De belasting op alcohol en sigaretten gaat met twee procent omhoog om zo de verhoging van de ouderentoelage in Thailand te financieren. De huidige AOW is nogal magertjes. De regering verwacht dat de verhoging 4 miljard baht oplevert. Het wetsvoorstel moet nog wel goedgekeurd worden door het parlement.

Uit de aanmeldingen voor een bijstandsprogramma bleek dat 2 miljoen ouderen een jaarinkomen hebben van 100.000 baht of minder. Er zijn zo’n 10 miljoen ouderen in Thailand (60-plussers), waarvan 8 miljoen een uitkering ontvangen. Dat kost de overheid 70 miljard baht per jaar.

Doordat Thailand sterkt vergrijst, in 2025 is 20 procent van de bevolking ouder dan 60 jaar, stijgen de AOW kosten van 290 miljard baht in het begrotingsjaar 2016 naar 698 miljard baht in 2024.

De huidig regering wil dat ouderen het beter krijgen in niet in armoede hoeven te leven, maar daar hangt een stevig prijskaartje aan. De vergrijzing is een dilemma omdat een verhoging van de AOW ook in de toekomst betaalbaar moet zijn voor de overheid. De NESDB heeft berekend dat alle sociale voorzieningen in 2028 1,4 biljoen baht kosten tegen 400 miljard baht in 2013. Thailand telt nu 11,2 miljoen ouderen (17 procent van de bevolking van 65,52 miljoen personen), een aantal dat in 2036 stijgt naar 19,52 miljoen (30 procent van 65,1 miljoen). Tussen 1963 en 1983 is het geboortecijfer gedaald van 1 miljoen naar 700.000. 2018 is het eerste jaar waarin Thailand meer ouderen dan jongeren telt.

NESDB secretaris-generaal Porametee waarschuwt voor de afname van de beroepsbevolking. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben voor de economische groei en productiviteit op de lange termijn.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


7 reacties op “Belasting op genotmiddelen omhoog ten gunste van AOW in Thailand”

 1. Joseph zegt op

  Nu even goed doordrinken en er op los paffen in het belang van de ouderen. Hoorde het gerucht dat je straks zelfs geen sigaren of sigaretten naar Thailand in de bagage mag meenemen. In het belang van ouderen zal overtreding zeer zwaar worden bestraft. Men denkt aan werkstraf in ziekenhuizen en tehuizen voor ouderen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +13 (obv 13 stemmen)
 2. kees en els zegt op

  Ben het er helemaal mee eens, als het ten goede komt van onze oude mensen in ons dorp.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 3. Slagerij van Kampen zegt op

  Als dat betekent dat het bier nog duurder wordt ga ik Duitsland of Oostenrijk overwegen als laatste station voor mijn laatste rustplaats. De bergen en dorpjes zijn daar ook nog eens veel mooier. Men zou gewoon een deel van de toch al extreem hoge accijns kunnen reserveren voor de ouderen in plaats van aanschaf van militair materieel.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
 4. Jacques zegt op

  Dat de regering van Thailand oog heeft voor de oudjes is een goede zaak en deze actie is er een waar ik niet op tegen ben. Ik wil die bijdrage wel doen als medemenselijke daad. Dat er al veel eerder en nog veel meer (had)moet(en) gebeuren dat zou ook ieder wel denkend mens in mijn optiek moeten toejuichen. Maar een hoop mensen steken zo niet in elkaar. De opleiding en aanstelling van gekwalificeerd personeel en leidinggevenden bij desbetreffende bedrijven moet drastisch worden aangepakt. Er moet een beleid en uitvoering komen voor de aanpak van de analfabeten in Thailand. De controle op arbeid en de verdiensten/inkomsten en ook de belastinginhouding is een lachertje in dit land. Er moet onder anderen een belastinghervorming komen en de corruptie moet nog veel meer worden aangepakt. Of dit ooit zal gebeuren is maar zeer de vraag. Het geld in Thailand zit bij een kleine groep zeer rijken en die zijn er niet om te delen. Het eigen gewin is wat hen drijft. Zolang er niet een brede bereidwilligheid is om ook meer te gaan doen voor de medemens houden we de schrijnende situaties welke overal in dit land te aanschouwen zijn.
  Een zichzelf respecterend overheidsorgaan, inclusief de regering heeft als taak te zorgen voor haar onderdanen en medelandgenoten. Dat houdt in dat zij het goede voorbeeld moeten geven en oplossingen moeten aandragen voor een veilige en gezonde samenleving waarin het dus goed vertoeven is. Voorwaar geen makkelijke opgave met een hoop mensen die alleen maar op persoonlijk gewin uit zijn en het ieder voor zich en god voor ons allen principe hanteren.
  Ik vrees dat als alle neuzen niet in dezelfde richting gaan staan we dit armoede verhaal nog in lengte van dagen zullen gaan meebeleven.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 5. ruud zegt op

  Ik heb er weinig vertrouwen in, dat de oudjes het echt beter zullen krijgen.
  Er wordt altijd veel beloofd, maar aan de zorg wordt bijvoorbeeld geknabbeld, er wordt met de electriciteitstarieven geschoven – die ik dacht vorig jaar, of anders twee jaar geleden flink omhoog zijn gegaan.
  Als je alle plussen en minnen van de overheidsmaatregelen bij elkaar neemt, denk ik dat de oudjes er aan het einde van de rit niet beter van worden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 6. Ger zegt op

  Toename aan inkomsten van 4 miljard verdeeld over de huidige 8 miljoen ontvangers van de ouderentoeslag is 500 baht per jaar dus neemt de uitkering toe met 42 baht per maand. Daar staat een inflatie tegenover van 2 % per jaar dus dit 12 baht als prijscompensatie over 1 jaar en 30 baht reele toename.

  Daarnaast neemt het aantal ouderen tot 2025 toe met 7 miljoen dus dan ongeveer 15 miljoen mensen die een toelage ontvangen. Waar ze die gelden voor 7 miljoen nieuwe ontvangers vandaan halen lees ik niet in het artikel.

  Hoe ze de toename van alle ouderenkosten, is denk ik inclusief gezondheidskosten , van 290 miljard naar 694 miljard gaan financieren weet ik ook niet. Misschien 1 van de lezers ?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 7. Bromsnor zegt op

  Laten ze maar dat geld gaan halen bij de vervuilers van dit mooie land en niet bij de mensen die willen genieten van een biertje, dus die rokende bussen bekeuren en niet eerder de weg op voordat het probleem is opgelost,dat geld ook voor illegaal dumpen van afval enz enz

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website