De nieuw benoemde secretaris-generaal Naras Savestanan van het Corrections Department (foto boven) wil de gevangenissen in Thailand verbeteren en minder gedetineerden.

Volgens Naras wordt er in Thailand te snel een gevangenisstraf opgelegd voor relatief kleine vergrijpen. Hij is van mening dat de huidige gevangenissen daardoor misdadigers kweken en recidive bevorderen.

Naras wees erop dat sommige gevangenissen meer dan 100 jaar oud zijn en niet voldoen aan de eisen die tegenwoordig aan gevangenissen worden gesteld. De detentiecentra kampen ook met een gebrek aan personeel.

Thailand heeft 300.000 gedetineerden, het hoogste aantal in Asean, en 10.000 gevangenbewaarders, terwijl de gevangenissen eigenlijk maar ingericht zijn op maximaal 217.000 gedetineerden.

Er zitten in Thailand relatief veel mensen vast voor kleine drugsvergrijpen. De oud-president van het hooggerechtshof Weerapon is daar ook geen voorstander van. Drugsgebruikers moeten meer worden gezien als een ‘verslaafde patiënt’en daarvoor worden behandeld in plaats van direct opgesloten te worden.

Bron: Bangkok Post

7 reacties op “‘Thaise gevangenissen zijn oud en barsten uit hun voegen’”

 1. Pat zegt op

  Deze visie trekt behoorlijk veel op die van de Westerse wereld : de infrastructuur van de gevangenissen verbeteren, minder gevangenen, meer herstelgerichte detentie, etc…

  Het lijkt wel of de militairen een socialere koers gaan varen in Thailand…?

  Nu nog de toerist ernstiger nemen en we zijn op de goede weg beste generaal!

  • ruud zegt op

   Het leger lijkt inderdaad een sociale koers te varen.
   Er is al eerder een ronde strafvermindering geweest.

 2. ruud zegt op

  Een prima initiatief.
  Als ze nu ook de soms draconische straffen aanpakken voor kleine vergrijpen wordt het nog eens wat.
  Een wetboek dat beperkingen oplegt aan de vrijheid van de rechters door de marges van bijvoorbeeld 1.000 Baht tot 10 jaar gevangenisstraf voor een vergrijp aan banden te leggen wordt Thailand nog eens een rechtstaat.

  Een rechter moet wel enige vrijheid van handelen hebben, omdat niet ieder misdaad gelijk is, maar te grote marges werken ongelijkheid in de hand.

 3. Rob V. zegt op

  Ik had het van de week toevallig met een paar vrienden (Thai) over de gevangenissen en rechtspraak. Alle zeiden dat ze liever niet voor een rechter verschijnen…

  Modernere gevangenissen met minder gevangenissen klinkt toch een beetje als symbol politiek. Naar ik hoor hebben rechters nogal de neiging de politie bevindingen zo over te nemen, en bij de politie zelf schort het ook aan e.e.a. Hervorming van de politie (recherche) en een betere scheiding van de trias politica zodat er meer dan nu onafhankelijk recht wordt gesproken zou is in mij ogen harder nodig. Maar als dit een begin is om beetje bij beetje naar een cultuuromslag te werken door te beginnen met bijvoorbeeld recidive preventie meer laten meewegen zodat gevangenissen minder mensen bevatten dan is dat tenminste een klein eerste stapje.

 4. Tino Kuis zegt op

  Hier staat een verhaal over Thaise gevangenissen (en rechtspleging). Heel boeiend.

  https://www.thailandblog.nl/achtergrond/rechtspleging-thailand-de-wetten-zijn-voortreffelijk-maar/

  en over drugs in Thailand:

  https://www.thailandblog.nl/achtergrond/antidrugsbeleid/

 5. Rob V. zegt op

  Als we het puur bij de gevangenissen houden:
  Thailand faalt nog steefs als het om de basale rechten van vrouwelijke gevangen gaat: ontzeggen van essentiële gezondheidszorg, slecht eten, voldoende en goede inlegkruiskruisjes etc. De gevangenissen zitten overvol door de harde straffen omtrent drugs. Hieronder staat een heel stuk:

  https://prachatai.com/english/node/6773

 6. Bert zegt op

  Ach in NL klagen we dat de gevangenissen te luxe zijn.
  Er worden zelfs grappen gemaakt dat je beter in de gevangenis kunt zitten dan in een verzorgingstehuis.
  Voor mij mogen gevangenissen sober zijn, mits de rechtspraak eerlijk en rechtvaardig is en de schuld onomstoten vast staat


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website