Je maakt van alles mee in Thailand (74)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
19 maart 2024

Als u ergens in Thailand en dan vooral in of rondom Udon Thani een felgele Hummer H1 terreinwagen ziet rijden, is het zeer waarschijnlijk bloglezer Pieter Dirk Smit. Zijn hobby is auto’s, auto’s en nog eens auto’s.

Lees zijn verhaal hoe hij met deze liefhebberij verder heeft ontwikkeld in Thailand en er veel plezier aan beleeft.

In Thailand kon ik mijn gedroomde hobby waarmaken

Vroeger al, wat klinkt dit oud, was ik als kind stapelgek op auto’s. Toen waren ze nog allemaal van hetzelfde merk, namelijk Dinky Toys. Na het behalen van mijn rijbewijs kwam het probleem, een ander merk uitkiezen. Zo ook in Thailand.

Het viel mij twaalf jaar geleden op, dat toen ook vele merken dezelfde carrosserie en uiterlijk hadden en het leek voor mij persoonlijk wel op dertien in een dozijn. Gezien de verkeersregels in Thailand, heb ik toen besloten eerst maar eens een kleine derdehandsauto aan te schaffen.

Ik vergeleek de aankoopprijzen met Nederland en toen schrok ik er hier wel van. Niet normaal wat ze hier in Thailand voor een gebruikte auto vragen. Dit scheelt zeker de helft en meer met Nederland. Maar daarentegen was het rijden weer veel goedkoper gezien de wegenbelasting en de keuring en onderhoud/reparatiekosten. Ik deed rijervaring op en wist al snel dat dit niet te vergelijken was met Amsterdam. Scooters en tuktuks hadden hun eigen wetten leek het wel. Sommige bestuurders hadden kennelijk nog nooit van een richtingaanwijzer gehoord. De wet van de jungle en de wet van de sterkste.

Na probleemloos zeven maanden in men Daihatsu Cuore gereden te hebben, kreeg ik van mijn Vietnamese zwager een tip over een oude US militaire Jeep, die bij hem in zijn bedrijf in onderhoud was. Ik zag de foto op zijn telefoon en was direct verkocht! Wat is er mooier dat in een tropisch land, open en vrij te rijden! Na een proefrit met de Duitse eigenaar was ik om en kocht de Jeep binnen vijf minuten. Mijn vrouw vroeg mij: “Wat moet je nu met twee auto’s?” Ik had er zeven maanden geleden 75.000 Baht voor betaald en zag dit maar als afschrijving, omdat we er zeven maanden heel veel plezier van hebben gehad.

Maar thuisgekomen hoorde mijn toenmalig buurman, dat we een Jeep hadden gekocht en hij vertelde, dat zijn nichtje nog een goede auto zocht. Mijn vrouw nam het gesprek over omdat ik toen nog geen Thais sprak en ze vertelde me binnen 5 minuten: “Have the car sold to the neighbor”. Verkocht aan de buurman? Dan heeft ze hem zeker weggegeven? Maar nee, verkocht voor hetzelfde geld, als dat ik er zeven maanden geleden voor had betaald. Ik was stomverbaasd en moest lachen.

Met de Jeep rijden was een zeer leuke ervaring, we genoten er optimaal van! Bij wegcontroles sprongen de agenten in de houding en salueerden. Iedereen moest stoppen en wij konden ongehinderd doorrijden. En dat met een witte farang achter het stuur. Ik hield van mijn Jeep. Dit was dan ook de beste koop sinds jaren en ik liet mijn Jeep helemaal door bedrijven opknappen en verfraaien.

Maar….. een kleine paar maanden later zag ik een klassieke Ford Capri te koop staan. Dat waren nog eens tijden! Met de wetenschap, dat ik nu adressen had die de auto naar mijn smaak konden opknappen, kocht ik ook de Capri. Ik kon er lekker op los fantaseren. Het heeft in totaal twee jaar geduurd dat de auto een totaal nieuwe metamorfose kreeg. Alle denkbare snufjes heb ik er in laten maken door drie autobedrijven in Udon Thani en de auto was uiteindelijk een kruising geworden tussen een Lamborghini Miura en Ferrari 308. Het was daarmee de enige auto in de wereld. Natuurlijk was dit in Nederland totaal ondenkbaar geweest. Ik rijd er nog dagelijks in en ondervind er hier ook heel veel plezier van!

Het is een tweedeurs dus valt deze auto ook in de laagste wegenbelastingklasse. Dit is in het totaal met verplichte verzekering en jaarlijkse verplichte keuring, nog geen 100 Euro.

Mijn hobby van vroegere tijden kwam in mij weer naar boven! Ook al waren dit geen Dinky Toys, mijn jeugd herrees. Ik liet bij mijn huis een carport plaatsen, waar vier auto’s onder konden staan en ging op zoek naar auto’s, die je maar sporadisch hebt in Thailand, omdat ik niet de man ben voor normale koekblikken.

Het zoeken was moeilijk en ik werd doodgegooid met alle bekende Aziatische merken. Dus… wat doe je dan als liefhebber? Dan laat je zelf maar een auto maken. Zogezegd zo gedaan. En toen was men keuze snel gemaakt, namelijk The King of the Road, oftewel de Hummer H1 Alpha Luxury Junior Open Hard Top. Ik heb toen alles opgevraagd bij Hummer en mijn huiswerk grondig gemaakt. Met mijn ideeën naar een vakman gestapt en daar in het Engels mijn droom geparkeerd.

Ook die vakman (Kawin) had zin in deze uitdaging en nam mijn idee graag ter harte. En zo werd mijn droom realiteit. Na 18 maanden stond mijn gele H1 voor mijn deur. Helemaal zoals ik hem in mij hoofd had. Prachtig! De uitvoering helemaal in zink en van binnen net een vliegtuig met meters en klokken enz, enz.

Nu, jaren later, zie ik op verschillende internetsites in Thailand soms een Hummer te koop staan maar dit is de H3 uitvoering en dit is niet mijn auto. Met prijzen waar je wel even van opkijkt, namelijk 3.500.000 Baht.

Heb mijn oude vertrouwde Jeep, die we bijna acht jaar gehad hebben dan ook met tranen in mijn ogen weer verkocht, en heb bij sommige Nederlanders de naam autohandelaar.

Maar we zien allemaal dat ook de handel hier op zijn rug ligt en dit is volgens mij wereldwijd het geval. Ook in Thailand kost een auto geld. En als je een auto jaren hebt, dan ben je wel een hele slechte handelaar. Mijn vrouw en ik rijden met alle tevredenheid in onze vier auto’s en weet wel beter. Raar… dat sommigen je geen hobby gunnen. Natuurlijk is een geelkleurige Hummer H1 dan ook een auto waar je heel veel aandacht mee trekt. Het grote voordeel is dan ook, dat je er met 10 personen in kunt zitten en daar we jaarlijks veel mensen uit Nederland over krijgen, kunnen we samen op pad.

Bij de verkoop van mijn Jeep, kwam er weer ruimte vrij in de carport. Dus maar weer op zoek om deze lege plaats op te vullen. Ik had mijn zinnen gezet op een cabrio, maar ook de prijzen hiervoor zijn bijna niet te betalen. Bijna gekkenwerk, wat ze voor een speciale auto vragen. Dus heb ik met tranen in mijn ogen mijn Harley Davidson erop ingeruild. Daar heb ik soms nog wel spijt van! Mijn carport is weer opgevuld. In Nederland had dit nooit gekund met die prijzen, die ze daar hanteren.

In Thailand kun je dus vier auto’s bezitten. En daarmee is mijn oude jeugdhobby weer werkelijkheid geworden. Jammer genoeg moet ik nu weer wat afstoten, omdat we ons huis gaan verkopen en nooit zoveel grond meer terug zullen krijgen voor de autostalling.

16 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (74)”

 1. Caspar zegt op

  Beste Pieter
  Ik woon zelf in Khon kaen maar op een tour naar Udon en Nong Khai zag ik een Ford Mustang een rooie cabrio met het stuur links (import) , met een oudere man achter het stuur .
  Dat was in Udon Thani ik vroeg me af hoe komt zo,n auto hier??, ik stak mijn duim omhoog voor een teken dat het een mooie auto was , de oude man knikte goed keurend terug.
  Zelf rij ik een betrouwbare Toyota Vios maar die mustang kon me ook wel bevallen 55555.

  • Pieter, zegt op

   Goedenavond Casper’ Helaas is die Ford Mustang niet van mij geweest! Maar ben in Nederland in een Mustang getrouwd’

 2. Dick CM zegt op

  Pieter een prachtig verhaal en vooral die prachtige Ford Capri in Nederland onbetaalbaar

  • Pieter, zegt op

   Bedankt Dick MC,

 3. Gerard zegt op

  Geweldig Pieter,
  Je bent een man naar mijn hart qua “autogekte” haha, oftewel 55.
  Ik ben zelf opgegroeid met alle soorten en maten auto’s en wat er op leek daar mijn vader in de autohandel/reparatie zat.
  Nu ben ik 58, afgekeurd ivm rugproblemen, maar wel samenwonend met mijn lieve Thaise vriendin hier in Nederland, dus ook de vele (achterlijke) regeltjes volgend hier in Nederland, ze moet binnen 3jaar Nederlands examen doen enz enz.
  Ik zou graag naar Thailand verhuizen in de komende jaren maar als ik al lees wat er allemaal voor eisen gesteld worden om als farang in Thailand te mogen verblijven dan moet je al haast miljonair zijn.
  De “gewone” man is blijkbaar niet (meer) welkom daar.
  Heel jammer, want ik zou graag je geweldige wagenpark eens komen bewonderen en als “grote jongens” lekker te babbelen over auto’s maar ook over het leven in Thailand.
  Groetjes,
  Gerard

  • RonnyLatYa zegt op

   Man, man man..
   .

  • Lung addie zegt op

   Citaat: “Ik zou graag naar Thailand verhuizen in de komende jaren maar als ik al lees wat er allemaal voor eisen gesteld worden om als farang in Thailand te mogen verblijven dan moet je al haast miljonair zijn.
   De “gewone” man is blijkbaar niet (meer) welkom daar.”

   Wat voelen wij ons, als wonende in Thailand heel erg ge-eerd door bestempeld te worden als miljonairs. Jammer genoeg is het bij velen niet zo daar de eisen van een inkomen, als gehuwde met een Thaise dame, van 40.000THB/m of 400.000THB op een Thaise bank en als ongehuwde van 65.000THB/m of 800.000THB op de bank, al een onoverkomelijke eis. Dat zou je van een miljonair niet zeggen.
   Vraag me wel af wat je met een inkomen van 40.000THB, met een gezinnetje van 2 personen, en met +/- 1100Eu/m zoal kan aanvangen in Nederland of Belgenland? Zal ook wel gene vetpot zijn denk ik.

   • Pieter, zegt op

    Lung addie Het is beter even een mail te sturen – [email protected]

  • Pieter, zegt op

   Bedankt Gerard’ En ik kan je veel info geven over het leven in het land van de glimlach’ – E mail [email protected]

 4. Ben zegt op

  Je kan ook in thailand wel eens een koopje hebben .
  Nu heel zeker sommige mensen moeten geld hebben en verkopen hun auto niet te duur.
  Zelf heb ik een week.of 7 geleden in bangkok een madza tribute gekocht.
  15 jaar oud .130000 km. 6cil automaat.
  Prijs 75000baht.
  Je weet van tevoren dat wel wat aan is zoals banden olie verversen.
  Er moest wat opnieuw gespoten worden.
  verder gasinstallatie nazien.
  Rubber hoezen van de vooras vervangen
  Als hij weer helemaal klaar is ca. 130000baht.
  Ben

  • Pieter, zegt op

   Op Ieder potje past een deksel’ Ben En we kunnen niet allemaal een droom auto aanschaffen! Maar als je tevreden bent’ is dit al meer dan voldoende!

 5. JCB zegt op

  Mooi verhaal Pieter

  Nog een vraagje over de Hummer. Wat voor motor heb je er ingebouwd? Hoop niet een normale 4 cil van Toyota of zo

  GR

  JCB

  • Pieter, zegt op

   Dat was een Nissan Patrol’ motor’ JCB Het voordeel was… Dat iedere monteur die in Thailand kan maken en er onderdelen voor is!

 6. A.J. Edward zegt op

  Toen ik nog in Duitsland werkte en woonde kocht ik destijds een nieuwe Ford Capri RS, ik meen me te herrineren in 73/74, heb er jaren met veel plezier mee gereden, heb de Capri naderhand verkocht aan een Amerikaanse militair, die gestanioneerd was in Duitsland, naar wat ik later hoorde, naar Thailand is overgeplaatst met zijn Thaise vrouw en gezin, meende o.a. ook de RS, toen ik hier de foto hierboven zag dacht ik,…. zal toch niet …..!

 7. emile ratelband zegt op

  fijn te lezen hoe jij geniet van je Humvee 1. je geeft mij weer moed dat we toch kunnen genieten van onze gezamenlijke hobby. weet jij een contact persoon welke mij kan helpen om op een redelijke manier mijn Bentley en Rolls te importeren alhier?

  • Pieter, zegt op

   Goedemorgen Emile’ Graag mailen naar [email protected]


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website