Heb je er misschien wel eens aan gedacht om vlakbij Pattaya een reisje naar China te maken? Daar zijn immers de terracotta beelden te zien van een teruggevonden historisch ondergronds leger en alleen daarom al de moeite van het bezoeken waard.

Boeren die een put aan het graven waren, stuitten in 1974 per ongeluk op deze beelden, die maar liefst uiteindelijk 9099 stuks bevatten. Zij dienden als grafgiften voor de eerste keizer van China Qin Shi Huangdi die rond 220 v. Chr. regeerde. Dit “leger”heeft ruim 2200 jaar onder de grond gelegen. De gevonden wapens zijn nu nog scherp en pijlpunten dodelijk door het gebruikte hoge loodgehalte. De bouwers van het geheel werden levend begraven zodat niemand dit geheim zou kunnen verraden.

Viharnra Sien Museum bij Pattaya

Twee van deze levensgrootte beelden zijn door China aan het Viharnra Sien museum geschonken vlakbij Pattaya. Daarnaast gaf het Chinese gouvernement ook nog twee bronzen strijdwagens, die eveneens in die buurt gevonden waren. Het museum biedt teveel omdat hier allemaal te benoemen. Op de begane grond is veel Chinese kunst en cultuur te bewonderen. Op de volgende verdieping veel beelden van goden. Bijvoorbeeld Lu Dongbin als een van de acht onsterfelijken in het Taoïsme. Op jonge leeftijd kreeg hij een magisch zwaard van een draak aangeboden, die uiteindelijk tot een plaats in het hiernamaals leidde. Het Taoïstisch geloof gaat van het onsterfelijke (Sien) uit en leidde tot een rijke schat aan wonderen en mythologieën.

Foto: © Grigorii Pisotsckii / Shutterstock.com

Aan de voorzijde van het gebouw staat een enorm bronzen beeld (11 meter lang, 4 meter hoog) van de acht onsterfelijken, die de oceaan oversteken. Zij zijn de bekendste uit het Taoïsme en staan symbool voor geluk. Het zijn geen goden maar door toepassing van het Taoïsme wordt je onsterfelijk. Heel indrukwekkend zijn de levensgrootte en echte beelden op het buitenterras op de eerste etage maar ook de acht schilderijen over de onsterfelijken, die meer dan 500 jaar oud zijn.

Daarnaast veel Thaise kunst, scheepsmodellen uit de Sukothai tijd, verschillende typische Thaise huizen, Thaise poppen (Hoon La-kon-Lek), etc.

Foto: © eakkaluktemwanich / Shutterstock.com

Waarom heeft Sa-nga Kulkobkiat dit prachtige museum opgericht? Als ouder staatsman had hij veel respect voor de Thaise en Chinese cultuur en de goede relatie tussen beide landen. Na zijn overlijden in 2003 hebben mensen uit respect een groot beeld voor hem op het voorplein opgericht.

Opvallend is dat er weinig bezoekers komen, doordeweeks kun je zo naar binnen stappen, soms wordt 50 Baht gevraagd.

Het museum ligt tussen Wat Yansangwararam (aangegeven op de Sukhumvit Road) en Silverlake (Vineyard).

Route: Rijdt vanuit Pattaya richting Satahip, na ongeveer 15 km staat duidelijk een bord Wat Yansang Wararam, daar linksaf slaan, na 5km bij de rotonde rechtsaf richting Silverlake (mooie binnenweg), na 1,5 km verschijnt het kleurrijke museum.

10 reacties op “Viharnra Sien Museum bij Pattaya”

 1. Jan zegt op

  Een echte aanrader. Ik ben er al een paar keer geweest en inderdaad niet al te druk. En je betaalt 50 baht entree net als iedere Thai.

  • l.lagemaat zegt op

   Route:Rijdt vanuit Pattaya richting Satahip ,na ongeveer 15 km staat duidelijk een bord Wat Yansang Wararam,daar linksaf slaan,na 5km bij de rotonde rechtsaf richting Silverlake (mooie binnenweg),na 1,5 km verschijnt het kleurrijke Chinees achtige museum.

   Over de Wat Yansang Wararam heb ik eerder geschreven,zeer fraai om te bezoeken in een parkachtig landschap met waterpartijen.

 2. Christina zegt op

  Doen erg interessant en vanaf de 1e verdieping een schitterend uitzicht bij mijn weten wordt het ook gesupport door The King. We zijn gek op dit soort interessante bezienswaardigheden doen.

 3. Foodlover zegt op

  Wij zijn er in 2009 geweest prachtig, we gaan er binnenkort nog een keertje na toe.

 4. Leo zegt op

  Wij komen hier regelmatig bij วิหารเซียน เอนกกุศลศาลา Wiharn Sian Anek Kuson Sala.
  Echter aan hetzelfde meer ligt er nog een bezienswaardigheid namelijk ญาณสังวรา รามวร Wat Yannasangwararam Worawiharn.
  Ik wist wist deze bezienswaardigheid eerst ook niet.
  Totdat ik er een keer per toeval binnen reed eigenlijk.
  Centraal is dus het grote stoepa gebouw.
  Maar er is veel meer te bezichtigen op het grote terrein.
  Er staan, zeker in het weekend, veel bussen.
  Maar het is meestal niet storend druk omdat het geheel een grote oppervlakte bestrijkt,
  https://www.google.nl/maps/@12.789221,100.960434,3a,75y,79.3h,94.98t/data=!3m4!1e1!3m2!1s9nvG4b9mBXkD4-whJ59U_Q!2e0!6m1!1e1

 5. kees zegt op

  Zeker een bezoek waard en prima te combineren met de Wat Yan en de Boeddha rots. Lang geleden heb ik dit gedaan door gewoon een baht bus chauffeur aan te spreken en hem een dagje rond te laten rijden. Dat was nog in de tijd dat ze nog met de Boeddha rots bezig waren ( ik dacht 1996 !! )

 6. Simon zegt op

  Nadeel is, dat je binnen niet mag fotograferen en er ook geen (foto)ansightkaarten te koop zijn.

 7. Dik Lenten zegt op

  Let op bij de route , de rotonde is veranderd in een T -kruising.
  Je kunt ook een afslag verder nemen en dan vlak voor Khao Che Chan linksaf slaan .Een erg mooie route .

 8. Singtoo zegt op

  @Simon en FYI voor andere leden,
  Foto’s maken heb altijd nog gewoon mogen doen.
  De laatste keer met de zoon van de oprichter staan te praten en zelfs met hem op de foto.
  Dus foto’s maken?
  Meerdere malen bezocht en dus is mijn persoonlijke ervaringen geen enkel probleem om foto’s te maken binnen en buiten.

 9. Wim zegt op

  Al vele keren hier geweest en geniet nog steeds van de mooie afbeeldingen van zowel de beelden als de schilderkunst en andere attributen. Je kan vrij fotograferen, geen enkel probleem, Bij de verkoop balie is ook een boekjein Thai-Engels waar de nodige uitleg wordt gegeven. verder zijn er verschillende ande re beziens waardigheden te zien in de omgeving, o.a. Buddha Mountain Pattaya, de Silverlake wijngaard, Phra Racha Anusaowari Park, Viharnra Sien Museum, Maha Chakri Phiphat Pagoda. Dus reden genoeg om de omgeving een te bekijken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website