De eenvoudigste manier om op eigen gelegenheid een apart stukje Groter Bangkok te verkennen is waarschijnlijk door een boottocht over de Chao Phraya rivier en dat is precies wat wij verleden maand deden.

Je kan controleren op voorhand waar je heen wilt en welke boot te nemen: www.chaophrayaexpressboat.com/en/home/
Wij gingen naar de Pinklao Pier, een van de nieuw opgeknapte ‘stations’, kochten onze tickets en wachtten op de boot om ons naar het eindstation in Nonthaburi te brengen.

Het uit en instappen van de passagiers is altijd een heel spektakel om te zien en ook deze keer waren we niet teleurgesteld. Een ding is belangrijk, je moet wel snel zijn want de boot is niet van plan om lang te wachten! Na het drijvende steiger ongeval in 1995 zijn vrijwel alle pieren verbeterd en redelijk veilig nu. Desondanks blijft het mogelijk, indien je heel erg onhandig bent, om er af te vallen …

In eerste instantie was onze boot overvol, maar na een tijdje konden we zitten en genieten van het uitzicht over het water en de rivierkanten: tempels, oude houten huizen, flats, statige huizen, Boeddhabeelden, een paar moskeeën, een Chinese pagode en een kerk!

Rivier verkeer bestaat uit andere express boten, veerboten, luidruchtige longtail boten, sleepboten met enorme vracht aken, en af en toe een toeristen boot. We passeerden een aantal bruggen; nieuwe zoals de Rama 5, oude (Krung Thon), een aantal in aanbouw (in de buurt van de Rama 8), en één voor de sky trein.

Op sommige van de pieren hadden de lokale bevolking plezier met het voeden van de (kat) vissen en vogels (duiven). In Nonthaburi stapten we van boord en gingen voor een wandeling door de oude markt en genoten een lokale lunch. In deze stad zijn er nog enkele oude riksja’s in gebruik!

Daarna keerden we terug met de boot naar Pinklao, onderwijl genietend van een zeer mooi briesje. Al met al een geweldige lokale ervaring en een goed bestede middag!

5 reacties op “Een trip over de Chao Phraya rivier in Bangkok”

 1. Klaas zegt op

  Voor de meeste mensen is de boot gewoon woon werk verkeer.
  Het is nu de snelste manier van reizen.
  Zeker in de ochtend spits is het druk.
  Op en afstappen is niet ingewikkeld. De meeste steigers zijn vernieuwd. Ook staan er op veel plaatsen medewerkers die helpen.
  Vanaf pak kret tot 8.15 via Nonthaburi naar o.a. Sathorn Taksin.
  Om ongeveer 4 uur in omgekeerde richting.
  S morgens eveneens vanaf sathorn Taksin richting pak kret.

  Let wel de groene vlag stopt niet bij ieder punt.

  Ik maak zeker gemiddeld 4 x per week gebruik van de boot.
  Het is relax, en voor 7 uur op de boot in de morgen is genieten.
  Voor de toerist ook mogelijk ( mits op tijd) bezoek koh kret.
  Het is mogelijk om een private boot te huren die je een bezoek laat brengen aan koh kret..

 2. chris zegt op

  Op dit moment gaan er tussen Koh Kret en Sathorn diverse typen bootdiensten. De reguliere boot zoals afgebeeld op de foto heeft vier klassen:
  – oranje vlag die standaard 15 Baht kost en een soort stop-trein is;
  – gele en groene vlag die sneldiensten zijn (20 baht) (mijn standaard boot elke werkdag);
  – zonder vlag: je betaalt op de boot voor het traject dat je reist.
  Deze diensten beginnen om 6 uur ’s ochtends en eindigen om 8 uur ‘savonds

  Daarnaast is er een grote toeristenboot voor 40 Baht en een hop-on-hop-off catamaran boot waarvan ik de prijs niet weet omdat ik er nog nooit mee heb gereisd.

 3. gust zegt op

  en vanuit Nonthaburi naar het ‘eilandje’ Ko Kret ! Zeker een aanrader

 4. toeristboot zegt op

  @khunajarnchris:
  Er zijn 2 toeristenboten, 1 ervan is van de ChaoPraya en 1 andere. ! met klook.com en 1 met trip.com voor de moderne mens die denkt dat alles online moet. Beide zijn wit+blauw in net wat andere vormgeving. EN uiteraard vanaf net andere steigers. Ze doen enkel Banglamphu-Sapan Taksin/BTS in en om de 30 min. en met net wat andere toeristische aanlegplekken als de normale orange flag boat.
  Het kost allang geen 40 bt/enkel meer, maar 60 of 80 voor een losse vaart. Er zijn dagkaarten en 1 van de 2 heeft ook wat goedkopere halvedagkaarten. EN beiden varen wat later door-tot rond 21/22.00 en zijn dan verlengd tot dat Asiatique. Groot voordeel is dat het er nooit druk is, meer comfort maar beiden zonder AC.
  Er bestaat geen echte halte Pinklao, schrijver zal wel gewoon Pra Athit bedoelen. Pinklao is met die PATA met zo bestreden zoo op het dak en verderop de superdeluxe Centran en daarvoor de ex MerryKing nu tescoLotus. Jij woont daar toch ergens in de buurt?
  Overigens kan je met de BMTA lijnen 30,32,33,65 zo om de 2-3 min vanaf Pra Athit/road naast steiger in kortere tijd naar Nonthaburi/talad=market rijden aan 8/10/14/17 bt. afh van de bus+comfort. dan passer je nog zoń 4-5 andere markten en/of BigC-Tesco of zelfs een railroadmarket. Die rijden 24/7.

 5. chris zegt op

  Ik ga eigenlijk elke werkdag met deze boot (meestal de snel boot, dus NIET de oranje vlag boot die overal stopt) naar mijn kantoor en terug. Stap op op een kleine pier, Thonburi railway station (de plaats waar het oude station stond, vlak naast Sirirat ziekenhuis) en ga dan naar Si Phraya pier, naast het Sheraton, tegenover het nieuwe shopping paradijs IconSiam.
  Sinds een paar weken zijn er enige veranderingen ingevoerd. Naast de groene, gele en oranje vlag boten is er nu ook een rode vlag catamaran boot. De stopplaatsen zijn ook enigszins veranderd, met name waar het de kleine pieren betreft.
  Het belangrijkste verschil is de inzet van een aantal nieuwe catamaran ferries die wat gerieflijker zijn en meer zitplaatsen hebben. Een ervan heeft zelfs aircon !!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website