De strijd van moslim separatisten in het diepe zuiden van Thailand lijkt zich te verharden. Dinsdagochtend werden bij een bomaanslag bij een lagere school in Tak Bai (Narathiwat) drie personen gedood waaronder een vader en zijn 5-jarig dochtertje. Negen personen raakten gewond.

De aanslag wekte afschuw in binnen- en  buitenland. De veiligheidsdiensten zeggen dat het zuidelijk verzet zijn strategie heeft gewijzigd door andere doelen te kiezen, zoals scholen, hotels, ziekenhuizen en spoorlijnen.

De Chularatchamontri, Thailand’s oudste moslimorganisatie, heeft de aanslag in een verklaring veroordeeld en noemt het in strijd met de grondbeginselen van de islam. De organisatie vraagt de bevolking zich te verenigen en zich te verzetten tegen het geweld waarvan meestal onschuldige burgers het slachtoffer zijn. Het roept de autoriteiten op de veiligheid op openbare plaatsen te verbeteren.

Vijfhonderd religieuze leiders, lokale functionarissen, onderwijzers, schoolkinderen en bewoners hielden gisteren een gebedsdienst in de school van de aanslag. Na de dienst gingen ze de straat op en riepen bewoners op zich aan te sluiten bij het verzet tegen de aanslag.

Naar verwachting is de zuidelijke verzetsgroep Barisan Revolusi Nasional (BRN) verantwoordelijk voor de aanslagen. Deze moslim separatisten zijn actief in Maleisië en de vier zuidelijke provincies van Thailand. Een sympathisant van de BRN zegt dat de para-militaire tak BRN-C, haar tactiek van aanslagen intern bespreekt en evalueert. Hij noemt de aanslagen op burgers, waaronder kinderen, niet gelukkig, maar denkt dat de burgers in de regio uiteindelijk de schuld zullen geven aan de aanwezigheid van het Thaise leger in de regio.

Sinds 2004 zijn er in de vier zuidelijke provincies van Thailand: Yale, Narathiwat, Pattani en Songkhla regelmatig aanslagen. Het gaat om bomaanslagen, brandstichtingen en moordaanslagen op bestuurders van het land. Sinds 2011 neemt het aantal aanslagen toe. Er vallen bijna dagelijks (dodelijke) slachtoffers. Sinds 2004 zijn er al duizenden mensen,  omgekomen, waaronder veel moslims.

Bron: Bangkok Post

3 reacties op “Nationale en internationale verontwaardiging over bomaanslag bij school Narathiwat”

 1. Hansest zegt op

  Verschrikkelijk, onmenselijk, schunnig, onmenswaardig, geen woorden voor.
  Hansest

 2. Rob V. zegt op

  Heel triest natuurlijk, niets kan het vermoorden van burgers, mensen, rechtvaardigen. Wel vind ik dat er een referendum zou moeten komen voor gebieden waar er een sterke roep om onafhankelijkheid is. Dat moet niet van de ene op de andere dag want je wilt natuurlijk niet dat bij een tijdelijke, minimale wens tot afsplitsing dit er zo eventjes door heen komt en men daar een paar jaar later grote spijt van heeft. Maar een referendum als aftrap en dan eventuele tweede referendum of andere ‘controle’ enige tijd later, dat zou ieder burger zijn/haar democratisch recht moeten zijn.

  Zo ook hier, vraag de mensen in de zuidelijke provincies wat ze willen:
  – meer autonomie
  – een onafhankelijk Pattani (herstel van het Sultanaat Pattani)

  Dat zou dan gecombineerd kunnen worden met eendezelfde vraag in Maleisië. Thailand en Maleisië hebben immers het Sultanaat verdeeld met zijn twee. Als een meerderheid van die mensen de oude staat hersteld wilt zien dan moet dan kunnen. Uiteraard niet van de ene op de andere dag, zo’n uittreding moet in goed overleg zodat niemand buitensporig getroffen wordt. En als een meerderheid wel wenst te blijven dan zou dat die achterlijke strijders/rebellen een spaak in de wielen zijn. Steun en rekruten vinden zal toch wel wat lastiger zijn als overduidelijk is dat je zelfs in de eigen regio weinig steun hebt.

  Maar, kijk naar bijvoorbeeld de Spanjaarden en de Ieren, tot zo’n referendum zal het wel niet komen. Landen geven eigenlijk nooit ‘hun’ territorium uit handen tenzij dit door een grotere mogendheid afgepakt wordt. Tot terugkeer komt het ook niet snel, zie Vlaanderen ook niet meer terug bij de Nederlanden komen. 😉 En ja, als bijvoorbeeld Limburg zich los zou willen maken van Nederland dan zou ik hen een referendum gunnen.

 3. Danzig zegt op

  Ik was i.v.m. een visumrun – ik woon in Narathiwat en werk als docent – onderweg naar de grens met Maleisië (bij het dorpje Ta Ba) toevallig in de buurt. De wegen in Tak Bai waren deels afgezet. Ik vermoedde dat er of een verkeersongeval was gebeurd of een bom ontmanteld werd gezien de vele militairen ter plaatse. Dat er ongeveer een uur eerder deze aanslag had plaatsgevonden begreep ik pas veel later.
  Weer heel triest, dit alles, maar zolang de Thaise regering zijn kop in het zand steekt en nog meer militairen stuurt gaat er niks veranderen. Dit probleem vereist een andere aanpak. Zoals Rob al schreef, een vorm van zelfbestuur door de Maleis-Thaise moslims zou een hoop ellende voorkomen. Voor volledige onafhankelijkheid is volgens mij weinig animo, al vermijd ik dit onderwerp in de dagelijkse gesprekken met de mensen om me heen. Ik blijf een farang en daarmee een buitenstaander. Wat ik vind telt hier toch niet. Eén ding is zeker: de spreekwoordelijke knoet erover heeft nooit gewerkt. De opstandelingen willen de Thaise overheid koste wat kost verdrijven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website