Professor dr. Chaicharn Pothirat laat weten dat de luchtvervuiling in het Noorden van Thailand veel ernstiger is dan de autoriteiten melden. Zo neemt het sterftecijfer per 10 microgram kleine PM10-deeltjes in de lucht toe met 0,3 procent toe.

Chaicharn, hoofd van de afdeling Respiratory and Allergy van de universiteit van Chiang Mai, wil meer aandacht voor de voortschrijdende luchtvervuiling en de alarmerende cijfers. Uit onderzoek naar cijfers in Europa en de Verenigde Staten blijkt dat de autoriteiten in ontwikkelde landen al waarschuwingen geven en zelfs evacuaties aanbevelen als het PM10-niveau tussen 80 en 110 microgram ligt. Woensdag was het PM10-niveau in Chiang Mai 114,75 microgram. De Thai Pollution Control Department (PCD) heeft het limiet ingesteld op 120 microgram. En dat is onverantwoordelijk hoog, zo zegt de wetenschapper.

Voor de luchtkwaliteitscriteria van de PCD worden de hoeveelheid deeltjes van 2,5 micron (PM2,5) gehanteerd. De limiet voor PM2,5-hoeveelheden in Thailand is 50 microgram. In Chiang Mai werd nu 103,3 per kubieke meter gemeten. Volgens Chaicharn hebben ontwikkelde landen de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangenomen. In dat geval mag het aantal PM2.5 deeltjes de 20 microgram per dag niet overschrijden.

“Het huidige beleid van de Thaise autoriteiten heeft ertoe geleid dat mensen geloven dat de lucht in hun gebied nog steeds goed genoeg is om een ​​normaal leven te leiden,” zei Chaicharn, “Maar als het PM10-niveau hoger is dan 50 microgram, is er al een gezondheidsrisico voor de luchtwegen, het hart en de bloedvaten.”

Mocht je denken dat binnen blijven in geval van hoge niveaus van luchtvervuiling verstandiger is dan heb je het mis. Een test aan de Universiteit van Chiang Mai heeft aangetoond dat de luchtkwaliteit in een gebouw, zelfs in kamers met airconditioning, nauwelijks verschilt van de buitenwereld wanneer mensen keer op keer naar binnen en weer naar buiten gaan. “Wanneer mensen vaak deuren openen en sluiten, komt er ook fijnstof binnen”, aldus Chaicharn.

Bron: Der Farang

7 reacties op “‘Smog in het Noorden van Thailand veel ernstiger dan autoriteiten zeggen!’”

 1. BramSiam zegt op

  Geldt dit voornamelijk voor de stad of ook voor de wijde omgeving van Chiangmai. Deze vraag omdat ik overweeg me in het noorden te gaan vestigen. Is Chiang Rai beter in dit opzicht? Is daar ervaring mee?

  • John Chiang rai zegt op

   In Chiang Rai vond ik het dit jaar iets minder met de vervuiling,maar ook hier is normaal met deze vervuiling te rekenen.
   Het probleem is ook het afbranden van de velden,die niet alleen in Thailand afgebrand worden.
   Ook in het grensgebied van Myanmar naar Thailand gebeurd dit afbranden,en hoewel het officieel verboden is,schijnt de controle niet erg goed te functioneren.
   Slechte lucht in de stad wordt natuurlijk nog versterkt door het vele verkeer,hoewel je ook hier de slechte lucht van het afbranden van velden niet kunt tegenhouden.

   • John Chiang rai zegt op

    Teraanvulling vindt je in de onderstaande link,waarbij je ook andere steden kunt invullen,een beeld hoe het met de luchtvervuiling staat.
    http://aqicn.org/city/mueang-chiang-rai/m/

  • nicole zegt op

   Wij wonen zelf in Sankampaeng en daar valt het mee. Is ook olgisch dat je buiten de stad minder vervuiling hebt, doordat er minder uitlaatgassen zijn. Offschoon ook bij ons de vloeren iedere dag zwart zijn

  • DickCM zegt op

   Hallo Bram
   Overweeg eens om naar Fang te Gaan ik woon zelf al 7 jaar in Chiang Mai maar ga regelmatig naar Fang ( 150 km) het is daar meestal koeler gezonder ( lucht ) en de grond is nog steeds veel goekoper er wonen ook een paar Nederlanders die hebben daar al veel goede ervaringen al 15 jaar
   succes Dick CM

 2. herman69 zegt op

  Ik zelf woon in de isaan, wel lieve mensen hier, het is een ramp voor de gezonheid.

  In Bangkok hebben zij beslist, geen suikerriet meer afbranden, zeer verstandige beslissing.
  Wat doet de thai, suikerriet afbranden.
  Tuurlijk is de controle daar over praktisch nihil, de politie is er en kijkt er naar.

  Zeer dom natuurlijk, zij beseffen niet wat inpakt het heeft op de gezondheid.
  Kijk, je mag nog zeggen tegen een thai, pasop daar kan je van sterven, hun zin doen zij toch.
  Hun visie is, ik ben de thai, en ik doe wat ik doe.

  Ik lees hier ook, beste Nicole, buiten de stad is minder vervuiling, fout .
  Hier in de isaan is alles weelderig aanwezig, SLS, en dat staat voor STOF, LAWAAI en STANK.
  Kijk maar en ruik maar en luister maar, zeker nu in deze periode dat zij het suikerriet binnen halen.

  En komt er nog bij dat het zeer, zeer gevaarlijk is op de weg met al die vrachtwagens op de weg die
  het suikerriet vervoeren.

  • nicole zegt op

   Ik had het ook over Chiang Mai en niet Isaan. Daar ik in Chiang mai woon kan ik alleen daar beoordelen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website