Gisteren verscheen er een bericht op de website van de Nederlandse ambassade over de vernieuwde procedure voor het aanvragen van gelegaliseerde inkomensverklaring. Het goede nieuws voor velen is dat deze maatregel uitgesteld is tot 1 april 2017. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt nu samen met de Nederlandse ambassade in Bangkok naar een oplossing waarbij er tegemoet wordt gekomen aan de bezwaren die veel lezers van Thailandblog, o.a. middels een open brief, hebben geuit. 

Uit de contacten die lezers hadden met de ambassade in Bangkok bleek al snel dat men zich daar ten volle inzet om het ministerie van Buitenlandse zaken te overtuigen dat de voorgenomen maatregel verstrekkende gevolgen heeft voor de Nederlandse gemeenschap in Thailand. Daarom is het goed nog eens te benadrukken dat de voorgenomen maatregel niet is bedacht door de ambassade, maar uit de koker komt van het ministerie van Buitenlandse zaken.

Zoals het er nu naar uit ziet zal het ‘onzalige plan’ opnieuw onder de loep worden genomen. Daarin zullen de bezwaren van de Nederlandse gemeenschap in Thailand worden meegenomen. Wij mogen dan ook hopen dat een eventuele nieuwe procedure er anders uit komt te zien en houden een vinger aan de pols.

Lees hier het bericht van de ambassade:

“De onlangs aangekondigde vernieuwde procedure voor het aanvragen van een gelegaliseerde inkomensverklaring heeft veel vragen opgeroepen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt nu samen met de Nederlandse Ambassade in Bangkok naar een constructieve oplossing, die zowel juridisch correct is, als ook acceptabel voor de Thaise autoriteiten, en waarbij uiteraard het belang van de Nederlandse gemeenschap niet uit het oog wordt verloren. Hiervoor hebben wij meer tijd nodig en vragen daarom aan iedereen nog even geduld. Om die reden is ook besloten om wijzigingen niet eerder dan 1 april 2017 in te laten gaan. Wij houden u op de hoogte.”

12 reacties op “Vernieuwde procedure aanvraag gelegaliseerde inkomensverklaring voorlopig uitgesteld”

 1. Martin zegt op

  Geachte redactie,

  Betekend het uitstellen van legalisatiemaatregelen betreffende de inkomstenverklaring van de Nederlandse ambassade in Bangkok, dat het oude systeem van legalisatei inkomstenverlaring tot tenminste 1 april van kracht blijft?
  Het oude systeem werkt als volgt; Formulier downloaden, invlullen, ondertekenen, leges betalen in Nederland, het ondertekende inkomstenformulier samen met kopie paspoort en betalingsbewijs leges plus antwoordenvelop naar de Nederlandse ambassade sturen.

  Gaarne een antwoord op bovenstaande vraag.

  • Theo Claassen zegt op

   Precies heb ik ook gedaan en was goed verzorgd terugbezorgd in 4 dagen..

 2. Victor Kwakman zegt op

  Laten we om te beginnen blij zijn dat onder andere de open brief die geschreven is niet is genegeerd! De eerste stap is gezet: de brief en de bezwaren die daarin zijn geuit serieus worden genomen!

 3. jos zegt op

  Dit is nou zo als het zou moeten, er komt een nieuwe procedure en die valt slecht.
  Chapeau voor de Ambassade en BuZa dat ze de commentaren die geleverd zijn ter harte nemen.
  Dan heeft het m.i. geen zin om te schelden op op ambtenaren en de ambassade, ongepast vind ik persoonlijk.

 4. Fransamsterdam zegt op

  Onder de gegeven omstandigheden lijkt het mij dat iedereen voorlopig met genoegen het geduld kan opbrengen. Er dient nu uiteraard uitgebreid naar de problematiek te worden gekeken en er moeten zeer zorgvuldige de nodige afwegingen gemaakt gaan worden, wat meestal ambtenarentaal is om aan te geven dat het nog wel even gaat duren. Geduld is een schone zaak en dat men op de Ambassade de klachten serieus heeft genomen is prijzenswaardig.

 5. Josh zegt op

  Het is goed dat BUZA zich nog eens herbezint echter duidelijk dient te zijn dat het hier om een handtekening legalisatie gaat en NIET om een inkomenslegalisatie.

  Ik zelf moet ieder voor verschillende instellingen een handtekening legalisatie doen en ga met mijn formulieren naar de Garda alwaar ik de formulieren onderteken onder toezicht van een Garda en vervolgens ondertekend en stempeld de Garda het formulier.

  Zij bemoeien zich in het geheel niet met de inhoud van het formulier daar het om een handtekening legalisatie gaat.

  Josh

 6. Maarten Vasbinder zegt op

  Teun,

  Uit zeer betrouwbare bron weet ik dat de ambassade zich volledig heeft ingezet, om dit uitstel te bewerkstelligen en dat ze er alles aan zal doen, een betere regeling te krijgen.

 7. lung addie zegt op

  Lovenswaardige actie van de Nederlandse ambassade. Er waren daar zeker een paar zaken die niet te verdedigen waren. Dat de inhoud van het document moet overstemmen met de werkelijkheid, daar kunnen we weinig commentaar op leveren, doch de manier waarop was iets helemaal anders.
  En, beste T T,
  het is dan ook niet “nivo” maar dan wel “niveau”. Dit woord is overgenomen uit de Franse taal en is dus een “barbarisme” wat in zijn oorspronkelijke vorm blijft bestaan. Voor U een ander van onvermogen en taalonkundigheid beschuldigd moet je zelf eerst foutloos schrijven. Een Belg, Vlaming, zou ik dit nog vergeven, die gaan voor de Nederlanders toch door als taalbarbaren, maar een Nederlander, die zo prat gaat op zijn kennis van de originele Nederlandse taal, niet. Het is “niveau”.

 8. Nico M. zegt op

  Ik hoef in Nederland nooit meer mijn belastingaangifte in te vullen. Elke cent inkomen is al ingevuld. Hoe moeilijk kan het zijn daar een verklaring op te baseren? Zal in veel gevallen opgaan denk ik

 9. harry zegt op

  het is een problematiek die alleen besproken kan worden als je de details en achtergrond gedachten kent! iedereen die reageert hier voor een zelfs door ons onbekende reden: niet genoeg inkomen terwijl je voorheen gewoon kon opgeven wat moest hebben en niet wat je had! Het reizen voor de handtekening is een foutje van de ambassade omdat men zich niet gerealiseerd heeft dat mensen ook buiten bangkok wonen…. voor alleen een getuigenverklaring van je paspoort kan je naar iedere lokale notary-lawyer gaan en dat heeft dezelfde waarde en kost veeeel minder.
  Dus de rest van het formulier (de inkomensverklaring) staat er wel op maar niemand geeft er enige waarde aan. Dat is natuurlijk onmogelijk. Of de NL ambassade moet dat inkomen legaliseren als service omdat je nederlander bent OF de thaaise immigratiedienst moet dat gaan controleren. Als de thaaise immi dat moet doen dan is de acceptatie procedure voor het visum ipv 1 dag in de toekomst 3 maanden!!!!!! Dus de NL ambassade kan dat beter doen maar loopt risico’s. Kan namelijk heel moeilijk zijn als het inkomen iets anders is dan aow en pensioen!!!!! Het kunnen huurinkomsten zijn van onroerend goed, het kunnen royalties zijn, het kunnen inkomsten uit spaarrekeningen zijn, het kunnen inkomsten uit aandelen zijn en zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. AOW en Pensioen is redelijk stabiel maar ook zeker niet gegarandeerd gecontinueert. Het kan namelijk zijn dat als iemand hier woont en er is een rechtspraak in NL dat er inhoudingen kunnen ontstaan op de inkomsten in NL incl. Pensioen en AOW! Dus nederland kan zelfs alleen maar een garantie afgeven op het moment van toetsing en niet het gehele jaar. indien er tussen tijds (tot expiratie van nieuw visa) een verandering optreed in het inkomen of dat het zelfs helemaal wegvalt, kan Thailand daar nooit achter komen. Mischien gaan ze dan dus eisen dat je een bankboekje moet tonen waar elke maand minimaal 65000 baht op is binnen gekomen. Of spaargeld met de noodzakelijk maandelijkse aanvullingen. bijvoorbeeld als je alleen aow hebt van 1200 euro dat is nu gelijk aan 547000 per jaar. je hebt dan dus een gat van 253000 baht en dat moet dan op je thaaise rekening staan. als de koers verandert dan veranderen natuurlijk deze bedragen. Ik denk dat als NL ambassade op een of andere manier niet voldoet aan legalisatie van het inkomen dan gaat de thaaise immi vragen om een verantwoording af te leggen dat je minstens met terugwerkende kracht iedere maand gemiddeld 65000 baht hebt ontvangen. Immers iemand die het doet met 800.000 op de rekening moet ook de historie waar kunnen maken van 3 maanden. Mensen die dat kunnen en hebben schat men in dat ze probleemloos een jaartje hier kunnen bivakkeren. Ik verwacht dat er nog heel wat getouwtrek over komt want er zijn ook veel immigranten die bijna zonder inkomen hier veel schulden maken en ze dan achteraf niet kunnen betalen. En dat aantal is behoorlijk toegenomen. Vooral ziekenhuizen hebben er veel onder te lijden en om patienten naar huis te sturen om financiele redenen terwijl ze ziek zijn is echt heel moeilijk voor dokters. Dat zal dan ook weer de reden zijn dat bij de nieuwe visa een gezondheids verzekering verplicht wordt gesteld voor een prive ziekehuis zodat het rijksziekenhuis niet overbelast word door teveel Farang die een andere verzorging niet kunnen betalen en dus niet voldeden aan die inkomens eis van 65000 per maand. Zo kan iedereen tegen de anbtenaren schoppen maar er zit een probleem dat hier gegenereed wordt en niet vanuit nederland denk ik. suc6 allemaal!

 10. Moderator zegt op

  Wij sluiten de discussie

 11. Moderator zegt op

  De reacties van de heer Teun zijn verwijderd. Ze voldoen niet aan onze huisregels.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website