Wat Suthat

Vaak hoor ik dat alle tempels in Thailand hetzelfde zijn, maar Wat Suthat Thepphawararam of kortweg Wat Suthat in Bangkok bewijst weer dat dit volkomen onzin is.

Ik ben altijd blij wanneer ik nieuwe ontdekkingen doe. De Wat Suthat is van een adembenemende architectonische schoonheid. Ik wist niet van het bestaan.

Buiten staat de immense en voor de veiligheid ontmantelde schommel, waar menige monnik verongelukte. De tempel zelf bestaat uit twee hoofdgebouwen. Eerst een vierkant geheel met binnen gigantische muurschilderingen op de voor- en achterzijde. Rondom deze tempel is een galerie vol Boeddhabeelden.

Het tweede gebouw is rechthoekig en heeft op alle muren schilderingen. Het eerst gebouw is hard aan restauratie toe, het tweede ziet er perfect uit. Meestal beperken mensen hun tempelbezoek in Bangkok tot de Wat Phra Kaew en de Wat Pho, maar deze tempel vind ik indrukwekkender.

Binnen in de Wat Suthat

Ik ben blij dat ik deze tempel aan mijn tempelschat heb kunnen toevoegen, ondanks heftige protesten van hart en benen.

De tempel is te vinden aan het Sao Chingcha plein (bij de kruising Bamrung Muang Road en Ti Thong Road). Rama I startte met de bouw in 1807, maar pas tijdens het bewind van Rama III kwam hij in 1847 klaar. In 2005 werd de tempel voorgelegd aan UNESCO ter overweging als toevoeging aan de Werelderfgoedlijst.

3 reacties op “Wat Suthat in Bangkok, adembenemende schoonheid”

 1. Joep zegt op

  Ja een tempel die een bezoekje waard is. Maar die zijn er vele…
  Ten tijde van mijn bezoek moest je als toerist wel een klein bedrag entree betalen.
  De lokatie is: 13° 45′ 5.10″ N 100° 30′ 3.81″ E

 2. Christina zegt op

  Inderdaad een prachtige tempel. Ook de omgeving is interestant ga het tempel complex uit rechtsaf op het plein oversteken je komt in een straat waar ze allemaal Boeddha spulletjes verkopen. Zie ook soms hoe het gemaakt wordt aan het eind linksaf. Als maar rechtdoor lopen en je moet goed opletten aan de linkerkant een complex waar ze van alles verkopen en maken amuleten beelden en je kunt onderhandelen over de prijs. We hebben daar al veel Mooie spulletjes gekocht. Echt een aanrader weinig of geen touristen.

 3. Tino Kuis zegt op

  Prachtige tempel inderdaad. Ik ging er vooral naar toe voor de muurschilderingen maar die zijn moeilijk te zien en te beoordelen. Ik vroeg een monnik me te helpen maar die wist er ook niets van.

  Onder het 8 meter hoge bronzen Boeddhabeeld ligt de as van de in 1946 overleden oudere broer van koning Bhumibol, Ananda Mahidol. Dat Boeddha beeld is 800 jaar oud en afkomstig uit Sukhotai. Doet me denken aan het meest beroemde Boeddha beeld in Thailand, de ‘de Emerald Boeddha’ in Wat Phra Kaew. Dat beeld hebben de Thaise strijdkrachten in 1823 gestolen uit Vientiane, nu in Laos.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website