De 100.000 verloren golfballen in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Golf, Opmerkelijk, Sport
Tags: , ,
9 september 2021

(Buntoon Rodseng / Shutterstock.com)

Laat ik vooropstellen, dat ik geen golfspeler ben. Natuurlijk weet ik, dat er zich vele liefhebbers onder de buitenlanders bevinden, die zich van tijd tot tijd vermaken op één van de ruim 250 golfbanen, die Thailand rijk is.

Wat ik niet weet is of het een dure sport is. Speciale kleding, speciale schoenen, de clubs, het entree- en/of lidmaatschapsgeld en de golfballetjes.

Over die balletjes las ik een leuk verhaaltje op een Engelstalig forum, dat beschrijft hoe het met verloren balletjes gaat. Ik heb voor u vertaald:

Duizenden golfballetjes gaan jaarlijks verloren

Geen wonder dat je de neiging hebt om heel veel Thais te zien zwemmen in de waterpartijen of meertjes op de honderden golfbanen in Thailand. Dat schot waarbij je je bal verliest in het water is big business voor de wederverkoopmarkt in golfballen.

Stel dat gemiddeld 60 spelers een starttijd boeken op een doorsnee zaterdag op alle 250 banen. Dat zijn potentieel 15.000 golfrondes. Dus als je net als de meesten van ons bent, komen ten minste 2-3 ballen ofwel in het water terecht, ofwel verloren in de “rough” of verder buiten de baan. Dat zijn dus tussen de 30.000 en 45.000 verloren ballen op een zaterdag.

Daarom is het waarschijnlijk dat er over een gemiddelde periode van 7 dagen elke week bijna 100.000 golfballen voor de spelers verloren gaan.

OK, dus sommige ballen zijn misschien al tweedehands, maar als je het aantal nieuwe ballen bij elkaar optelt, is de waarde behoorlijk verbluffend. Een doos met 12 Titleist Pro V1-golfballen kost bijvoorbeeld 2.500 baht.

Zelfs als je net je bal in het water hebt zien vallen, glimlacht de Thaise zwemmer alleen maar als je om je bal terugvraagt. Dat balletje krijg je niet terug, omdat hij weet dat je je bal waarschijnlijk zult kopen bij een van de vele winkels langs de weg, die tweedehandsballen verkopen.

Het zou interessant zijn om erachter te komen hoeveel golfballen u elke maand verliest? Toch wel een aardig bedrag, dat verloren gaat als je het op jaarbasis uitrekent.

Bron: Thaisvisa


» Laat een reactie achter


Rating: 4.67/5. From 3 votes.
Please wait...

7 reacties op “De 100.000 verloren golfballen in Thailand”

 1. Rob V. zegt op

  Gemiste kans voor de titel: Thailand en het mysterie van de verdwenen balletjes.

 2. endorfun zegt op

  Ik denk dat per partijtje dat er wel meer dan 2 à 3 ballen verloren gaan.
  Maar de prijs van golfballen is ook niet altijd, meestal zelfs niet, 2500 THB voor 12 ballen. Ik denk dat zich eerder zal situeren rond 500 THB. En voor de aankoop van 2 (3, 4, …) -hands balletjes nog een stuk minder.
  Maar ja, daar is wel geld mee te verdienen.
  Bij de foto lijken ze zelf nog gewassen te zijn ook.

 3. LOUISE zegt op

  Ja Gringo, dat is echt handel.

  Mijn man golft op Plutaluang en ik weet dat er bij 1 of 2 waterpartijen er gewoon 2 kikvorsmannen PERMANENT in het water liggen.
  Een leuke afleiding voor die militairen.
  En zij verkopen de ballen zelf op het golf terrein.
  Ik dacht een zakje met 10 ballen voor 100 baht,
  Dus ook mijn man is daar vaste klant.

  Groetjes,
  LOUISE

 4. De Kind Marcel zegt op

  Op elk golfterrein in Thailand kun je gebruikte balletjes kopen . Dikwijls staan er zelfs kleine kinderen mee . Je zou wel zot zijn om ze niet te kopen. 10 baht voor een balletje is spotgoedkoop. En ik heb ook veel op Plutaluang gespeeld . Zeer heuvelachtig en idd veel militairen. Ik word nog moe als ik eraan denk.

 5. Fred Repko zegt op

  Beste Gringo,

  Ik kan wat voorbeelden geven om een indruk te krijgen wat er speelt omtrent golfballen.

  A. In mijn glorie dagen als professioneel clubfitter ( het op maat maken van golfclubs ) had ik een klant Cor Clement, een gepensioneerde boordwerktuigkundige bij de KLM, die in het Spaarne bij Haarlem de waterpartijen op de golfbaan had gehuurd en er op jaarbasis een prima loon uit over hield.

  B. Een goede en wel vermogende vriend had een villa op Van do Lobo in Portgal grenzend aan de beroemde klif waar je de golfbal overheen moest slaan op zo verder te kunnen spelen.
  Speelde je de bal in het gapende gat dan was het GEEN optie om helemaal naar beneden te lopen om je golfbal te zoeken want de toegang werd versperd met een lint en achter dat lint zat een oude Portugees die slapend rijk werd van alles wat in zijn territorium belande.

  C. In het zuide van Spanje is er een hele organisatie ( zigeuner broers ) in Cadiz die honderden jongeren van een inkomen voorzien. Deze jongeren worden oogluikend toegelaten om s’nachts op de golfbanen te zoeken naar golfballen.
  Deze worden in grote aantallen aangeboden in Cadiz om vervolgens gewassen te worden en gesorteerd in netjes gedaan.
  Van Cadiz gaan de golfballen naar honderden Spanjaarden die ze vervolgens uitstallen op de motorkap van hun Seat Marbella, dat vierkante autootje van Fiat die geparkeerd staan op de weg naar de golfbaan.
  Een twintig jaar geleden was ik goed bevriend met één van deze verkopers, Juan, en had ik een mooie baan als timmerman voor hem gevonden.
  Na een week vele spijkers in het hout geslagen te hebben, kwam hij niet meer opdagen op zijn werk. Achter het dashboard van zij Seat Marbella wachten op een klant beviel hem beduidend beter.

  Fred Repko

 6. Fred zegt op

  250 golfbanen is wel erg enthousiast.

  150 komt meer in de richting.

  Mvg

  Fred

  • willem zegt op

   Rond de 250 is zeker correct. Golt u ook zelf? Ik wel en ik kom overal. je zult verbaasd zijn over de golfbanen die er zijn. Klein en groot. Professioneel tot zeer eenvoudig. 150 zeker al wel in de bekende gebieden van Bangkok, Chiang Mai, Chiang Rai, Hua HIn, Kanchanaburi, Chonburi, Rayong. En dan de rest van Thailand nog. U onderschat het zeker. Nog een voorbeeld. Naast de commerciële banen heeft bijna iedere grote Army, Airforce en Navy camp een Golfbaan. En daar kun je veelal ook als buitenlander zonder problemen golfen. Dat zijn er alleen al tientallen in Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website