In de Thaise pers, o.a. in The Nation, lees ik het bericht, dat een Nederlandse voortvluchtige, genaamd Olav-Wilhelmus Johannes Baartmans, zaterdagmorgen op de internationale luchthaven van Bangkok, Suvarnabhumi, is gearresteerd.

De man is al 10 jaar op de vlucht wegens een veroordeling voor fraude met een investeringsmaatschappij, die lucht bleek te zijn. Het ging om miljoenen Euro’s, details kunt u verder ook in de Nederlandse pers lezen. De arrestatie is natuurlijk een goede zaak, hoewel de gedupeerden van zijn frauduleuze handelingen er niets mee opschieten.

Ik lees dus dat bericht en terwijl ik deze zondagmorgen op mijn terras aan de koffie en een sigaar zit, komen er vragen bij mij op. Het kan aan de nieuwsvoorziening liggen, maar er kloppen een aantal zaken niet, of misschien ook wel. Ga maar na:

 • De fraudezaak speelt in 2006, de heer B. wordt wegens fraude veroordeeld, maar de strafmaat staat nergens vermeld.
 • In 2007 vluchtte hij naar Thailand; hoezo, zat hij dan niet in een gevangenis en was hij bij verstek veroordeeld?
 • Er volgt wel een opsporingsbericht via Interpol, maar het is dan nog niet bekend, dat hij in Thailand is. De Thaise politie kan dan nog niets doen.
 • Twee jaar geleden pas krijgt de Thaise politie het verzoek de man op te sporen. Men moet toch kunnen nagaan wanneer hij het land is binnengekomen en bovendien zal ook hij zich elke 90 dagen moeten melden. Vervalst paspoort misschien?
 • Dan nu, op een zaterdagmorgen als B. Op het vliegveld een vriend staat op te wachten, wordt hij gearresteerd. The Nation meldt, dat hij geen paspoort bij zich had en hij werd in eerste instantie gearresteerd wegens illegaal verblijf in Thailand. Hoe kon hij dan geïdentificeerd worden, er staan tientallen mensen te wachten op aankomende passagiers, dus waarom hem er dan uitgepikt?.
 • Dat laatste zou volgens mij alleen mogelijk zijn, als B., die zich schuil hield in of in de buurt van Nong Khai, door iemand is verraden. Op zich prima, maar hoe werkt dat dan? Foto gemaakt? Gevolgd naar Bangkok en daar de politie getipt? Je kan toch moeilijk verwachten, dat een wakkere politieman B. In het oog kreeg en alarm sloeg.

Vragen en nog eens vragen dus, waarover ik dan – zoals gezegd – zat na te denken. Wie de antwoorden weet mag het zeggen, hoewel….ik kan zonder de antwoorden ook wel leven, hoor!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Nederlandse voortvluchtige in Bangkok gearresteerd”

 1. Michel zegt op

  Ik acht de kans groot dat B. door een Nederlandse politiefiguur, of zo’n soort Kees vd Spek of andere verrader, opgespoord is en aangegeven bij de Thaise politie op het vliegveld.
  De Thaise politie hoeft dan enkel in hun fotoarchief te kijken of de foto gelijkend is met de informatie die de Nederlandse politiefiguur of verrader hen verstrekt en weten dan of het echt de persoon is die aangegeven is.
  Vluchten kan nog wel, maar niet zomaar meer naar Thailand.

  • Erik Sr. zegt op

   ……door een Nederlandse politie figuur,of zo’n soort Kees vd Spek of andere verrader(!)……

   We hebben het hier niet over een gauwdief. Mijnheer is een veroordeelde zware crimineel,
   Toch even iets anders.
   .

 2. Kees 2 zegt op

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Golden_Sun_Resorts_(beleggingsfonds)

  “TROS Opgelicht meldde dat drie hoofdrolspelers een bedrag van tussen de 60 en 70 miljoen euro hadden buitgemaakt. In het programma werd bekendgemaakt dat de firma was opgericht door Olav Baartmans, een in Houten en Thailand woonachtige Nederlander.”

  “Van de zeven verdachten waren er op het moment van de rechtszaak nog drie voortvluchtig…”

  • Ger zegt op

   Die 70 miljoen is later, in november 2007 , door TROS gecorrigeerd tot ruim 20 miljoen.
   Ze zijn vooroordeeld vanwege verduistering van 19,5 miljoen en 1,7 miljoen..

   Deze Baartmans is in Hoger Beroep veroordeeld to 4 jaar , dus na 2/3 straf is hij weer vrij, na 2 jaar en 8 maanden ( bij goed gedrag).

 3. NicoB zegt op

  Benadeelden hebben uit wraak er een detective op gezet, doei feestvieren in Thailand?
  Beschikt Thailand al over gezichtsscanners zonder daar veel ruchtbaarheid aan te geven?
  Ben benieuwd naar alle antwoorden op de vragen.
  NicoB

  • Chris van het dorpje zegt op

   Bij iedere immigration en ook op het vliegveld staan gezichtsscanners .

 4. Huub zegt op

  Op de vraag ¨Hoe kan hij dan geidentificeerd worden¨. Vrij eenvoudig met gezichtsdetectie o.a. http://www.iviewsystems.com/igwatch

 5. Antonio zegt op

  Met de huidige technologie en aftap mogelijkheden is veel beter in staat om “onzichtbare” voortvluchtige criminelen op te sporen. De kans is dus aanwezig dat de persoon waarop Baartmans stond te wachten de gene was die Interpol in de gaten hield, en door middel van de communicatie tussen die 2 wist men dat Baartmans hem kwam ophalen.

 6. David H. zegt op

  Vele vragen die simpel kunnen beantwoord worden en andere niet omdat dat nu eenmaal een gerechtelijk onderzoek betreft.

  veroordeeld en kunnen vluchten .?..toch simpel , niet altijd wordt bij veroordeling direct aangehouden , en al zeker niet wanneer bvb beroep aangetekend wordt , en zeg nu niet dat zulke handige kerels dit niet doen he…!

  Geen 90 dagen rapport …. nooit van overstayers van Jaren gehoord …? Kom nou Gringo je bent nu wel lang genoeg in Thailand /Pattaya om te weten dat zgn. touristen in het verleden hier heel ruimdenkend mee omgingen , durf je nu echt stellen dat je daar geen wetenschap van hebt , kanmoeilijk aannemen dat je een naieveling bent (lol)

  Geen paspoort …? Is het niet bekend dat bijna niemand zijn paspoort graag op zak houdt en met copies werkt , meer nog met zovele millioenen kunnen aftruggelen moet hij toch over overtuigings mogelijkheden beschikken …..VC mentaliteit over de 100% ws. (lol)
  Trouwens ik ben hier in Pattaya reeds 8 jaar volledig legal , maar buiten immigratie . heeft er nog nooit geen enkele B.I.B. mij staande gehouden en paspoort gevraagd , laat staan in de sticks in Nong Kai .

  Misschien zijn die gezichts herkennende scanner al actief op Suvharnabumi ..??.

  Verraden … zou kunnen , al vergeten dat er onlangs een Boiler room moord geweest is …..is dat niet beetje zelfde activiteit als deze landgenoot gedaan heeft , weliswaar in netjes Nederland , lijkt mij zelfde activiteit /oplichting
  Trouwens denk nu niet dat e hier geen NL of Be opsporings agenten zijn , in Belgie hebben wij zo een team die hier ook al enkele dringend gerepatrieerd hebben naar huis ….en actief zijn wereldwijd .!

  Hier ken je mensen hun achtergronden niet , van welke nationaliteit ze ook zijn , het is altijd een avontuur wie je ontmoet …. zelfs met wie je biljart kan zo iemand zijn …

  Reken maar dat een redelijk percentage van farangs in goeden doen wel een betwistbaar verleden hebben ,zo makkelijk is het niet om erlijk rjk te worden , alhoewel niet onmogeijk.

  Reken maar dat er redenen zijn waarom laatste tijd zovelen naa Cambodia verkassen en de” Company form Pool houses” te koop staan …

  En nu ga ik de anderen hun meningen lezen hopeijk

 7. Yvon zegt op

  Eindelijk gerechtigheid.

 8. David H. zegt op

  @Gringo
  Ziehier de strafmaat uitgesproken inzake en tevens beetje meer hoe plots nu Barrtmans is opgepakt ….. 1 mededader had zich voorgaande maandag aangegeven bij politie ….misschien is dit de lokvogel …?

  http://www.volkskrant.nl/magazine/fraudeur-golden-sun-meldt-zich-bij-politie~a1871651/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website