Japanse investeerders hebben grote twijfels of de regering in staat is overstromingen zoals vorig jaar te voorkomen. Sommige arbeidsintensieve bedrijven zouden naar het buitenland kunnen verhuizen vanwege de verhoging van het minimumloon per 1 april. 

Dat eerste zei Minoro Sato, directeur van Yusen Logistics (Thailand), gisteren tijdens een lunch van de Thai-Japanese Association. Yusen Logistics heeft een magazijn op Navanakorn Industrial Estate in Pathum Thani dat vorig jaar ook ten prooi viel aan het water. ‘De regering heeft vorig jaar veel beloofd, maar daarvan nog weinig waargemaakt’, aldus Sato.

Minister Pongsvas Svasti (Industrie) verzekerde de aanwezigen dat de regering een fors aantal maatregelen in voorbereiding heeft om de mogelijkheid van nieuwe overstromingen te minimaliseren. Hij noemde verlaging van het waterpeil in de grote stuwmeren Bhumibol en Sirikit naar 45 procent op 1 mei (vorig jaar waren ze voor 85 procent vol), zodat er voldoende capaciteit is om regenwater op te vangen. En hij zei dat de regering 3,2 miljoen rai aan opslaggebieden in de centrale provincies beschikbaar heeft.

De verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht per 1 april zou sommige kleine arbeidsintensieve bedrijven kunnen bewegen naar een buurland te vertrekken. Dit zei Setsuo Iuchi, president van de Japan External Trade Organisation Bangkok. Myanmar verwelkomt momenteel buitenlandse investeerders.  Het land heeft voldoende grondstoffen en de loonkosten liggen er laag. Het land zou investeringen uit Thailand kunnen aantrekken, aldus Iuchi.

Kobkarn Wattanavrangkul, president van de Thai-Japanese Association en voorzitter van Toshiba Thailand, zei dat de verhoging van het minimumloon de concurrentiekracht van Thaise bedrijven vermindert. Chinese producenten produceren op een veel grotere schaal waardoor hun kosten lager zijn dan van Thaise bedrijven.

Japan is de grootste handelspartner en buitenlandse investeerder van Thailand. Alhoewel veel Japanse bedrijven vorig jaar aanzienlijke schade hebben opgelopen door de overstromingen zijn de directe investeringen vanuit Japan de eerste twee maanden van dit jaar met 92 procent op jaarbasis gestegen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Overstromingen: Weinig vertrouwen Japanse bedrijven”

  1. M.C.Veen zegt op

    Wie niet horen wil moet maar voelen. Als ze denken een land als Japan te beduvelen net als het eigen volk hebben ze het mis. Dat minimumloon moet omhoog als je dat al meerdere keren hebt beloofd en dat is volgens mij het geval.
    Net als je zegt: die overstromingen gaan we snel onder controle krijgen… Of je moet niet zomaar wat zeggen. Maar door de mand vallen zullen ze op deze manier.

    Ik weet dat liegen voor de Thai niet altijd liegen is maar gewoon een manier om iets mooier of beter te maken maar dit kan je over de grens toch niet opdringen of zo verkopen? Arrogantie en koppigheid ten top of een raadsel? Ik snap wel dat sommige mensen iets voor het gemak “dom” noemen los van of dat goed is of niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website