Wat Phra That Doi Suthep tempel in Chiangmai, Thailand

Thailand staat bekend om zijn prachtige tempels, die rijk zijn aan geschiedenis, cultuur en architectonische schoonheid.

Tempels zijn een belangrijk onderdeel van de Thaise cultuur en geschiedenis. Ze zijn een centraal punt in het spirituele leven van veel Thai en een belangrijke toeristische attractie voor bezoekers van Thailand. Maar hoe zijn deze tempels eigenlijk ontstaan en wat is hun achtergrond?

De eerste boeddhistische tempels in Thailand werden gebouwd in de 3e eeuw voor Christus, nadat het boeddhisme zich had verspreid vanuit India naar Zuidoost-Azië. In die tijd werden tempels gebouwd als heiligdommen waar monniken en volgelingen samenkwamen om te bidden, te mediteren en te leren over de leer van Boeddha.

Wat Suthat

In de loop van de geschiedenis zijn Thaise tempels steeds meer verweven geraakt met de politiek en het dagelijks leven van de Thai. Veel Thaise koningen hebben hun eigen tempels gebouwd om hun macht te versterken en hun spirituele autoriteit te benadrukken. Tegenwoordig worden tempels nog steeds beschouwd als heilige plaatsen en belangrijke centra van spiritualiteit en gemeenschapsleven.

De architectuur van Thaise tempels is gebaseerd op traditionele boeddhistische stijlen, maar heeft ook invloeden van de Khmer-, Chinese en Indiase cultuur. Thaise tempels zijn vaak versierd met prachtige beelden en reliëfs van Boeddha en andere belangrijke figuren uit de boeddhistische leer.

Binnen de tempels bevinden zich vaak schatkamers waar heilige relikwieën worden bewaard, evenals bibliotheken en meditatieruimtes. Veel tempels hebben ook ceremonies en festivals gedurende het jaar, waarbij de gemeenschap samenkomen om te bidden, te offeren en te vieren.

Kortom, de geschiedenis en achtergrond van Thaise tempels is rijk en divers. Ze zijn niet alleen belangrijke religieuze en spirituele centra, maar ook prachtige voorbeelden van architectuur en kunst. Een bezoek aan een Thaise tempel is een unieke ervaring die je de rijke cultuur en geschiedenis van Thailand laat ontdekken.

Wat Arun

Regels voor een bezoek aan een tempel

Ben je van plan een Thaise tempel (of ‘Wat’) te bezoeken? Super! Het is belangrijk om de lokale cultuur en tradities te respecteren. Hier zijn enkele basisregels en gedragsnormen die je moet volgen tijdens je bezoek:

 • Dresscode: Trek bescheiden kleding aan die je schouders en knieën bedekt. Laat die strakke, doorzichtige of onthullende outfits maar thuis. Voor dames zijn lange rokken of broeken en shirts met mouwen prima. Voor heren zijn lange broeken en shirts met kraag of mouwen ideaal.
 • Schoenen: Doe je schoenen uit voordat je een tempelgebouw of heiligdom betreedt. Dit is niet alleen beleefd, maar ook een belangrijke Thaise traditie.
 • Hoofdbedekking: Laat die coole pet of hoed maar in je tas. Het is namelijk niet gepast om deze te dragen in een tempel.
 • Gedrag: Houd je rustig en respectvol in en rond de tempel. Vermijd luid praten, lachen, roken of ongepast gedrag. Zet je mobiele telefoon op stil of uit.
 • Heilige objecten en afbeeldingen: Toon respect voor Boeddha-afbeeldingen en andere heilige objecten. Raak ze niet aan, ga niet met je rug naar ze toe staan, en klim niet op religieuze structuren.
 • Monniken: Behandel monniken met respect en houd afstand. Vrouwen mogen geen lichamelijk contact hebben met monniken en mogen geen objecten rechtstreeks aan hen overhandigen.
 • Fotografie: Wees respectvol bij het maken van foto’s. Vermijd het maken van foto’s van mensen die bidden of mediteren. Check of fotografie is toegestaan voordat je foto’s maakt in een heilig gebied.
 • Donaties: Overweeg een kleine donatie te doen om de tempel te ondersteunen. Donatieboxen vind je meestal bij de ingang van de tempel.
 • Volg de lokale gebruiken: Let op de lokale gebruiken en volg het gedrag van de lokale bevolking. Als je niet zeker weet wat te doen, vraag dan beleefd om advies.

Wat Rong Khun, Chiangrai

10 mooiste tempels in Thailand

Hieronder vind je een lijst met de 10 mooiste tempels in Thailand die toeristen kunnen bezoeken.

 1. Wat Phra Kaew

Wat Phra Kaew, ook bekend als de Tempel van de Smaragdgroene Boeddha, is de belangrijkste en meest heilige tempel van Thailand. Het ligt in het historische centrum van Bangkok en is de thuisbasis van een van de meest vereerde beelden van Boeddha.

 1. Wat Pho

Wat Pho, gelegen in de buurt van Wat Phra Kaew in Bangkok, staat bekend om zijn enorme liggende Boeddhabeeld van 46 meter lang en 15 meter hoog. De tempel is ook een belangrijk centrum voor Thaise massage en traditionele geneeskunde.

 1. Wat Arun

Wat Arun, ook bekend als de Tempel van de Dageraad, is een prachtige tempel aan de oever van de Chao Phraya-rivier in Bangkok. De tempel is vooral bekend om zijn prachtige architectuur en het uitzicht op de stad vanaf de top van de centrale toren.

 1. Wat Chaiwatthanaram

Wat Chaiwatthanaram is een prachtige tempel in de buurt van Ayutthaya, een voormalige hoofdstad van Thailand. De tempel staat bekend om zijn elegante Khmer-architectuur en de indrukwekkende stenen beelden van Boeddha.

 1. Wat Rong Khun

Wat Rong Khun, ook bekend als de Witte Tempel, is een opvallende tempel in de provincie Chiang Rai. De tempel is volledig wit en versierd met spiegels en glasmozaïeken.

 1. Wat Phra That Doi Suthep

Wat Phra That Doi Suthep is een prachtige tempel gelegen op een bergtop in Chiang Mai. De tempel is versierd met gouden versieringen en biedt een spectaculair uitzicht op de stad en het omliggende platteland.

 1. Wat Mahathat

Wat Mahathat is een oude tempel in de historische stad Sukhothai. De tempel staat bekend om zijn indrukwekkende stoepa’s en Boeddhabeelden.

 1. Wat Phra Singh

Wat Phra Singh is een prachtige tempel in de oude stad van Chiang Mai. De tempel staat bekend om zijn prachtige Lanna-architectuur en de grote Boeddhabeelden.

 1. Wat Suthat

Wat Suthat is een prachtige tempel in het hart van Bangkok. De tempel is vooral bekend om zijn indrukwekkende muurschilderingen en de enorme Boeddhabeelden.

 1. Wat Chedi Luang

Wat Chedi Luang is een oude tempel in de historische stad Chiang Mai. De tempel staat bekend om zijn enorme stoepa en indrukwekkende Boeddhabeelden.

Kortom, Thailand heeft veel prachtige tempels die een bezoekje waard zijn. Deze lijst biedt een overzicht van de 10 mooiste tempels in Thailand die toeristen kunnen bezoeken en waar je kunt gen

4 reacties op “10 mooiste tempels in Thailand”

 1. Jan zegt op

  Ik mis de mozaik tempel, Wat Pha Sorn Kaew.
  Heel bijzonder en geen toeristen.

 2. Erik2 zegt op

  Ieder lijstje wat men maakt is arbitrair, dit lijstje lijkt wel meer op de top 10 van toeristische tempels. Ook in Isaan staan prachtige tempels die ik heb mogen bezoeken, zoals:

  Wat Sa Prasan Suk in Ubon Ratchathani
  Wat Phra That Nong Bua in Ubon Ratchathani
  Wat Pa Maha Chedi Kaew in Sisaket
  Wat Khao Angkhan in Buriram
  Wat Burapha Phiram in Roi Et
  Chai Mongkol Grand Pagoda in Roi Et
  Wat Phuttha Nimit in Kalasin
  Wat Tham Pha Pu in Loei
  Wat Phu Tok in Bueng Kan
  Wat Phra That Phanom in Nakhon Phanom

  • Bert zegt op

   Wat Phu Tok is inderdaad ondergewaardeerd. Echt een aanrader

 3. Dik Lenten zegt op

  En wat te denken van de volgende Tempels.
  Wat Maniwong.
  Wat Ban Rai .
  Wat Khao Sukim .
  Wat Sothon.
  En Wat Pak Nam Khaem Nu .
  Allemaal prachtige Tempels.
  Mvg Dik Lenten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website