Nam phrik is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de Thaise keuken. Het is eigenlijk een soort dipsaus die Thai zelf maken en eten bij vrijwel ieder gerecht. Er zijn vele soorten Nam phrik, je kan eigenlijk spreken van Thaise sambal want chilipepers zijn het belangrijkste ingrediënt.

Thai eten Nam phrik bij vrijwel iedere gerecht; rijst, vis, groente, noodels, etc. Het is meestal een vloeistof of een pasta. De belangrijkste ingrediënten zijn:

  • Chilipepers
  • Knoflook
  • Sjalot
  • Limoensap
  • Vissaus
  • en soms vis- of garnalenpasta

Nam phrik wordt zelfs als hoofdgerecht gegeten samen met rijst. Er zijn verschillen per regio en de recepten gaan van moeder op dochter.

Thaise sambal, zelf maken

Voor het maken van Nam phrik heb je een vijzel nodig, maar het kan ook met een keukenmachine of staafmachine. Een redelijk eenvoudige variant die westerlingen ook lekker vinden, is dit recept:

  • 4 rode pepers
  • 2 el vissaus (flesje 250 ml)
  • 1 limoen (uitgeperst)
  • 1 el lichte basterdsuiker
  • 1 teen knoflook

Nam-Phrik-tokoSnijd het steeltje van de pepers. Halveer de pepers in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd in stukken en doe in het bakje van de staafmixer. Voeg de vissaus, het limoensap, basterdsuiker en de knoflook toe. Maal met de staafmixer fijn tot een pasta. Je kan de sambal drie dagen van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in een bakje in de koelkast.

Zoals gezegd zijn er vele varianten waaronder: Nam phrik kapi, Nam phrik kha, Nam phrik long ruea, Nam phrik maeng da, Nam phrik narok, Nam phrik num, Nam phrik ong, Nam phrik phao. etc.

Overigens kan je Nam Phrik ook kant en klaar kopen bij de Toko (zie foto links), maar de meeste Thai geven toch de voorkeur aan het zelf maken.


» Laat een reactie achter


6 reacties op “Thaise keuken: Nam phrik (Thaise sambal)”

  1. Christiaan zegt op

    De zelf gemaakte nam phrik is vaak smakelijker dan die in winkels. Die in potjes wordt verkocht bevatten vaak veel suiker.
    Ik maak het wel eens zelf en mijn vrouw vindt het heerlijk

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  2. Jack zegt op

    Waarom de zaadlijsten verwijderen?
    Ik heb nog nooit een bakje nam prik bij het eten gekregen zonder zaadlijsten, want dan hou je alleen maar nam over en is het geen nam prik meer.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  3. Jacob zegt op

    Onvergelijkbaar met Sambal, die ten eerste wordt gebakken en ten tweede hele andere ingredienten bevat

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  4. Hans van Mourik zegt op

    Hans,.zegt.
    Als je het gemaakt heb, dan kan je het ook bakken in olie.
    Dan heb je sambel badkamer,.het houd dan langer goed mits je een schone lepel gebruik.
    Je kan het ook maken met.tomaten,petee, beans, garnalen er in.
    Dan wel de daarna bakken in olie
    Hans

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  5. Hans van Mourik zegt op

    Hans, zegt.
    Type fout
    Bedoel sambal badjak

    Hans

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  6. GeertP zegt op

    Mijn favoriet is de Nam phrik met gerookte makreel,als we deze gemaakt hebben dan krijgen we heel veel visite.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website