Op 19 mei 2010 werd Lung Gong uit Khon Kaen door militairen gearresteerd na de verdrijving van de roodhemd demonstranten in Bangkok. Hij zal nooit vergeten wat er toen gebeurde.

Hij vertelt: ‘Ze plaatsten mij in een oude autoband, onder de hete zon, zonder eten of drinken. Ik zie nog steeds hun gezichten. Ik hoorde hoe een soldaat zei: “Ik zal het in brand steken, het is niet eens een Thai.”’ Later ontsnapte hij toch. Lung Gong is blij met de gedachte om het Noorden en Noordoosten los te maken van Bangkok. ‘Waarom zou ik in een land willen blijven dat mij niet nodig heeft en mij niet ziet als een menselijk wezen?’, zegt Lung Gong terwijl de tranen over zijn wangen stromen.

De discussie over een aparte ‘Rode Natie’ werd weer opgerakeld na een artikel in de South China Morning Post waarin roodhemdleiders in Chiang Mai werden geciteerd die in het geval van een militaire coup Yingluck zouden uitnodigen een aparte staat in het Noorden op te zetten. Een recent spandoek op een voetgangersbrug in Phayao met de tekst ‘Dit land kent geen rechtvaardigheid. Ik vraag om splitsing van het land’ deed de discussie verder oplaaien.

David Streckfuss, een onafhankelijke wetenschapper uit Khon Kaen, is van mening dat de kwestie van splitsing alleen aan de orde komt bij een staatsgreep van de militairen of van Suthep’s hervormingsbeweging. ‘Het is bijna onmogelijk je zoiets voor te stellen’, zegt hij,’ het zou zo vreselijk gewelddadig, verspillend en verwarrend zijn.’

‘Een aparte staat is alleen maar een idee en niet meer dan dat’, zegt Pavin Chachavalpongpun, analist Zuidoost-Azië aan de universiteit van Kyoto, ‘zonder internationale erkenning zal het niet mogelijk zijn.’

David Streckfuss voelt meer voor grotere bevoegdheden van lokale overheden. ‘Een wetgevende vergadering voor Isaan zou hen meer controle geven over hun eigen zaken’, vindt hij. Hij wijst erop dat Bangkok 76 procent van de staatsuitgaven ontvangt terwijl de Isaan, met 33 procent van de Thaise bevolking, slechts 6 procent toegewezen krijgt.

‘De al honderd jaar bestaande pogingen van ‘Bangkok’ om hun idee van ‘Thainess’ (eenheid van taal en cultuur) van boven op te leggen aan de rest van het land, en hen zo te controleren, is het kernprobleem’, zegt Streckfuss. ’Ze moesten hun wortels verbergen zodat er niet op hen werd neergekeken als tweederangs burgers.’

En: ‘De Isaan heeft altijd een sterk politiek bewustzijn gekend. Ze hebben een lange traditie van opkomen voor recht en gelijkheid achter de rug, zoals de communisten in de zestiger en zeventiger jaren, de Vergadering van de Armen en nu de roodhemden beweging. Ze willen als gelijken worden erkend, zo niet, dan maar een afscheiding.’

De inwoners van Bangkok noemen ons dom en onopgeleid

‘Daeng’, 58 jaar met een eigen radioprogramma, is een trotse aanhangster van de roodhemden. Ze gelooft in hervormingen met de koning als Hoofd der Natie, maar ze gelooft evenzeer in een democratie die de stem van het volk respecteert. ‘De mensen die een scheiding teweeg zullen brengen, zijn niet wij maar inwoners van Bangkok die ons dom en onopgeleid noemen en ons stemrecht willen afnemen’, stelt ze uitdrukkelijk.

‘Man’, 59 jaar, werkte vroeger voor een militair radiostation: ‘Ik zeg niet dat Thaksin niet corrupt was, ik weet dat hij heel corrupt was, maar hij liet ons zien wat het betekent gelijkwaardig te zijn. Hij gaf veel terug.’

Niemand heeft hier ooit eerder aan afscheiding gedacht, voegt hij er aan toe.‘Als jullie denken dat we zo laag zijn, zo dom, zo waardeloos, laat ons dan met rust en dan hoeven jullie je niet meer voor ons te schamen. We nemen ons land terug en zullen zien of Thaksin misschien een betere leider is.’

‘Saiprapa Raisa-nguan’ is een 20-jarige rechtenstudente die de situatie via de sociale media volgt. ‘Isaan mensen hebben altijd de manier gehaat waarop mensen uit Bangkok hen kleineerden’, verklaart ze. ‘Ik begrijp dat de mensen in Isaan en het Noorden boos zijn maar een splitsing zal veel meer kwaad dan goed doen. Waarom proberen we niet het huidige conflict aan te pakken?’

‘Auan’, een 46 jarige tour operator, bekijkt de hele zaak wat koeler. ‘ Ik heb er niet zo veel moeite mee als iemand mij dom, Lao of een rode buffel noemt’, verklaart hij. ‘Een splitsing zou heel slecht zijn voor het toerisme. Ik hoop niet dat het er van komt..

‘Chan’, 52 jaar, een onroerendgoed makelaar, ziet nu al dat de zaken lijden onder het huidige conflict. ‘Dat kan alleen maar verergeren bij een scheiding omdat Bangkok nu eenmaal een centrum is voor bankzaken, overheidsgebouwen en meer.’ Een scheiding zal een een eindeloze strijd en verkwisting zijn zonder een goede uitkomst, voegt hij er nog aan toe.

‘Pom’, 34 jaar, verkoopt kleren in Khon Kaen die ze betrekt van de Pratunam markt in Bangkok. ‘Mensen zijn nu al bang geld uit te geven’, zegt ze. ‘En moet ik straks als een vreemdelinge Bangkok of een strand in Phuket bezoeken?’

‘Mon’, een 38-jarige fruitverkoopster, heeft het laatste woord. Ze is meer dan gelukkig als het Noorden zich onafhankelijk zou verklaren in het geval dat Suthep zou gaan heersen als een ‘dictator’. ‘Als we moeten lijden voor het grotere goed van het land dan ben ik meer dan bereid dat te doen.’

(Bron: Spectrum, Bangkok Post, 9-15 februari 2014)

Naschrift van Tino Kuis

Mijn overwegingen hierbij zijn ook in de tekst terug te vinden. Het idee van splitsing is een beetje als een opmerking na de zoveelste echtelijke ruzie ‘Misschien kunnen we beter gaan scheiden’. Het is meer een uiting van frustratie en boosheid dan een werkelijk oproep tot onafhankelijkheid. Je moet het niet te letterlijk nemen. Diegenen die dit echt menen en zich er op voorbereiden zijn een grote minderheid maar ik denk dat ze wel bestaan.

Ik hoorde vaak: ‘Misschien moeten we ons afscheiden, dan kiezen we wel een president net als in China.’ Er spelen ook andere gevoelens mee. Maar als er een militaire of juridische coup komt, dan kan die frustratie wel eens overkoken, met ernstige gevolgen. Dat zou natuurlijk een ramp zijn voor het land, hoe het ook gebeurt.

Streckfuss noemde al een andere oplossing: meer autonomie voor het Noorden, het Noordoosten en het ‘diepe’ Zuiden. Dat vind ik een goed idee, maar ik denk dat de elite zich daar uit alle macht tegen zal verzetten. Ook niet erg realistisch dus.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “De strijd die Thailand in tweeën dreigt te scheuren”

 1. Roger zegt op

  Geachte Tino,
  Alweer een wijze analyse van uwentwege me dunkt….

 2. jan beute zegt op

  Ik zie en hoor dit verhaal al voor een lange tijd in mijn eigen omgeving .
  Ik woon in het noorden van thailand 45 km ten zuiden van Chiangmai .
  In het noordelijke deel van het zuiden ( Hua Hin )en Bangkok , daar is de plaats waar het allemaal uiteindelijk omdraait .
  Industrie , hoofdkantoren van banken en companys etc etc te over .
  Noem maar op .
  Goede infrastruktuur .
  Wat hebben we hier in het noorden , behalve dan de night bazaar en enkele universiteiten de panda beer , de night safari en last bud not least soms een bloemen tentoonsteling .
  Voor de rest is het hier niks , oh ja farmers die hebben we vele .
  En sommige OTOP dorpjes , waar je het zout niet in de pap mee kunt verdienen .
  Zij houden uiteindelijk Thailand in leven , no farmers no food .
  Mijn eigen stiefzoon afgestudeerd UNI CM ,woont en werkt in Bangkok .
  Wil graag terug naar zijn eigen oude leefomgeving , maar probleem er is geen werk op zijn nivea te vinden hier in CM en omgeving .
  Ik noem het dan ook hier Hilliebilly country .
  De bewoners hier zien ook wel dat het geld verdwijnt richting BANGKOK EN OMGEVING .
  Misschien zou het beter zijn , gezien de huidige situatie en konflikt .
  Waar maar geen einde aan komt .
  Het hele land op te splitsen in Noord en Zuid .
  Ik denk dan aan Yoegoslavia , tijdens de Balkan oorlog .
  Als je niet samen meer door de zelfde deur kunt is het beter om te splitsen .
  Net als in een huwelijk als je niet meer samen eens kunt worden of samen kunt leven , is het beter te scheiden .
  De situatie in Thailand is op dit moment zo , zeker met dank aan de corruptie van beide kanten .
  Rijk en arm daar gaat het uiteindelijk weer om .
  Dat om hier een oplossing voor te vinden je wel van hele hoge huize en opleiding mag komen .
  Nee dit komt nooit weer goed is mijn zekere mening .
  Leven als kat en hond dat is Thailand 2014 .
  Ik heb meer vertrouwen in de andere ASEAN landen .
  Waaronder Myanmar en Laos .
  Als ik toen wist wat ik nu weet had ik daar mijn toekomst als retirement opgebouwt .
  Maar ik kan nog veranderen , heb plannen ook al ben ik een 61 jarige Hollander . Jan Beute

 3. Leo Th. zegt op

  Dank u voor deze bijdrage. David Streckfuss zou als een “oplossing” meer autonomie voor zowel het Noorden als het Zuiden voorstellen en net als u acht ik dat weinig realistisch. En als het al tot een scheiding zou komen (wat ik me beslist niet kan voorstellen) dan zou het land in drieën worden verscheurd, want het Zuiden zal in dat geval het Noorden volgen. Ben trouwens benieuwd naar de samenstelling van het leger, het lijkt mij dat de meeste dienstplichtige soldaten uit de Isaan komen. Veel van hen worden nu al naar het Zuiden gestuurd. Wanneer het tot een werkelijke strijd zou komen tussen het Noorden en Bangkok dan zouden de gevolgen rampzalig zijn, ik zou er niet aan moeten denken. Al met al blijkt dat de oplossing van deze politieke strijd steeds moeilijker wordt. Toeristen, uit met name Azië zelf, mijden Thailand nu al en ook het rijstoverschot, wat tot op de dag van vandaag ligt weg te rotten in pakhuizen, levert de Thaise economie geen goeds op. Ik wens zowel de regering als de oppositie veel wijsheid en empathie toe.

 4. chris zegt op

  Als de Thai echt zo van geld houden, zullen de Thai uit het noorden en noordoosten zich wel twee keer bedenken zich af te splitsen. De feiten maar op een rijtje:
  – deze regio’s leveren een zeer geringe bijdrage aan het nationale GDP;
  – het geld wordt met name verdiend in Bangkok, in de andere grote steden (ChiangMai, Phuket, Khon Kaen) en in het zuiden (toerisme);
  – de belastinginkomsten van Thailand worden voor bijna 75 % betaald door bedrijven en medewerkers in Bangkok;
  – de subsidies in de rijst en de investeringen in infrastructuur in het noorden worden betaald door de stedelingen;
  – bij de totstandkoming van de AEC zullen vele Birmezen en Laotianen naar hun vaderland terugkeren;
  – het niveau van het opleidingsniveau van de Thai (zeker in het noorden) is absoluut niet voldoende voor het huidige bedrijfsleven;
  – het nieuwe goud is olie en gas in de Golf van Thailand. De staat Noord-Thailand zal daar niet van profiteren.
  Als het echt tot een afsplitsing komt gaat Noord-Thailand de richting op van Noord-Korea (ik zal een vergelijking van leiderschap achterwege laten), en kan dan zeker op de steun van China rekenen dat alleen geinteresseerd is in de rijst (om de Chineze monden mee te voeden).
  Het zijn veel onderbuik-gevoelens dioe me doen denken aan de discussie in Nederland om uit de EU te stappen. Er is terecht veel ontevredenheid maar het probleem is dat de huidige generatie politici (allemaal) de echte problemen van dit land niet wil oplossen,

  • Eugenio zegt op

   Chris je economische argumenten zijn niet helemaal toepasbaar.
   Als het Noorden zich zou willen afscheiden, wat naar mijn mening nooit zal gebeuren, dan zouden de grenzen toch meer volgens dit kaartje lopen.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Thai_general_election,_2011

   Er leven al miljoenen “Noorderlingen” in Bangkok dus deze stad wordt opgedeeld.
   Noord-Bangkok (Muang Laksi Thaksin) zal de hoofdstad zijn van deze nieuwe republiek. En de nationale luchthaven zal Don Muang (Shinawat International Airport) zijn.

   • chris zegt op

    nu even gekscherend:
    Al deze Noorderlingen kunnen terug naar hun thuisland want de meesten leven niet officieel in Bangkok. Kun je zien als er verkiezingen zijn. Nemen ze allemaal de bus naar huis om te gaan stemmen…..De aan Bangkok grenzende regio’s zoals Pathumtani en Chachoengsao doen er goed aan zich vrijwillig aan te sluiten bij het zuiden waar de meeste inwoners hun geld verdienen. Anders krijgen ze pasjes om het zuiden binnen te komen…en minder geld natuurlijk….
    Het kaartje geeft een vertekend beeld. Het noorden is niet zo rood als het noordoosten. Kijk maar eens naar het absloute aantal stemmen.
    De dames uit de Isan krijgen geen toegang meer tot Pattaya dat verwordt tot een rustoord voor expats.
    Het vliegveld van Khon Kaen kan rood worden geschilderd wat mij betreft.

  • LOUISE zegt op

   Morgen Chris,

   Je hebt gelijk met de noemers waar het geld vandaan komt, maar met de “tunnel-visie” van de thai maakt dat niets ui.
   Zij denken na over datgene wat zij graag willen, gooien dit de wereld in, maar dat er nog randverschijnselen zijn, die wel degelijk een hele grote invloed hebben en bepalend zijn voor het wel- of niet slagen van hun wens, daar staan ze absoluut niet bij stil.

   LOUISE

 5. rene zegt op

  Hebben jullie er al eens over nagedacht dat Belgie ook 2 – sorry 3 – groepen heeft en dat daar ook een groot meningsverschil over is? Als we op zouden splitsen waarom dan niet direct ook west Vlaanderen afscheiden van provincie Antwerpen en dan ook provincie Limburg maar een beetje losmaken? En als we dan toch bezig zijn dan kunnen we de arrogante stad Antwerpen en misschien ook Gent en allochtoon Brussel losmaken van hun gewest. En natuurlijk kunnen Hasselt en Genk niet bij in hun regio want de werkloosheid in Genk (Ford-fabrieken die dicht gingen) kan de regio te zwaar belasten en ze hadden daar al veel geld verbrast door de sluiting van de koolmijnen.
  Kijk ook even naar Spanje: Catalonie, Baskenland, andaluzie allemaal willen zij meer op hun eigen.
  En wat met Italie de LIga Norte wil Noord Italie verlossen van Zuid Italie?
  Schotland wil los van Engeland maar zou dan gen pound mer mogen gebruiken….
  Iedereen wil uit de EU maar we zijn nu eenmaal zover dat we er niet meer uit kunnen of uit durven.
  Dit is het gekkenwerk van duur betaalde politici die dan nog een reeks eigenbelangen nastreven.
  Het is niet anders in Thailand.
  Wil Thailand ook dit straatje in gaan? De zuidelijke provincies met Islamgeweld en die een beetje of veel aanleunen bij Maleisie, de noordelijke provincies die nauw aanleunen bij het regime van Shirawat, BKK als metropool van de grootverdieners , het Oostelijke deel van het land dat arm is en als dom en goed uitbuitbaar bestmpeld is? Gaat men en puzzel opbouwen?
  Een goed geleide conferentie kan soelaas bieden maar dan moeten de harde koppen van alle groepen verdwijnen uit die vergadering en misschien moet een groep technocraten uit alle geledingen van de maatschappij de oplossing aanreiken en waar kool en geit gespaard kunnen worden maar waar ook spaanders vallen van het hakken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website