Prasat Phanom Rung

Als onderdeel van onze lopende werkzaamheden op zoek naar potentiële interessante plaatsen, gingen wij naar Buriram en Surin provincies in Isaan, Noord-Oost Thailand.

In Buriram bezochten we twee bekende Khmer tempels, Prasat Phanom Rung en Prasat Meaung Tam, beiden indrukwekkende tempelruïnes in goede staat. Hoewel veel kleiner dan Phanom Rung, Prasat Meaung Tam is bijzonder fotogeniek vanwege zijn gracht rond ’t belangrijkste tempel gebouw. Tijdens ons bezoek waren beide tempels overstroomt door hordes schoolkinderen en enkele toeristen, niet echt geweldig helaas.

Een vriend die in Surin woont informeerde ons over een aantal zeer afgelegen Khmer tempels langs de Thai – Cambodjaanse grens, die zelden worden bezocht, te ver weg van de gebakende toerisme paden. Een andere reden is de locatie, op omstreden land aangezien zowel Thailand als Cambodja beide tempels claimen a la Preah Vihar!

Prasat Phanom Rung

We waren zeer geïnteresseerd in het zien van deze tempels en besloten om ze te bezoeken die ochtend. De eerste die we bezochten was Ta Muean, bestaande uit slechts een enkel gebouw met een gedeeltelijk ingestorte toren, dicht bij de weg. Prasat Ta Muean is het derde gebouw van de groep van Ta Muean structuren in dit gebied en gebouwd in de late 12e en vroege 13e eeuw.

Prasat Ta Muean Thom

Volgende was Prasat Ta Muean Tod, op slechts 200 meter afstand, iets groter, drie gebouwen in een betere conditie en met een meertje in de buurt. De 3de, Prasat Ta Muean Thom, was een 20 minuten rijden en de meest interessante, met de resten van 5 gebouwen; een centrale toren, 2 ‘bibliotheken’, en 2 kleinere torens, plus een mix van Thaise en Cambodjaanse militairen die vreedzaam de tempel bewaken! Interessant genoeg was dit de enige tempel die ik ooit had gezien met een soort afvoer vanaf de belangrijkste toren. Ook de grote stenen die leiden naar de toren tonen vervaagde gravures, een van daarvan lijkt op een olifant.

Een goed half uur rijden verderop vonden we het hoogtepunt, Prasat Ta Khwai (waarschijnlijk idem 12de – 13de eeuw), opnieuw met Thaise en Cambodjaanse militairen die ons in de gaten houden. De naga blokken zijn op hun plaats, maar vreemd genoeg nooit afgemaakt. De zand stenen toren ziet er erg indrukwekkend. Bij alle vier tempels waren we de enige bezoekers em dit maakte het een zeer lonende ‘Indiana Jones’ ervaring!

Voor de liefhebber heeft Phuchan al een 4-daagse tempel tour, phuchan.com/tour/4-days-in-and-around-isaan, maar het is mogelijk die aan te passen en deze vier unieke tempels ook te bezoeken!

9 reacties op “Khmer tempels in Isaan”

 1. ton zegt op

  Phanomrung en de mueng tam liggen bijna in mn achtertuin wil er niet te veel over zeggen, moet je zelf maar ervaren, maar wel 1 tip ga in de middag sóchtends busladingen vol chinezen en weet ik al niet wat.
  Vorige week een Duitser rondgeleid muengtam 2 mensen heerlijk rustig

 2. servaas van schooten zegt op

  Ik vind dit de laaste foto zo een prachtige komplex,ik heb het bezocht met mijn vriendin en wat familie echt heel mooi en de moeite waard om tebezichtigen.
  De omgeving is ook erg mooi en heel stil

 3. FreekB zegt op

  Vergeet de Prasat Hin Phimai niet in Phimai, ook een zeer mooie tempel met een belangrijke functie in der tijd voor het bouwen van Ankor Wat. Tussen beide tempels was een rechtstreekse verbindings weg.

 4. Guy zegt op

  Als liefhebber kan ik u dan ook zeker de Wat Po aanraden in Laos, bereikbaar via Pakse/Champassak. Prachtig gelegen op de enige heuvel in de wijde omgeving. Ik was er jaren geleden helemaal alleen: mijn chauffeur moest me wel alleen laten om de twee lekke autobanden te gaan laten repareren… . Een heerlijk mystiek moment beleefd. Volgens sommige bronnen was de tempel een rustplaats op de weg van Angkor naar Pimai.

 5. Jan VC zegt op

  Hier op enkele kilometers van Sawang Daen Din hebben we een prachtig Khmertempel(tje). Eenmaal per jaar is er een groot volksfeest georganiseerd. Al mijn Belgische bezoekers waren evenals ik, zeer enthousiast over! Richting Sakon Nakhon heb je een prachtig complex, Phu Phek, 540 trappen beklimmen om een prachtig uitzicht te hebben. Ook een andere prachtige khmertempel, de Phrathat Narajengweng, volgens de legende door vrouwen opgetrokken, bevindt zich ook in de buurt van Sakon Nakhon. De laatste tempel die ik vernoemde is fonetisch geschreven.
  Prachtig en zeer specifiek met zijn enorme roestbruine stenen.

 6. Alex zegt op

  Ik heb mij eens laten vertellen dat alle boven genoemde khmer tempels dusdanig gebouwd zijn dat als je aan de voorkant staat, zeg maar de ingang, en je ziet s’morgens vroeg de zon opkomen via de achter ingang dat je op die manier de weg richting de Ankor Wat ziet als hoofd tempel in het oosten dus.
  Alex

 7. Francois zegt op

  Wij stonden ’s morgens om 8 uur bij de ingang van Phanom Rung en konden zo doorlopen, zelfs zonder te hoeven betalen. Toen de eerste bussen arriveerden hadden wij al genoeg voorsprong om alles in alle rust te bekijken. https://www.thailandblog.nl/reisverhalen/we-hebben-haar-weerstaan/

 8. Walter E.J. Tips zegt op

  In deze 2 boeken staat een exhaustieve survey van alle Khmer gebouwen, hoeveel er nog niet weggehaald is door smokkelaars kan je op deze blog laten weten:

  https://www.whitlotusbooks.com/books/khmer-heritage-in-thailand

  https://www.whitelotusbooks.com/books/isan-travels-northeast-thailands-economy-in-1883-1884

  Het laatste volume zijn de reisnotas van de Khmers die de survey uitvoerden.

 9. AHR zegt op

  Ik heb in Januari 2023 een fietstoertje gemaakt voornamelijk in Buriram Provincie langsheen al de Khmer sites die ik kon opsporen. De fietstoer volgt ook gedurende drie dagen een gedeelte van de Royal Khmer Route tussen Phimai en Angkor, tot de Ta Muean groep op de grens met Cambodia. De link is hieronder. Voor de geïnteresseerden, elk dag traject bevat informatie over de bezochte Khmer sites.

  https://www.routeyou.com/en/group/view/42050/aba-the-royal-khmer-road


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website