Je kunt er niet omheen, de huidige Nederlandse ambassadeur, Karel Hartogh, voelt zich in Thailand als een vis in het water. Hij doet wat van een ambassadeur verwacht mag worden. Het bijzondere is dat hij dat in alle openheid doet. Zijn voorgangers zullen ook best actief geweest zijn, maar deden dat vaak in alle stilte, terwijl deze ambassadeur uitvoerig gebruik maakt van de sociale media en pers om zijn ideeën en inzichten te verkondigen.

Op de Engelstalige Facebook-pagina van de ambassade staat bijna dagelijks wel een bericht over een activiteit, waar de ambassadeur acte de préséance geeft. Alsof dat nog niet genoeg is, kun je hem ook op zijn eigen Facebook-pagina aardig volgen. De Thaise pers toont ook steeds meer belangstelling voor deze ambassadeur.

Thailandblog

Dat Karel Hartogh met open vizier “de strijd” als ambassadeur is ingegaan, wisten wij al vlak na zijn benoeming. Thailandblog.nl had de primeur om als eerste de ambassadeur te mogen interviewen, zie: www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/gesprek-karel-hartogh-ambassadeur

Daarna heeft ook de Nederlandse Vereniging Bangkok een gesprek met hem gepubliceerd en als u in het zoekvenster “ambassadeur” tikt, verschijnen er al heel wat postings, waarin over zijn actieve werkzaamheden wordt bericht.

The Big Chili Magazine, Bangkok

Een (voorlopig) hoogtepunt zou je het uitvoerige interview met de ambassadeur in het Engelstalig The Big Chili Magazine kunnen noemen, zie: www.thebigchilli.com/ambassador-brings-the-spirit-of-the-hague-to-bangkok

Het is een lang verhaal (5 A4’tjes + foto’s), te lang om het in het Nederlands te vertalen. Hoewel de schrijver, Maximilian Drechsler, vanzelfsprekend een betere journalist is dan ik, durf ik wel te zeggen, dat hij wel erg veel woorden nodig heeft om over wat minder interessante delen van het gesprek te vertellen. Dan wordt het al gauw een hoog Margriet-gehalte, maar de ambassadeur heeft wel degelijk ook interessante onderwerpen naar voren gebracht.

We wisten bijvoorbeeld al, dat hij recent een gesprek met de huidige premier van Thailand heeft gehad en in dit interview vertelt Karel Hartogh daar veel over. Ook over het onderwerp van de CSR (Corporate Social Responsibility – Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) heeft de ambassadeur zinnige dingen weten te vertellen.

Handelsbevordering is een kerntaak van de ambassade en ook daarover staat de ambassadeur stil om het belang hiervan duidelijk te maken. De zakelijke relatie van Nederland (met ruim 300 ondernemers aanwezig in Thailand) met Thailand is al goed, maar zoals Karel Hartogh zegt, het kan altijd beter. Daarom ook aandacht in het interview voor het nieuwste project “Orange ASEAN” Een minpuntje vond ik – en dat zal niet aan de ambassadeur gelegen hebben – dat er weer aandacht is voor de grote bedrijven als Philips, Shell en Heineken. Het is een stokpaardje van mij al mijn hele werkzame leven lang, dat er vaak veel te weinig aandacht is voor de kleinere bedrijven. Die mogen ook best met name genoemd worden.

De ambassadeur staat ook stil bij andere onderwerpen, die hem aan het hart gaan, zoals de mensenrechten, culturele activiteiten en de belangenvertegenwoordiging van landgenoten, die ofwel in Thailand wonen ofwel Thailand als vakantieland hebben gekozen.

Over hemzelf komen we te weten, dat hij van bleus-muziek houdt, zondags wat door het Lumpini park huppelt en de Thaise taal tracht meester te worden. Hij spreekt inmiddels – zoals hij het noemt – wat “taxi-Thais”. Over zijn persoonlijk leven – vrouw en dochter – staat niets in het interview, maar dat zou mogelijk alleen maar het Margriet-gehalte verhoogd hebben. Al met al, best een interview waard om te lezen.

Bangkok Post

Vanmorgen (donderdag) dan meldt de Facebook-pagina van de ambassade – enige trots druipt er wel van af – een link naar een artikel in de Bangkok Post, waarin uitvoerig over de recente regenval in Bangkok bericht wordt. In dat artikel komt vooral de gouverneur van Bangkok aan het woord, maar ook de Nederlandse ambassadeur wordt aangehaald. Zijn gesprek met de premier waarin hij Nederland aanprijst om te hulp te schieten bij de vele problemen van waterbeheer wordt daarin genoemd. Het zou best eens kunnen betekenen, dat Nederland een rol bij de oplossing van die problemen gaat spelen. Zie het artikel en dan vooral het laatste gedeelte, hier: www.bangkokpost.com/floods-strike-city-more-rains-to-come

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Nederlandse ambassadeur Hartogh in de Thaise pers”

 1. Khun Peter zegt op

  De ambassadeur maakt weloverwogen gebruik van social media. Dat is een goede zaak. Je kan nu zien dat een ambassadeur meer doet dan lintjes knippen en handen schudden. Dit soort transparantie zorgt ervoor dat ons meer kunnen vereenzelvigen met zijn werk en dat hij dichter bij het publiek komt te staan.

 2. Simon zegt op

  Dat Nederland een goed watermanagement heeft, staat als een paal boven water.
  Echter als je dit wil verkopen in het buitenland, zorg er dan wel voor dat je je eigen watermanagement op orde is. En niet dat na een regenbuitje in Nederland hele woonwijken onder water staan, viaducten ondergelopen. etc. etc.
  Want anders komt Bangkok van de regen in de drup.

 3. Petervz zegt op

  Tegen een extreme regenval is weinig te doen. In Nederland viel volgens het knmi 49mm regen. In Bangkok was dat gisterochtend maar liefst 200mm.

  • chris zegt op

   Uit de statistieken blijkt dat er jaarlijks in Thailand gemiddeld 4 keer zoveel mm regen valt als in Nederland. Dus ga niet uit Nederland weg met het idee dat het in Thailand minder regent want dat is niet waar. Maar de regen valt in veel minder dagen.

 4. Wouter Hazenbroek zegt op

  Goed om te zien dat het iedereen opvalt hoe actief onze Ambassadeur is. De PR die de Ambassade doet is goed voor Nederland en Nederlandse bedrijven. Het woord bescheiden levert niks op en het “outgoing” karakter van H.E. Karel Hartogh juig ik dan ookvvan harte toe!

 5. colin de Jong zegt op

  Ik moet zeggen dat onze nieuwe ambasadeur Karel Hartogh flink aan de weg timmert, en het is te hopen dat dit ook zijn vruchten gaat afwerpen. In het verleden heb ik diverse ambassadeurs gevraagd om met de EU ambassadeurs een vuist te maken om de rechten van onze EU burgers sterker te maken in Thailand. Ik heb als Charirty Chairman van de Pattaya Expat Club de laatste 15 jaar teveel bizarre dingen meegemaakt, waar wij als Expats zeer incorrect werden behandeld door de Thaise politie. Vooral bij vechtpartijen en ongevallen waar de Thaise tegenpartij schuldig was, moesten de Expats bijna altijd bloeden en betalen. Zo niet dan werden hun voertuig en pas in beslag genomen. Ik heb vaak bemiddeld en door mijn contacten in Pattaya, en ook in Bangkok heb ik wel velen kunnen helpen. Ik heb zelfs diverse mensen totaal onschuldig uit de gevangenis gehaald. Deze misstanden heeft mij in het verleden enorm geiiriteerd daar ik geen onrecht kan accepteren.
  ik vraag dan ook aan deze ambassadeur om zich sterker te maken voor de rechten van ons, danwel voor alle EU onderdanen in Thailand, aangezien dit vaak zeer droevig is gesteld. Na 16 jaar de kastanjes uit het vuur te hebben gehaald voor Expats,heeft mij dit niet alleen veel geld, maar ook veel tijd heeft gekost,en zet mij nog bij hoge uitzondering in voor een hulpverzoek.Helaas valt er van de toeristen politie ook heel weinig te verwachten,zo is mijn teleurstellende ervaring. Er is nog veel werk aan de winkel, maar heb wel het volste vertrouwen voor zijn goede bedoelingen op dit gebied. Chapeau Karel


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website