(Amnat Phuthamrong / Shutterstock.com)

Als ik wat vrije tijd heb vind ik het nog steeds de moeite waard om op verkenning uit te gaan, al dan niet alleen. Zelfs na 30 jaar blijft er (meer dan) genoeg te zien in en rond Bangkok. Soms levert het ook materiaal op voor een nieuwe toer voor ons reisbureau!

Samut Prakan provincie werd gesticht tijdens de Ayutthaya periode, met een administratief centrum in Prapadaeng. Het was niet alleen de zeehaven van Siam, maar ook de poort naar Bangkok en daarom beveiligd met forten, grachten en stadsmuren. In totaal zes forten werden gebouwd aan beide zijden van de rivier Chao Phraya. Van de oorspronkelijke zes forten bestaan er slechts twee: Phi Sua Samut en Phra Chulachomklao, de laatste bekender vanwege een compleet slagschip monument!

Phi Sua Samut fort ligt op een eilandje niet ver van Wat Phra Samut Chedi en in 2009 was er een toeristisch plan om het fort te renoveren, o.a. door het bouwen van een voetgangersbrug, al met al een goede reden om eens langs te gaan.

Afgelopen zondag gingen we naar Paknam, namen de veerboot naar Phra Samut Chedi en liepen in de richting van de voetgangersbrug die bijna klaar bleek te zijn. Een vriendelijke Thai gaf ons toestemming om de stevige brug over te steken. Dit was perfect aangezien de veerdienst leek reeds te zijn stopgezet.

(Amnat Phuthamrong / Shutterstock.com)

Eenmaal op het eiland liepen we over een verhoogd betonnen wandelpad door de mangroven naar de hoofdingang, die verlaten bleek te zijn. We werden opgewacht door een vriendelijke lokale hond die ons graag ‘begeleide’, in feite hadden we eigenlijk de plaats voor onszelf. Jammer genoeg dat – na 6 jaar de brug bijna klaar is – de rest van het fort enorm vervallen is, afgezien van wat werk voor een soort tentoonstellingsruimte.

Drie kanonnen (uit 1884!) kunnen worden geïnspecteerd als je tenminste het niet erg vind om te klimmen over een muur via een aantal wankele houten planken. Andere delen van de mangrove wandel paden staan weg te rotten of zijn op sommige plaatsen ingestort. Kortom ​​jammer, want het lopen door de mangroven is een aparte ervaring en het fort is zeker interessant voor iedereen die een beetje over de geschiedenis geeft.

Voor nu zal Phuchan dit zeker niet aanbieden, maar wie weet in de toekomst? Laten we hopen dat na de officiële opening van de voetgangersbrug, de rest van het fort en wandelpaden gerepareerd gaan worden.

3 reacties op “Het fort Phi Sua Samut, een stukje vervallen historie”

 1. w van der hooft zegt op

  Als je de boot neemt in paknaam, wat ik met vaak doe met de fiets, kan je de rivier volgen tot aan de werf
  en daar rechtsaf gaan tot aan het einde van de weg. Half uur met de race fiets. Je hebt daar een tempel
  met een museum met prachtige gebruikswerktuigen vanaf 1600 en als je de taal machtig ben krijg je
  een prachtige uitleg van de monnik. Als tegenprestatie moet je tempel bezoeken, ook interessant
  prachtige schilderijen. Ik kreeg de indruk dat dit museum zelfs bij de inwoners slecht bekend is.

  veel kijkgenot

 2. AHR zegt op

  “Van de oorspronkelijke zes forten bestaan er slechts twee:”

  Ik zou zeggen “minstens drie” want je hebt nog de ruine van het Khong Kraphan Fort (het onkwetsbaar fort) in Pak Khlong Bang Plakot Sub-district in Phra Samut Chedi District op de rechter oever van de Chao Phraya Rivier aan de monding van het Bang Pla Kot Kanaal. Het is deze ruine daterend van 1834, die in April 1987 door een Nederlands team van Shell aanzien werd als het VOC pakhuis ‘Amsterdam’.

  https://so06.tci-thaijo.org/index.php/pub_jss/article/view/158165

 3. Klaas zegt op

  De brug en het wandelpad langs het water zijn nu (2022) klaar en al weer aan het vervallen. Een leuk tripje waar je wel een paar uurtjes mee zoet kunt zijn. Jongetjes lopen als gids mee, maar weten niet veel te vertellen van geschiedenis. Maar op internet is er wel wat over te vinden.
  Vooral leuk is het verhaal over het franse oorlogschip, wat ongehavend langs de forten opstoomde naar het grand palace en daar het toenmalige Cambodia en Laos afdwong van de thaise koning.
  De “disappearing guns” bleven buiten actie omdat de thaise soldaten er niet mee overweg konden en de deense instructeurs de taal niet spraken. https://en.wikipedia.org/wiki/Paknam_incident
  Met laag water zie je er vrij veel mudskippers een soort longvis, die over de modder kan “lopen”.
  Vreselijk is de hoeveelheid vuilnis die overal tussen de mangrove wortels ligt.
  Als je dit interessant vindt, is ook Chulachomklao fort een leuk uitje.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website