Terwijl het land geteisterd wordt door de ergste overstromingen in tientallen jaren, met veel schade aan bedrijven en miljoenen mensen die in de problemen zitten om in hun levensonderhoud te voorzien, lijkt het publiek in het ongewisse te worden gehouden door een overheid. Die van mening is dat het vertellen van de waarheid als een boemerang zou kunnen terugslaan.

Een recente peiling Abac toonde aan dat het regeringshulpcentrum een geloofwaardigheidtest niet doorstaat. Op een schaal van nul tot tien scoorde het centrum slechts 3.6, als gevolg van een groeiende publieke ongeduld over de aanpak van de overheid van deze crisis.

Een bron bij het regeringshulpcentrum op de luchthaven Don Mueang zei, dat de betrokken ministers en autoriteiten met elkaar overhoop liggen over hoe om te gaan met de overstromingen.

Sommigen wilden de waarheid vertellen aan het publiek, terwijl anderen dachten, dat nieuws “onder de pet” houden het beste beleid is. Het conflict tussen de Minister van Wetenschap en Technologie, Plodprasop Suraswadi en de Minister van Justitie, Pracha Promnok, is daar een voorbeeld van. De waarschuwing voor een overstroming van de heer Plodprasop werd later door Pol Gen Pracha, hoofd van hulpcentrum ingetrokken, want de waarheid vertellen zou het imago van de overheid kunnen schaden.

Toen het Nava Nakorn Industrieterrein op maandag dreigde te overstromen, liet de woordvoerder van het hulpcentrum, Wim Rungwattanajinda, een bericht uitgaan, dat de mensen binnen zeven uur zouden moeten evacueren, maar Pol Gen Pracha zei dat het verplaatsen van spullen naar hoger gelegen grond zou. Het publiek was verbijsterd.

Tegenstrijdige berichten en een gebrek aan duidelijkheid heersen bij alle overheidsinstellingen. De bewoners van Bangkok waren opgelucht toen zij afgelopen zondag te horen kregen, dat de hoofdstad veilig is en gevrijwaard van wateroverlast. De volgende dag werd hen verteld, dat Bangkok eigenlijk nog steeds in gevaar is.

De gouverneur van Bangkok, Mr. Sukhumbhand Paribatra probeert om de binnenstad van Bangkok droog te houden door ervoor te zorgen dat de sluizen en drainagesystemen waardoor afvloeiing van het water naar de kanalen plaatsvindt, gesloten blijven met als gevolg, dat de buitenwijken van Bangkok worden overstroomd.

Een bron bij het hulpcentrum verklaarde, dat het moeilijk is om City Hall en de Royal Irrigation Department (RID) instructies te geven voor het openen en sluiten van de kanaalsluizen.

Het hulpcentrum kan alleen inspelen op problemen die onverwacht opdoemen in plaats van vast te houden aan hun plannen, zei de bron, eraan toevoegend dat hulpverlening bij overstromingen operaties niet werkt als andere instanties de instructies van het centrum de instructies niet uitvoeren.

Als de overheid tijdig actie had genomen om het waterafvoer via het oosten en het westen van Bangkok, met name via Suphan Buri, hadden de ergste overstromingen vermeden kunnen worden, zei de bron.

Er wordt verteld, dat een ervaren politicus uit een centrale provincie de beslissing van het RID om sluisdeuren te openen of te sluiten heeft beïnvloed, puur om zijn politieke bolwerk te beschermen. Een luchtfoto toonde aan dat er geen substantiële hoeveelheid water in Suphan Buri voorkomt, in tegenstelling tot de omringende provincies.

Dezelfde bron zei dat experts uit Nederland die kwamen om te helpen in het hulpcentrum hebben gezegd, dat als de waterafvoer niet snel genoeg gebeurt, de omvang van de schade zich verder zal uitbreiden, waarbij ook de binnenstad van Bangkok zal worden getroffen.

Artikel uit PattayaOne, vertaald door Gringo

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Regering worstelt met het vertellen van de waarheid of leugens”

  1. HansNL zegt op

    Zoals we allemaal weten is het voorkomen gezichtsverlies bij vele Thais belangrijker als de waarheid.
    Zelfs ten koste van schade bij vele anderen, aan het land, de infrastructuur, de economie.
    Ach, en het advies van Nederlanders, zijnde farang, aannemen, dat is helemaal gezichtsverlies, dus niet op reageren Lena!

  2. lupardi zegt op

    Wat mij opvalt is het ontbreken van de massale steun van het leger, zij hebben manschappen genoeg maar je ziet er een paar helpen met het vervoer van zieken en bejaarden vanuit overstroomde gebieden. Het bouwen van dammen en vullen van zandzakken wordt gedaan door vrijwilligers. Er wordt mij verteld dat de regering geen hulp van het leger wil, omdat zij bang zijn dat die dan populairder worden dan de huidige regering. De vraag rijst hoe dit was afgelopen als Absihit nog aan het bewind was geweest want hij had wel een goede relatie met het leger.Het is schandalig dat de politieke spelletjes belangrijker zijn dan het normale verstand zelfs bij dit soort rampen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website