De Nederlandse ambassadeur in Thailand heeft er duidelijk zin in. Konden we onlangs al berichten, dat hij bij de Thaise pers in de belangstelling staat, zie www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/nederlandse-ambassadeur-hartogh-thaise-pers, dit keer was de beurt aan de Bangkok Post om een lang interview met hem te plaatsen. Of publicatie in de Bangkok Post nog niet genoeg was, heeft Karel Hartogh ook maar even een link vermeld op zijn eigen Facebook-pagina.

Het artikel met als titel :”From the Netherlands, with love” is geschreven door Parisa Inns Pichitmarn en begint als volgt:

”Als je ooit de kans krijgt om te praten met Zijne Excellentie Karel Hartogh, de Nederland ambassadeur in Thailand, zult u versteld staan over de breedte van zijn goed geïnformeerde gespreksonderwerpen (en zijn betrokkenheid daarbij), dat kan variëren van de gevaren op de Thaise stranden en endometriose tot het beheersen van overstromingen en yoghurt.”

De journalist begint als welhaast vanzelfsprekend met een lofzang op de locatie van de ambassade, de prachtige tuin en historische residentie, dat door de ambassadeur steeds meer ter beschikking wordt gesteld voor culturele en zakelijke doeleinden. Verder komen de historische banden van Nederland en Thailand aan de orde en komen actuele onderwerpen als “flood management”, verkeersveiligheid, corruptie en endometriose ter sprake.

In mijn eerdere verhaal over zijn contact met de pers, heb ik gezegd, dat hij weinig over zijn vrouw, Maddy Smeets, en dochter vertelt, maar dit keer komen we iets meer te weten aan de hand van endometriose. Dat betreft een vrouwelijke ziekte, waarmee de vrouw van de ambassadeur veel te maken heeft als gynaecoloog. Gesproken wordt over nieuwe procedures voor de behandeling van menstruatiepijn en onvruchtbaarheid, zoals die in Nederland wordt geïmplementeerd. Inmiddels hebben het Samitivej Hospital en Ramathibodi Hospital belangstelling getoond. Maddy Smeets is een “koninklijke” verloskundige, want zij heeft de nu Koningin Maxima bijgestaan bij de geboorte van de drie prinsesjes. .

Afijn, lees het hele interview, dat een prima Holland Promotion uitstraalt, op de link: www.bangkokpost.com/lifestyle/social-and-lifestyle/1030625/from-the-netherlands-with-love

Foto: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “From the Netherlands, with love”

 1. colin de Jong zegt op

  Onze ambassadeur doet gelukkig van zich spreken in de Thaise media wat erg belangrijk is.

  Ik zou ook graag zien dat hij de belangen van onze landgenoten in Thailand meer wil beschermen. Heb ook de andere ambassadeurs hierom gevraagd omdat ik in de afgelopen 16 jaar te vaak ben geconfronteerd met trieste gevallen, waar onschuldige personen voledig onschuldig werden opgesloten voor langere tijd.. Helaas is voor geld alles mogelijk, en ken een geval waar een landgenoot een medewerker na een dispuut, 8 maanden lang heeft laten opsluiten voor een envelop aan de politie.

  Het zou zeer prettig zijn als de EU ambassadeurs eens aktie gaan ondernemen tegen deze malafide praktijken, want politie en justitie nemen de wet minder serieus als er een premie wordt beloofd.

  • Gringo zegt op

   @Colin, afgezien van het compliment aan de ambassadeur, begrijp ik de zin van je reactie niet.

   Het is maar de vraag of Karel Hartogh ons blog leest, zodat ik denk, dat je er beter aan deed, hem rechtstreeks over het door jou genoemde onderwerp aan te spreken.

   Je kunt hem een mailtje sturen, kj.hartogh@minbuza.nl of ban-cdp@minbuza.nl

 2. chris zegt op

  Het klinkt allemaal als rozegeur en maneschijn maar dat is het natuurlijk niet. De plannen voor water management (gemaakt door Nederlandse experts) dateren al van 2012 (besproken met vertegenwoordigers van de regering Yingluck en met de gouverneur van Bangkok) en er is werkelijk niks gebeurt sindsdien. Ik denk dat het beter is je af te vragen waarom dan weer met een nieuwe delegatie experts naar Bangkok te komen.
  Een aantal kenmerken van de Thaise samenleving staan een samenwerking met Nederlandse instituten en bedrijven (op de manier waarop wij zaken doen) in de weg: patronage, cronyisme, corruptie, het ontbreken van lange termijn denken, politiek opportunisme en instabiliteit.
  Er is 1 boek dat mijn leven echt veranderd heeft: Steven Covey, The 5 habits of highly effective people. Een van deze 5 gewoonten is: try first to understand before try to be understood. Ofwel: probeer eerst de ander te begrijpen voordat je je eigen punt wilt scoren. Dat lijkt me het beste advies dat ik kan geven aan de ambassadeur.

 3. Karel Hartogh zegt op

  Beste Chris,

  Dank voor de reactie. Het is niet mijn gewoonte rechtstreeks op Bangkok Blog te reageren (jazeker Gringo, ik volg het Blog vwb ambassade en ons werk gerelateerde zaken op de voet) maar voor wat betreft onze inspanningen op watergebied waarover ikzelf tenslotte de publiciteit heb gezocht graag een toelichting.

  U schrijft ‘een aantal kenmerken van de Thaise samenleving staan samenwerking in de weg’. De kenmerken die u noemt zijn juist, dat ze samenwerking in de weg staan is een te algemene stelling. Als dat zo was zouden niet meer dan 300 grotere en kleinere bedrijven goed zakendoen in Thailand. Wat betreft de watersector, een goeddeels publieke aangelegenheid, ligt het allemaal inderdaad heel lastig. Ik ben echter noch naïef noch onbekend met dit land en zie wel degelijk mogelijkheden.

  De aanpak van de ambassade verschilt echter enigszins van vroeger en komt (reeds) tegemoet aan punten die u noemt. Anders dan in het verleden werken we namelijk niet weer aan de zoveelste ‘aanbodgestuurde’ watermissie om het NL evangelie inzake watermanagement te verkondigen. Thaise problemen verdienen Thaise oplossingen, en vooral Thais ownership (!) om NL bedrijven een kans op opdrachten te geven. Daarom heb ik dit keer eerst diverse gesprekken gevoerd met de belangrijkste stakeholders (MP, aantal betrokken ministers, gouverneur) om te zien waar Nederlandse bedrijven/instituten specifiek, dwz. projectgericht, ondersteuning kunnen geven ter implementatie van Thaise plannen. Alleen daar waar de Thai zelf aangeven NL expertise op prijs te stellen sturen we experts. Vraaggestuurd dus. Daar had men veel meer oren naar dan naar algemene missies.

  Overigens is er wel iets gebeurd aan Thaise kant, mede door het persoonlijke commitment van MP Chan-o-cha,, zoals het graven van enorme water afvoertunnels onder de stad (nog niet klaar). Er ligt ook een ‘comprehensive plan’ dat deels is gebaseerd op de eerder door NL opgestelde rapporten en studies. Er zijn over en weer diverse bezoeken van waterexperts geweest de afgelopen jaren en op key positions binnen de Thaise overheid zijn alumni uit Delft actief.

  Het heeft allemaal misschien (nog) niet het niveau van NL geïntegreerd watermanagement en planning maar laten we proberen NL kennis en expertise beschikbaar te stellen waar het kan en waar het lucratief is.

  Mijn credo en dat van de zeer actieve medewerkers van de ambassade is en blijft ‘nooit geschoten is altijd mis’, vanuit een realistische invalshoek.

  Mvg,
  Karel Hartogh

 4. danny zegt op

  beste Karel Hartogh,

  Bijzonder goed en leuk om de reactie van onze ambassadeur te lezen.
  Zou het niet fantastisch zijn als u misschien twee keer per jaar een toelichting wilt geven op een artikel op dit blog om uw betrokkenheid als ambassadeur te voelen voor de Nederlanders, die net als u, in Thailand wonen.
  Het is goed dat Chris met regelmaat, zeker ook door zijn werk, van binnenuit de Thaise samenleving en als Nederlander op dit blog op een prettige en goede manier kan toelichten.
  We mogen trots zijn,dat de ambassadeur dit blog de moeite waard vindt om de ontwikkelingen van onze gevoelens te volgen.

  Een goede groet van Danny uit de Isaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website