Op de Nederlandse ambassade in Bangkok zijn sinds kort drie nieuwe gezichten te zien, die men op de Facebook-pagina met een foto aan ons voorstelt.

Het gaat in de eerste plaats om Z.E. de heer Karel Hartogh, die net is aangekomen in Bangkok om zijn positie als Nederlands ambassadeur in Thailand, Cambodja, Laos en Myanmar in te nemen. Op de foto staat hij in het midden. Rechts van hem staat de heer Bernhard Kelkes, die begonnen is in zijn functie van Eerste Secretaris van de afdeling Politieke en Economische Zaken. Links van de ambassadeur dan de heer Jef Haenen, onlangs begonnen aan zijn taak als het nieuwe Hoofd van Interne en Consulaire Zaken. Wat weten we nog meer over dit illuster drietal?

Z.E. Karel Hartogh, ambassadeur

De heer Karel Hartogh heeft al een “lang leven” op Buitenlandse Zaken achter de rug. Zijn leeftijd weten we (nog) niet, maar wel, dat hij in 1988 in Internationaal Recht in Leiden is afgestudeerd. Hij was 5 jaar lang de privésecretaris van de minister en daarna werkzaam op de afdeling Azië en Oceanië, eerst nog als onderdirecteur, maar dan vanaf 2009 is hij Directeur van die afdeling.

Vorig jaar werd hij aangesteld als Tijdelijk Zaakgelastigde in Islamabad, nadat de ambassadeur aldaar bij een helikopterongeluk zwaar gewond werd.

Uiteraard zal de heer Hartogh de regio vanuit zijn Haagse functie kennen als geen ander, maar Bangkok is wel zijn eerste buitenlandse standplaats als ambassadeur.

Bernhard Kelkes, eerste secretaris Economische en Commerciële Zaken

De heer Kelkes is ook in Leiden afgestudeerd en wel in 2001 in de studierichting Internationaal Recht en Nederlands Civiel Recht. Vrijwel direct daarna kwam hij op Buitenlandse Zaken. De eerste jaren als beleidsmedewerker op verschillende afdelingen (waar onder de Afghanistan Desk), maakt dan een uitstapje naar het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (Coördinator Energy Council (Bureau voor Europese Zaken).

In 2011 krijgt hij dan zijn eerste buitenlandse aanstelling. Hij wordt Eerste Secretaris van de Nederlandse Ambassade in Bangkok met standplaats Hanoi in Vietnam. Nu dan krijgt hij dezelfde functie in Bangkok als Eerste Secretaris Economic & Commercial Affairs.

In deze functie zal hij o.a. de handelsbelangen tussen Nederland en Thailand behartigen, dus ook veel contact hebben met de NTCC en MKB Thailand. Nederlandse toeristen en residenten zullen weinig met hem te maken krijgen.

Jef Haenen, Hoofd Interne en Consulaire zaken

De heer Haenen heeft van dit drietal de meeste dienstjaren als uitgezonden diplomaat. Hij komt van de Nederlandse ambassade in Pretoria, Zuid Afrika, waar hij Hoofd Interne Zaken en Bedrijfsvoering was. Hij omschrijft die taak als volgt: Eerste verantwoordelijke voor de veiligheid en beveiliging (EHBO, oefeningen en trainingen, het opstellen en implementeren van veiligheid en evacuatieplannen en lid van de crisismanagementteam), personeel, huisvesting en IT.

In die periode van 2011 tot heden heeft hij nog een uitstapje gemaakt naar Brazilië, waar hij als lid van het Mobiele Consulaire Supportteam, dat het Nederlandse Elftal naar de verschillende speelsteden tijden het WK 2014 volgde om daar de aanwezige Nederlandse supporters zo nodig te ondersteunen en consulaire hulp te verlenen.

Maar zijn lijst van buitenlandse standplaatsen is veel langer. In 1996 als werd hij als Wachtmeester 1ste klas van de Koninklijke Marechaussee Security Manager op de Nederlandse ambassade in Kinshasa (D.R. Congo) en vervolgens ging hij in dezelfde functie naar de Nederlandse Ambassades in Algerije, Indonesië en Marokko.

In 2001 wordt zijn functie in Marokko, Assistent Attaché. Hij is dan plaatsvervangend hoofd van de administratie met als belangrijkste taken Algemene Zaken en Financiën en is ook verantwoordelijk voor huisvesting, safety & security en IT. De termijn voor een bepaald land is meestal 2 à 3 jaar en dus verhuist Jef Haenen achtereenvolgens naar Accra in Ghana, Paramaribo in Suriname en Dhaka in Bangladesh. Zijn laatste plaatsing voor Bangkok was dus – zoals boven al vermeld – Pretoria in Zuid Afrika.

In Bangkok is Jef Haenen de opvolger van de ons bekende Jitze Bosma, die is overgeplaatst naar Hanoi in Vietnam. Met hem kunnen we voor allerlei consulaire zaken te maken krijgen. Inwerken zal hem niet moeilijk vallen, niet alleen door zijn enorme ervaring elders, maar ook door de kennis van zijn assistent afdelingshoofd, de onvolprezen Filiz Devici.

Tenslotte

Ongetwijfeld zullen we in de loop der tijd meer van deze en andere medewerkers op de ambassade te weten komen en als daar aanleiding toe is, komen we er zeker op terug.

Bron: De feitelijke info komt van hun Linkedin profielen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nederlandse ambassade Bangkok: wisseling van de wacht”

 1. Rob V. zegt op

  Allereerst een hartelijk welkom aan de heren! Volgens mij hoeven wij ons geen zorgen te maken dat er opeens een hele andere wind gaat waaien op de ambassade. Joan Boer en Jitze Bosma hebben hun functies met nuchterheid en transparantie vervult maar het lijkt er zo op dat Karel Hartogh en Jef Haenen hun best zullen doen da op zijn minst te evenaren. Hopelijk leren wij hen de komende tijd nader kennen. Ook leuk dat Jitze Bosma in de regio blijft, misschien horen we ook nog eens iets van hem na bijvoorbeeld een jaar op zijn nieuwe plek.

 2. hans van der Linden zegt op

  leuk deze manier van even voorstellen.
  De heren natuurlijk van harte welkom.
  Ik wens hun hier een fijne en mooie tijd toe.

 3. hendrik zegt op

  Als geboren en getogen Leidenaar heet ik u hartelijk welkom, tevens leuk te weten dat zij zijn afgestudeerd in Leiden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website