Morgen is Moederdag in Thailand, een dag die samenvalt met de verjaardag van de koningin. Guru, het stoute zusje van Bangkok Post, heeft een paar leuke suggesties voor cadeautjes, zoals een doughnut in de vorm van een bloem.

De doughnut is verkrijgbaaar in drie kleuren: roze, wit en geel. In combinatie met een kop koffie kost die 129 baht. Ook is een Love Mom Set verkrijgbaar met zes van die zoete bommen en zes geglazuurde doughnuts. Prijs: 315 baht. Te koop bij Krispy Kreme.

Dat is een serieuze suggestie, maar Guru heeft ook ondeugende ideetjes voor een moederdagkaart. Nou eentje dan: Ma, Remember how people say I look so much like you? There’s another thing we have in common… we both like men. Love, gay sons. P.S. Please, don’t tell Dad. P.P.S. I ‘ve never worn your dresses, don’t worry.

– Twee check-in counters voor 270 passagiers, twee ambtenaren bij de paspoortcontrole, haperende bagagebanden, slordige controle van passagiers en elektronische borden die dienst weigeren. De Zuid-Koreaanse budgetmaatschappij T’Way Airlines, die tijdelijk vanaf Don Mueang vloog, heeft de buik vol van de oude luchthaven. ‘We gaan nooit meer terug’, zegt regionaal manager Choi Byung-moon. Hij heeft een lijstje met zeven klachten gestuurd naar Airports of Thailand (AoT) en de betrokken diensten

De maatschappij was van 27 juli tot 8 augustus genoodzaakt met haar nieuwe tweede dagelijkse vlucht naar Inchon naar Don Mueang uit te wijken, omdat Suvarnabhumi geen slot ter beschikking stelde vanwege de gesloten oostelijke runway. De carrier werd gebombardeerd door ‘ontelbare’ klachten van Thaise en buitenlandse passagiers over het gebrek aan service, lange wachttijden en vertragingen.

De verhuizing leverde ook een financieel nadeel op, ondanks de korting die AoT op de landings- en parkeertarieven biedt om budgetmaatschappijen over te halen te verhuizen. Voor de maaltijden bijvoorbeeld, die van Suvarnabhumi moesten komen, moest 13.000 baht extra worden betaald.

De ervaringen van de Zuid-Koreaan beloven weinig goeds voor AoT’s pogingen de overige budgetmaatschappijen te laten verhuizen. Tot nu toe vliegen alleen Nok Air en Orient Thai vanaf Don Mueang, maar die bedienen binnenlandse bestemmingen. AirAsia die wel op het buitenland vliegt, gaat op 1 oktober over.

– Rekent de regering zich weer eens rijk met het zwaar bekritiseerde hypotheeksysteem voor rijst? Minister Boonsong Teriyapirom (Handel) denkt 4 tot 5 miljoen ton van de gigantische regeringsvoorraad te kunnen verkopen. Met China is al een contract getekend voor 2 miljoen ton en met Indonesië 1 miljoen ton. Met Bangladesh, de Filippijnen en landen in Afrika en het Midden Oosten wordt nog onderhandeld.

Volgens de minister vangt de regering een prijs voor de rijst ‘on par with market prices’. Een bedrag noemt hij niet. Dat doet wel de Thai Rice Exporters Association. Witte 5% rijst doet $564 per ton en 100% grade B $580. Wil de regering uit de kosten komen, dan zou ze de rijst voor tenminste $800 moeten verkopen.

Dat bedrag is opgebouwd uit de prijs die de boeren krijgen, maalkosten, opslagkosten, vervoer, administratiekosten en operationele kosten. Ergo: de regering stevent met het hypotheeksysteem af op een verlies van minimaal 100 miljard baht, schatten economen. Maar dat is niets nieuws, want er is al herhaalde malen voor gewaarschuwd.

De kamercommissie voor economische ontwikkeling ging vrijdag op bezoek bij rijstmolens in Ayutthaya. Ze ontdekte enkele onregelmatigheden, zoals de overdracht van rechten door boeren aan tussenhandelaren, zodat die kunnen profiteren van de hoge prijzen in het hypotheeksysteem. De commissie gaat betrokkenen vragen te getuigen voor de commissie.

‘De regering kan niet beweren dat dit operationele problemen zijn’, zegt voorzitter Chanin Rungsaeng, Democratisch parlementslid voor Bangkok. ‘Beleid en uitvoering gaan hand in hand. Wanneer het beleid vanaf het begin niet goed ontworpen is, is dat niet anders dan de deur openlaten zodat dieven je huis kunnen binnenkomen.’

– Vannacht om 2.30 uur (Thaise tijd) weten we het: gaat boxer Kaew Pongprayoon de eerste gouden medaille voor Thailand winnen? Gisteren versloeg hij de Rus David Ayrapetyan in de 49-kilo klasse, vandaag staat hij in Londen tegenover drievoudig wereldkampioen Zou Shiming uit China. Tot nu is Thailand goed voor een zilveren en een bronzen medaille.

Wanneer Kaew wint, ontvangt hij iets van 100 miljoen baht. Daarvan wordt 50 miljoen baht gefourneerd door de sponsors van de boksbond. De regering betaalt 10 miljoen baht en enkele bedrijven hebben ook al laten weten in de buidel te zullen tasten. De voorzitter van de boksbond gaat hem voordragen voor promotie in het leger: van sergeant naar onderofficier.

– Het wordt voor bedrijven iets gemakkelijker om in te schrijven op de watermanagement projecten ad 350 miljard baht die op stapel staan. De Water and Flood Management Commission heeft besloten de criteria te versoepelen. Volgens critici zouden alleen grote bedrijven eraan kunnen voldoen. De eis dat een aannemer de afgelopen 10 jaar projecten moet hebben uitgevoerd tot een totaal bedrag van 30 miljard baht vervalt. Nu geldt een 10-procents eis van het project waarop de aannemer inschrijft.

Tot nu toe hebben 395 bedrijven laten weten te zullen inschrijven. Op 24 september wordt bekend gemaakt welke bedrijven mogen inschrijven en eind januari 2013 worden de gelukkigen bekend gemaakt.

– Het aantal boeren en mensen met een laag inkomen dat een beroep doet op het schuldmoratorium programma van de regering blijft onder de verwachtingen. De regering schatte dat 3,16 miljoen personen een aanvraag zouden doen. Op 6 augustus waren dat er 2,23 miljoen voor een bedrag van 259 miljard baht. Deelnemers die voor het programma in aanmerking komen, hoeven 3 jaar niet af te lossen in welke periode ze 3 procent minder rente betalen. Een verklaring voor de mindere belangstelling zou het feit kunnen zijn dat mensen bang zijn op de zwarte lijst van het National Credit Bureau te komen.

Ook het programma voor kopers van een eerste huis trekt minder belangstellenden dan gedacht. Tot nu toe zijn hypotheken met een totale waarde van 5 miljard baht goedgekeurd, terwijl het kabinet er 20 miljard voor heeft uitgetrokken. De president van de Government Housing Bank denkt dat dit komt omdat slechts een gering aantal huizen beschikbaar is, dat aan de criteria van het programma voldoet.

– De 25-jarige Sirilada Kotpat uit Mukduhan is sinds donderdag officieel een vrouw. Sirilada werd met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen geboren en werd als jongen opgevoed. Nadat ze een sekseveranderende operatie had ondergaan, vergezelde een commissaris van de de National Human Rights Commission haar naar het districtskantoor van Nong Chok (Bangkok) om de vermelding van haar sekse te laten veranderen.

Voor de Transfemale Association of Thailand is de zaak Sirilada een belangrijke stap voorwaarts om transseksuelen dezelfde rechten te laten krijgen als anderen. De National Human Rights Commission roept travestieten op om actie te voeren voor het veranderen van ‘Mr’ in ‘Miss’ alsmede wetten die gerelateerd zijn aan de sekse.

– Een voorvechter van homorechten heeft tevergeefs een poging gedaan zijn relatie te laten registreren als huwelijk. De ambtenaar van het districtskantoor van Muang (Chiang Mai) weigerde, omdat de Thaise wet homohuwelijken niet erkent. Verzekeringspapieren waaruit blijkt dat de twee getrouwd zijn, maakten geen indruk. De man, die al 19 jaar met zijn vriend samenwoont, zegt naar de Administrative Court te zullen stappen.

– De familieleden van 29 slachtoffers van Thaksin’s ‘war on drugs’ in 2003 en 2004 hebben de regering om compensatie gevraagd. 22 van hen werden gedood en 6 verdwenen spoorloos. Onlangs kregen 3 van de 5 agenten die verantwoordelijk zijn voor de moord op een 17-jarige jongen, de doodstraf.

De Asian Human Rights Commission in Hong Kong is ontsteld dat de vijf zijn vrijgelaten op borgtocht. De familie van de jongen is bang voor represaillemaatregelen en heeft om verlenging van het getuigenbeschermingsprogramma gevraagd, dat met de veroordeling van de vijf eindigde.

Een ander verzoek om compensatie is ingediend door het May 1992 Relatives Network voor de nabestaanden van 74 demonstranten die toen werden gedood en 38 die spoorloos verdwenen.

– Tien luxueuze vakantieparken in Phuket zijn vermoedelijk illegaal aangelegd c.q. in aanleg in nationaal park Sirinat Marine. Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation verzamelt momenteel bewijsmateriaal om daarmee naar de rechter te stappen. Zo’n 200 National Parks-functionarissen en agenten van het Department of Special Investigation nemen volgende week woensdag en donderdag een kijkje in de parken.

– Eén dode en drie gewonden is de trieste balans van een conflict tussen rivaliserende jongeren in de stad Samut Prakan. Op de PD (plaats delict) vond de politie talrijke kogelhulzen en twee zelfgemaakte bommen.Volgens een eerste onderzoek zouden de aanvallers beledigende teksten over het logo van de Chamni school hebben gespoten. Toen zeven leerlingen de graffiti wilden verwijderen, werden ze onder vuur genomen.

– Een aardbeving van 3,1 op de schaal van Richter trof vrijdagochtend het noordelijk deel van de provincie Uttaradit. Het epicentrum bevond zich op 62,5 kilometer van de Khwae Noi Bamrung dam, maar die liep geen schade op. Ook elders richtte de beving geen schade aan.

– De Thai Chamber of Commerce doet een beroep op de regering de verhoging van het minimumloon naar 300 baht achterwege te laten in de 70 provincies die volgend jaar aan de beurt komen. In 7 provincies is die verhoging dit jaar al ingegaan. De Kamer vindt dat de regering maatregelen moet uitwerken om de gevolgen voor Thailand van de crisis in de eurolanden te verzachten.

En die zijn al voelbaar. Zeven bedrijfstakken (textiel, sieraden, elektronica enzovoort) melden dat hun export in geld uitgedrukt in de eerste helft van het jaar met 10 tot 15 procent is gekrompen. Ook andere export bestemmingen zoals Azië en de VS worden indirect getroffen door de eurocrisis.

– Een beloning van £10.000, uitgeloofd door de Britse politie, ligt te wachten op degenen die informatie kan verstrekken leidend tot de aanhouding van degene die de Britse backpacker Kirsty Sara Jones in augustus 2000 in Chiang Mai wurgde. De moeder van het slachtoffer en agenten uit haar woonplaats arriveerden donderdag in Chiang Mai om over het politieonderzoek te worden bijgepraat. Een maand na de moord werd de eigenaar van het guesthouse waar Kirsty logeerde, gearresteerd maar hij werd bij gebrek aan bewijs vrijgesproken.

– Een lector van de Chulalongkorn universiteit is niet gecharmeerd van de benoeming van roodhemden als lid van subcommissies van de Education Council. Hij vindt dat commissieleden vrij van politieke banden moeten zijn of op zijn minst geen ‘politieke extremist’ mogen zijn. Voorgedragen zijn onder anderen de voorzitter van het UDD, een roodhemd advocaat en de zuster van Thaksin.

– Zondag, op de verjaardag van de koningin, gaat een lang gekoesterde wens van Sakul Intakul in vervulling. Hij opent dan in een villa in Sriyan (Bangkok) een museum voor bloemsierkunst. Bezoekers kunnen zich er onder andere vergapen aan fraaie staaltjes van bloemsierkunst, traditionele bloemversieringen en Sakul’s schets van het bloemenarrangement voor het banket ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de troonsbestijging door de koning in 2006. Om de in koloniale stijl gebouwde villa ligt een botanische tuin met tal van zeldzame bloemen en planten.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website