwd of singel akte van haar en mij op te halen bij gemeente, wel internationaal uitreksel om vragen

  hierbij verder moeten de papieren niet ouder zijn dan 6 maanden, ook je paspoort

  heb deze papieren van mij opgestuurd via nederlandse post versneld in vier dagen op haar adres, kosten =64,50 of je kunt het langzamer doen , kost wat minder, maar nu ben je er wel zeker van dat dit aankomt

  vervolgens heeft visa star afspraak gemaakt met VSF Global in bangkok, na 10 werkdagen kon zij ernaar toe vliegen ,( kosten 118 euro), met alle papieren erbij, wel copien maken van te voren, ook al bij je thuis doen, zodat als de persoon in nederland aankomt, bij de douane wordt er gevraagd wat zij dan komt doen, zodra zij de papieren toont, copien weten zij wat er voor papieren bij horen bij de visa, en maakt het wat makkelijker, ook jou telefoon nummer er bij zetten.
  daarna op afspraak bij VSF Global ook een minuut of tien kon zij weer terug, en na 5 dagen had zij het visum al, verdere vragen hoor ik het graag, maarten ruiter

  • Rob V. zegt op

   Beste Maarten, dankjewel. De legalisatiekosten kunnen per gemeente verschillen, dus deze kosten zullen elders lager of hoger uitvallen. In mijn eigen gemeente was het een euro of 12. Jij woont in een duurdere gemeente. 😉

   De bewijsstukken die je onder haar eigen papieren noemt, deze zijn merendeels in het Thai, Van welke stukken heb je een vertaling meegeleverd? Op de RSO zijn ze namelijk het Thai niet machtig (waarbij ik het zelf overdreven zou vinden alles te vertalen, een korte verklaring ‘kijk dit is een akte over bezit van huis, bezit van land, bezit van een eigen zaak’ maakt al e.e.a. duidelijk over de financiële banden met Thailand. Alles van voor tot achter officieel laten vertalen is in mijn ogen dan een dure grap die weinig toevoegt voor de beslisambtenaar. Maar hoe pakt dit in de praktijk uit? De RSO vraagt namelijk om stukken die niet in het Nederlands of Engels zijn te voorzien van een vertaling… Dat zou kunnen betekenen dat men aan de balie alle Thaise stukken er uit vist of je door stuurt naar een vertaal service (zie o.a. Eric hierboven).

   Een geboorte akte zijn voor een volwassen aanvrager of referent niet nodig, ik zou ook niet weten wat dat zou toevoegen aan de aanvraag. Bij kinderen kan daar de familieband mee aangetoond worden maar volwassen hoeven dergelijke stukken niet aan te leveren. Mogelijk alleen als sommige stukken op een andere naam zijn wegens een naamsverandering, dan is het logisch een papieren spoor mee te leveren om de oude en nieuwe naam aan te tonen zodat duidelijk is dat alle stukken over dezelfde persoon gaan. Zo ook met papieren over de huwelijkse staat, die zijn voor een visum kort verblijf doorgaans niet relevant en dus niet nodig.

   De rest van je opmerkingen sluiten aan bij mijn tips uit het dossier: meerdere kopieën, zorg dat de referent en vreemdeling elkaars contactgegevens hebben etc.

 4. Pieter zegt op

  Wij hebben tot op heden 2x gebruik gemaakt van VFS voor de aanvraag van een Schengen visa. Een afspraak maken via de digitale calender was geen probleem. Zelfs op zeer korte termijn niet (2 dagen). De eerste keer kreeg mijn vrouw een deel van de papieren terug “want die waren toch niet nodig” ???. Hoewel ik volgens mij niets teveel aan papierwerk had. Heb exact dat gedaan wat er in het Schengen dossier van Thailand blog staat beschreven. Het personeel aldaar is (volgens mijn Thirak) niet bijzonder vriendelijk. De eerste keer kreeg ze een Visa van 3 mnd. En de 2e keer een Visa voor 1 jaar met multi entry ( ongevraagd).. Beide keren kregen wij s’avonds een mail dat de documenten overhandigd waren aan de Nl ambassade. Via een volg code die je krijgt (reeds bij afspraak maken) kun je de voortgang volgen. Na 6 dagen kregen wij een mail dat het paspoort onderweg was aan de Thaise post die het thuisbezorgd. Er wordt niet bij vermeld of de aanvraag toegewezen is of niet. Benieuwd hoe het er in juni a.s.aan toegaat als we weer voor een Visa aanvraag daar heen gaan. p.s. Hartelijk dank voor de uitstekende informatie inzake de aanvraag voor een Schengen visa.

  • Rob V. zegt op

   Beste Pieter,

   Was de keuze voor VFS bewust? Of was het om het even om van deze optionele dienstverlener gebruik te maken ipv de ambassade zef? Of was de optie om geheel buiten VFS om te gaan niet duidelijk (de informatie voorziening is de laatste 2 jaren helaas versnipperd, je moet goed speuren op de site van VFS, diverse hoeken van de ambassade website en ook de IND om de procedure echt helder te krijgen!)?

   Blij te horen dat je al binnen 2 dagen terecht kon, dat zal niet in het hoogseizoen zijn geweest. Ben tevens benieuwd naar mensen die niet tijdig (binnen 2 weken) terecht konden.

   De eerste keer dus een normaal visum, toen voor een jaar. Goede kans dat ze er nu een krijgt voor 3 jaar (maximum is 5 jaar) gok ik zo. Maar een echte vuistregel heb ik nog niet met voldoende zekerheid vast kunnen stellen. Mijn vermoeden is nu de eerste keer een visum met 1 entry voor de gevraage tijd of mogelijk voor 1 jaar en alle keren daarna met sprongen langer geldig tot maximaal 5 jaar. Uiteraard hier van afwijkend naar gelang het profiel (reisgeschiedenis etc.) van de aanvrager. Ben dus benieuws welk visum je schat de aankomende keer zal krijgen.

   Bedankt voor je compliment, als iedereen elkaar op een bepaald gebied kan helpen dan maken we het voor ons alle iets aangenamer en leuker in deze wereld, niet? 🙂

 5. Jan-willem stolk zegt op

  Beste Rob. Normaal reageer ik niet op thailandblog maar leesik alle artikelen erg graag Nu echter vraag je zelf informatie. Ik heb voor mijn vriendin een visum kort verblijf aangevraagd met jouw handleiding. Ik heb een afspraak gemaakt bij vfs global in bkk. Dat ging heel gemakkelijk. Mijn vriendin is daar heen gegaan met ale documenten die je hebt aangegeven ze werd zeer vriendelijk ontvangen en geholpen. Daarna was alles goed En binnen een week werd haar paspoort met visum naar haar thuis in rattanaburi. Surin thuis gestuurd We hadden om een single entry gevraagd van 12 -01 tot 19-03. Maar kregen een multi tot 26-04. Ze is 19 maart weer naar huis gegaan. En zullen voor 6 augustus weer een nieuw visum aanvragen. Een multi voor langere tijd Wij hebben alleen maar goede ervaringen met vfs global Met vr groeten. Voor meer informatie kun je altijd mailen

  • Rob V. zegt op

   Beste Jan-Willem, dank voor je reactie en fijn dat alles goed gelukt is mede dankzij het dossier. Was de keuze voor VFS dan ook een bewuste? Bijvoorbeeld omdat je daar eerder terecht kon dan op de ambassade (en mogelijk dus de 995 THB die dat kost het jullie waard)

   Bedankt voor het duidelijk vermelden van de het visumtype (1 entry, multiple) en geldigheidsduur.

   • jan-willem zegt op

    beste ROB
    ja dat was een bewuste keuze afspraak kun je lang vantevoren maken je kunt op hun site precies zien waar je moet zijn en waar je vingerafdrukken worden genomen visual tour lopen samen met je de formulieren door en kijken of alles compleet is wat dmv van jouw handleiding geen probleem was dus dan maakt dat geld niet zoveel uit gr jan-willem

 6. Ed zegt op

  Beste Rob, via VFS visum aangevraagd voor mijn vriendin. Documenten aangeleverd die vermeld werden op de Website van Ind. Binnen een week paspoort terug via EMS. Omdat we voor een 2e maal dit visum aanvroegen kreeg m’n vriendin automatisch multiple entry, dit hadden we niet aangevraagd.

  • Rob V. zegt op

   Beste Ed, dank voor je reactie. Kun je ook zeggen hoe lang het eerste en tweede visum geldig waren? Was het eerste visum bijvoorbeeld 1 entry en iets langer geldig dan de aangevraagde verblijfsduur* en het tweede multiple entry en een jaar geldig?

   * vraag je bijvoorbeeld een visum voor 90 dagen dan krijg je 90 dagen met een geldigheidsduur (van.. tot…) die 15 dagen extra speling geeft zodat je iets kunt schuiven met de aankomst of vertrek datum. Uiteraard mag je nimmer over het aantal verblijfsdagen heen gaan, je kunt alleen letterlijk je aangeven vakantieperiode iets naar voor of achter schuiven.

 7. Pete de jong zegt op

  Twee keer een business visa aangevraagd via vfs
  Prima
  Was de laatste keer 14 maart erg druk .afspraak 11.30 ,maar pas om 1400 geholpen
  Paspoort beide keren terug binnen een week
  Wat niet bij de ambassade vermeld staat is
  Dat het bewijs van het bedrijf in Thailand lct
  Uiterlijk 3 maanden oud mag zijn en vertaald in het engels .Verkrijgbaar bij elke kaisikornbank in de stad waar het bedrijf ingeschreven staat .Daarna het wel even in het engels laten vertalen bij een erkend vertaalbureau
  Zeg maar het uitreksel kvk in Nederland
  Mochten het doormailen de eerse keer ..De betreffende dame vertelde dat dit regelmatig voorkwam
  Dus Ned ambassade graag dit vermelden op u website

 8. Mike zegt op

  Door het afwijzen van het visum van mijn Laotiaanse vriendin door de Franse ambassade in Vientiane komende maan een aanvraag doen in Bangkok.
  Dus zal dit allemaal goed door lezen, en tzt een update posten

 9. Peter V. zegt op

  Onze ervaringen met VFS zijn overwegend positief.
  Wat kleine puntjes:
  – De wachttijd was de laatste keer erg lang, anderhalf uur.
  – Ook is er geen peil op te trekken of je binnen mag wachten (airco) of buiten, op de gang en of je al dan niet met je telefoon de tijd mag doden.
  – Bij het plannen van een afspraak is het in principe niet mogelijk om alleen een kind aan te melden voor een afspraak.
  Er werd geadviseerd om het geboortejaar fout op te geven, waardoor het om een volwassene lijkt te gaan.

  Alhoewel je officieel bij de ambassade terecht kan probeert men je (bij mailcontact) toch naar VFS te sturen. Dat hebben we dan ook maar gedaan, we hebben meer belang bij een vlotte aanvraag dan een pyrrus-overwinning.

  En, ook belangrijk: de Tom’n’Toms op de begane grond is dicht.

 10. Facttester zegt op

  Beste Rob V.,
  Zoals ik recentelijk al schreef gaat mijn vriendin (met mij) naar het Consulaat op de Ambassade in BKK op 6 april a.s. om een Schengen aan te vragen. Daarna zal ik je schrijven wat we beleefd hebben.

 11. Rob V. zegt op

  Bedankt voor de feedback. Verder nog mensen die vastlopen met bijvoorbeeld ontbreken van vertalingen of stukken? Of die juist een papierwinkel meenemen en de helft terug krijgen? Andere onduidelijkheden, tegenvallers, meevallers? Verzoekjes om op te nemen in de update?

 12. Johan zegt op

  Reeds 3 maal visa aangevraagd via VFS. Telkens binnen de 2 dagen afspraak kunnen maken. Ze heeft telkens de benodigde documenten meegenomen naar de Belgische Ambassade en binnen de 2 dagen hadden we mail van VFS dat pasport op weg was naar haar. Nooit wachttijd gehad voor interview. Laatste keer had ze een afspraak in de namiddag en wandelde s morgens de ambassade binnen en binnen het half uur stond ze glimlachend weer buiten. Belangrijkst document was de “ten laste neming” en verder over onze relatie en wat ze juist voor werk deed. Dus zeer goede ervaring met VFS en de Belgische ambassade.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website