Thaise keuken: Nam phrik (een soort Thaise sambal)
Nam phrik is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de Thaise keuken. Het is eigenlijk een soort dipsaus die Thai zelf maken en eten bij vrijwel ieder gerecht. Er zijn vele soorten Nam phrik, je kan eigenlijk spreken van een soort Thaise sambal want chilipepers zijn het belangrijkste ingrediënt.
Thai eten Nam phrik bij vrijwel iedere gerecht; rijst, vis, groente, noodels, etc. Het is meestal een vloeistof of een pasta. De belangrijkste ingrediënten zijn:
- Chilipepers
- Knoflook
- Sjalot
- Limoensap
- Vissaus
- en soms vis- of garnalenpasta
Nam phrik wordt zelfs als hoofdgerecht gegeten samen met rijst. Er zijn verschillen per regio en de recepten gaan van moeder op dochter.
Nam Phrik, zelf maken
Voor het maken van Nam phrik heb je een vijzel nodig, maar het kan ook met een keukenmachine of staafmachine. Een redelijk eenvoudige variant die westerlingen ook lekker vinden, is dit recept:
- 4 rode pepers
- 2 el vissaus (flesje 250 ml)
- 1 limoen (uitgeperst)
- 1 el lichte basterdsuiker
- 1 teen knoflook
Snijd het steeltje van de pepers. Halveer de pepers in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd in stukken en doe in het bakje van de staafmixer. Voeg de vissaus, het limoensap, basterdsuiker en de knoflook toe. Maal met de staafmixer fijn tot een pasta. Je kan de Nam Phrik drie dagen van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in een bakje in de koelkast.
Zoals gezegd zijn er vele varianten waaronder: Nam phrik kapi, Nam phrik kha, Nam phrik long ruea, Nam phrik maeng da, Nam phrik narok, Nam phrik num, Nam phrik ong, Nam phrik phao. etc.
Overigens kan je Nam Phrik ook kant en klaar kopen bij de Toko, maar de meeste Thai geven toch de voorkeur aan het zelf maken.
De zelf gemaakte nam phrik is vaak smakelijker dan die in winkels. Die in potjes wordt verkocht bevatten vaak veel suiker.
Ik maak het wel eens zelf en mijn vrouw vindt het heerlijk
Waarom de zaadlijsten verwijderen?
Ik heb nog nooit een bakje nam prik bij het eten gekregen zonder zaadlijsten, want dan hou je alleen maar nam over en is het geen nam prik meer.
Onvergelijkbaar met Sambal, die ten eerste wordt gebakken en ten tweede hele andere ingredienten bevat
Mijn favoriet is de Nam phrik met gerookte makreel,als we deze gemaakt hebben dan krijgen we heel veel visite.
Dat is Nam Phrik Kap-pee, vergelijkbaar met Samal Trassi. Trassi en Kap-pee zijn garnalen extracten