Vermoedens, die al heel lang publiekelijk de ronde doen, hebben nu geleid tot een actie van de Thaise politie, die 12 mannen heeft gearresteerd wegens matchfixing van recente Thai League voetbalwedstrijden. Zij worden ervan beschuldigd betrokken te zijn geweest – en daarvoor grote sommen geld hebben ontvangen – bij wedstrijdvervalsing.

Het betreft 4 spelers van Royal Thai Navy FC, die elk 200.000 Baht zouden hebben gekregen, terwijl de Thaise FIFA-scheidsrechter 100.000 Baht zou hebben getoucheerd voor het manipuleren van de uitslag van een recente voetbalwedstrijd. De doelman van Mazda FC uit Nakhon Ratchasima Mazda FC zou zelfs 350.000 Baht hebben gekregen om de uitslag van een wedstrijd te “regelen. Tot de arrestanten, die overigens inmiddels op borgtocht zijn vrijgelaten, behoren ook een grensrechter, de voorzitter van Sisaket FC en vier particuliere investeerders. ,

In de arrestatiebevelen werden de vermeende omkoopbedragen genoemd, waarvoor de spelers de uitslag moesten beinvloeden en de wedstrijdleiding de voetbalregels moesten overtreden.

Het onderzoek door de politie heeft zes maanden geduurd en met de hulp van Sportradar, een Zwitsers sportdatabedrijf, werden de 12 gearresteerden gekoppeld aan matchfixing in vier Thai League-wedstrijden op 26 juli en 10, 17 en 23 september. In die wedstrijden werd een ongebruikelijk aantal doelpunten gescoord in tegen het einde van de speeltijd.

“Ik hoorde al heel lang over matchfixing in het Thaise voetbal, maar er was tot nu toe nooit een serieuze poging ondernomen om het aan te pakken”, zei de voorzitter van de voetbalbond van Thailand (FAT), Somyot Pumpanmuang tijdens een persconferentie op het politiebureau gisteren, “Match-fixing is als een slechte ziekte of een kanker in ons lichaam die onmiddellijk moet worden genezen. Het is de hoogste tijd, dat we deze vergrijpen uitroeien. Ik dank de Koninklijke Thaise politie voor hun werk ”

Voetbalbestuurders en scheidsrechters kunnen tot tien jaar gevangenisstraf en boetes van 300.000 tot 600.000 Baht worden veroordeeld, terwijl spelers en investeerders vijf jaar gevangenisstraf en boetes van 600.000 Baht kunnen verwachten, zei de nationale politiechef, Mr. hakthip.

Somyot zei ook. dat er nog meer hardhandig opgetreden zou worden als er meer namen gekoppeld zouden worden aan het manipuleren van resultaten. De Thaise voetbalbaas zei dat hij door scheidsrechters was geïnformeerd dat hoge autoriteiten in vroegere FAT-besturen resultaten voor hun eigen voordeel hadden beïnvloed, eraan toevoegend dat scheidsrechters werden gedwongen resultaten te manipuleren omwille van hun werk. Ze zouden niet voor wedstrijden aangesteld worden en ook geen buitenlandse trips meer kregen toebedeeld. Hij zei, dat scheidsrechters die instructies moesten volgen om hun brood te verdienen, dat trouwens lang niet altijd volledig of op tijd uitbetaald werd.

Hij drong er bij andere spelers en functionarissen op aan met matchfix-informatie om hem te bellen en rechtstreeks met de politie te praten om bewijs te leveren dat tot meer arrestaties zou kunnen leiden.

Chakthip zei dat hij hoopte dat de corruptie in de Thaise competitie van volgend seizoen zou worden geëlimineerd als gevolg van dit harde optreden.

Bron: The Nation

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Opschudding in het Thaise voetbal door matchfixing”

 1. Jacques zegt op

  Een mooi begin en nu doorpakken, want er is nog veel meer dat het daglicht niet kan velen.

 2. Jan Ponsteen zegt op

  Ha ha ha en gij geloofd dat, dit is Thailand dat hoort erbij en gokken ook. En dat het niet mag ook. Het brengt voor iedereen geld in het laatje. Ik hou van dit land.

 3. flepp zegt op

  Wat leuk op tv de serie voetbalmaffia,

 4. chris zegt op

  Ik volg de Toyota Thai League vrij nauwkeurig de laatste jaren. Zie ongeveer 3 tot 4 wedstrijden per week, 2 life (op zaterdag en zondag) en 2 in de herhaling. In het begin dacht ik dat het niveau van de spelers niet altjd is wat het behoort te zijn en dat de kwaliteit van de scheidsrechters in het algemeen ook te wensen over laat. Ik heb dat in het verleden ook hier wel eens geschreven. Maar langzamerhand begon ik een patroon te ontdekken. Sommige clubs worden – lijkt het – systematisch bevoordeeld of benadeeld. Scheidsrechters hebben selectieve ogen en selectieve gele en rode kaarten.
  Sinds ongeveer vier maanden waagt mijn vrouw (en andere Thais in de buurt) regelmatig een gokje op de uitslag van voetbalwedstrijden. Als het op het oog erg evident is wie de wedstrijd zal gaan winnen (een hooggeplaatst team tegen een veel lager team) wordt het criterium om de gok te winnen aangescherpt (bv. het winnende tean moet met tenminste 3 doelpunten verschil winnen) of op de betreffende wedstrijd kan niet worden ingezet. Men maakt mij niet wijs dat dat voor iedereen geldt. De goegemeente (zoals mijn buurtgenoten) gokken dus op andere wedstrijden, verliezen dan regelmatig hun geld en enkele ingewijden (kennissen van de organisatoren van de voetbaltoto) gaan met het prijzengeld van de tamelijk voorspelbare wedstrijd aan de haal. En het gaat dan waarschijnlijk niet om kleine bedragen. Mijn buurtgenoten zetten soms al 5.000 of 10.000 Baht in op 1 wedstrijd. Ze winnen wel eens 5000 of 10000 baht maar verliezen ook. Bij de ingewijden gaat het waarschijnlijk om honderdduizenden bahts per wedstrijd. Je kunt dan eenvoudig honderduizenden Bahts PER WEEK ‘verdienen’.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website