Uitgelicht: Thales Thailand (video)

Door Gringo
Geplaatst in Ondernemers en bedrijven
Tags: ,
31 augustus 2016

Toen we het onlangs over de maritieme samenwerking van Nederland met Thailand hadden, zie: www.thailandblog.nl/achtergrond/maritieme-handelsmissie-thailand werd Thales Nederland een bestaande leverancier voor de Thaise marine genoemd. Ik kende geen firma met die naam, dus ging op zoek naar meer informatie.

Het bleek om o.a. een fabriek in Hengelo (O) te gaan, die voorheen als de Hollandse Signaal Apparaten door het leven ging. Tja, toen ging mijn nostalgische hart als geboren en getogen Tukker geheel open.

Nostalgie

Ik woonde als kleine jongen in de buurt van het piepkleine stationnetje De Riet in Almelo. Dat station (officieel een halte) werd ooit aangelegd voor de vele arbeiders, die dagelijks naar Hengelo pendelden om te werken bij één van de drie grote machinefabrieken, t.w. Stork, Heemaf of Signaal. ’s Morgens tot een uur of 7 en ’s avonds tussen pakweg 5 en 6 uur was het op werkdagen een drukte van belang. De ochtendrukte maakt ik niet mee, maar Ik zag in de late namiddag wel vaak de vele treinen stoppen om honderden werknemers af te zetten. De meeste passagiers liepen van daar naar huis, want ze woonden praktisch allemaal in die wijk De Riet. Vaders van enkele vriendjes uit die tijd werkten ook in Hengelo.

Hollandse Signaal

De fabriek bestaat nog steeds, maar de naam is veranderd. Het bedrijf, dat na de Tweede Wereldoorlog al door Philips was overgenomen, is sinds 1990 een bedrijf van Thales Nederland, dat onderdeel is van de van oorsprong Franse Thales Group.

Op het hoogtepunt van het bestaan werkten er bijna 4000 mensen in Hengelo, tegenwoordig is dat aantal gezakt naar 1400.

In Hengelo worden vooral radar- en vuurgeleidingssystemen geproduceerd voor o.a. de Thaise marine. Regelmatig is daar Thais marinepersoneel aanwezig om te worden geïnstrueerd over bediening en onderhoud van de geleverde of nog te leveren apparatuur.

Thales Nederland

Thales Nederland is dus de Nederlandse tak van de internationale Thales Group. Er werken ca. 2000 mensen in de vestigingen Hengelo, Huizen, Delft, Enschede en Eindhoven. Thales Nederland is gespecialiseerd in het ontwerp en productie van professionele elektronica voor toepassingen in defensie en veiligheid, zoals radar- en communicatiesystemen

De omzet in 2015 bedroeg ca. 500 miljoen Euro, dat voor 80% in het buitenland werd gehaald.

Thales Thailand

Een deel van die omzet komt dus uit Thailand, maar de Thales Group doet meer in Thailand dan alleen afkomstig uit Nederland. Thales is wereldwijd aanwezig in 50 landen en sinds 1990 erg actief in de regio. In 2006 heeft men een eigen kantoor in Bangkok geopend, waar ca. 25 mensen werken. In Thailand is de Thales Group leverancier van managementsystemen voor luchtverkeersleiding, defensiesystemen (uit Nederland), communicatiesatellieten (Thaicom 3 en 5). De geldautomaten waarmee u een kaartje voor MRT en Airport Link betaalt, zijn ook door de Thales Group geleverd. Voor de Thaise spoorwegen verzorgt Thales het seinwezen langs de routes.

De website van Thales Thailand, waar u meer interessante informatie vindt van de activiteiten in Thailand, vind u hier: www.thalesgroup.com/en/thailand/global-presence-asia-pacific/thailand

YouTube

Op YouTube zijn meerdere video’s over de Thales Group activiteiten te zien. Ik koos voor de video hieronder van (natuurlijk) Thales Hengelo:

9 reacties op “Uitgelicht: Thales Thailand (video)”

 1. Henk zegt op

  Het verbaasd mij dat in Nederland wapens worden geproduceerd en vervolgens aan een militair regime, zoals in Thailand, worden verkocht.

  • TH.NL zegt op

   De Nederlandse regering geeft de exportvergunning af. Ik zou niet weten waarom Thailand geen Nederlandse militaire apparatuur mag kopen. Ze zijn met niemand in oorlog.

  • rori zegt op

   Het zijn geen wapens. Wij maken en verkopen vanuit Nederland ook veel munitie. zelfs zoveel dat de nederlandse militairen het niet hebben.
   Vanuit AKZO, DSM en VDL als voorbeeld leveren wij ook produkten en chemicalien welke in oorlogsomstandigheden kunnen worden gebruikt.
   Oh aardappelmeel is een hoog explosief spul. HMMM waar blijven we.

 2. Rob V. zegt op

  Thales zelf zul je toch weleens van gehoord hebben als oud marine man? Die nam komt soms weleens in nieuwsberichten bij van o.a. de NOS zo staat mij bij. Kon de naam natuurlijk al omdat mijn broertje in een bootje rond dobberde op piratenjacht. Dat ze naast maritiem/luchtverkeer ook voor de spoorwegen producten hadden wist ik dan weer niet. Dankje Gringo. 🙂

  • Gringo zegt op

   @Rob: in mijn marinetijd (jaren zestig) hadden we houten schepen (mijnenvegers) en mannen van staal.
   Nu is dat andersom, ha ha!

   Thales was nog een onbekende naam!

 3. RonnyLatPhrao zegt op

  Hollandse Signaal, Thomson CSF, Thales…. heel vertrouwde namen voor iemand die bij de Marine gewerkt heeft. Ook in België.

 4. TH.NL zegt op

  Leuk artikel Gringo. Ik werk er nog tot 1 november en ga dan met pensioen. Heb menigmaal met Thaise marinemensen gesproken die toevallig ook nog eens in huizen wonen bij mij in de buurt. Vaak duurt de opleiding van marinemensen een half jaar of langer.
  Dat het aantal medewerkers in Hengelo zo gezakt is heeft ook te maken met het feit dat Thales de afgelopen twintig jaar nagenoeg alle productieafdelingen maar ook ondersteunende afdelingen heeft geprivatiseerd en of verkocht aan omringende bedrijven die vervolgens wel voor Thales werken. Indirect zijn er dus ook nog steeds een flink aantal banen. Al met al is Thales in Hengelo nog steeds de grootste werkgever in Twente als je overheidsinstanties en dergelijke even buiten beschouwing laat.
  Het “oude” Thales ( Hollandse Signaal Apparaten ) bedrijf Gringo is de laatste jaren helemaal gesloopt en alle afdelingen zitten nu in nieuwe prachtige panden.

 5. Ben geurts zegt op

  Goede avond samen.
  Thales in Hengelo maakt oa de goalkeeper een van de beste afweersystemen voor op marinevaartuigen.
  De goalkeeper wordt ingezet tegen laagvliegende aanvallers zoalsvliegtuigen en raketten.
  De goalkeeper heeft een enorme vuurkracht en een zeer geavanceerd vuurleidingssysteem wat meerdere doelen gelijktijdig onder vuur kan nemen.

 6. Jan zegt op

  In ieder ruimteschip van de NASA zit wel een onderdeeltje van Nederlandse kom af.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website