Mevrouw Doris Voorbraak (4e van links op de foto) is sinds augustus 2013 de nieuwe plaatsvervangend Chef de Poste op de Nederlandse Ambassade in Bangkok.

In haar “portefeuille” zit tevens Economie, Handel en Investeringen, Cultuur en Politieke Zaken. Ter kennismaking bracht zij van 12 – 14 maart 2014 een werkbezoek aan Chiang Mai om de sociaal-economische situatie ter plaatse te verkennen vanuit het perspectief van de lokale belanghebbenden.

Tijdens dat bezoek werd zij door CityNews Chiang Mai geïnterviewd en dat leverde het volgende gesprek op:

CN: Dank voor uw bereidwilligheid met ons te willen praten. Ik ben een leek op dit gebied, maar wat is het doel van uw bezoek aan Chiang Mai? 

Voor mij was dit een eerste kennismaking met Chiang Mai. Ik ben erg blij eindelijk de stad te hebben bezocht, de favoriete plaats van mijn dochter, nadat zij hier enkele jaren geleden op een schoolreis is geweest. Ik ben goed op de hoogte van al zijn wonderen als toeristische bestemming en ik zal zeker terugkomen om de magie te verkennen.

Natuurlijk ben ik nu hier vanwege het economisch belang. De ambassade heeft veel waardevolle, langlopende zakelijke contacten. Dit was mijn eerste kans om  Nederlandse bedrijven, klein en groot, te bezoeken en  investeerders en leiders van het Thaise bedrijfsleven te ontmoeten. 

Ik heb ook een ontmoeting gehad met gerespecteerde academici en nam kennis van  hun visie over de toekomstige uitdagingen en kansen om deze bloeiende en dynamische gemeenschap te ondersteunen, Chiang Mai is snel aan het transformeren en Nederland kan een partner zijn in die groeiende ontwikkeling. 

CN: Wie en wat heeft u tijdens uw bezoek aan Chiang Mai bezocht en waarom? 

Mijn bezoek werd georganiseerd ter gelegenheid van een netwerk-evenement van de Nederland-Thaise Kamer van Koophandel (NTCC). Ik heb dan ook vele leden van het Nederlandse bedrijfsleven ontmoet. Ik maakte deel uit van een grote groep, die twee zeer vooraanstaande Nederlandse bedrijven, Driessen (met een marktaandeel van 80% de grootste producent van vliegtuigtrolleys ter wereld) en de onlangs geopende Promenada Resort Lifestyle Mall heeft bezocht. Beide zeer indrukwekkende en innovatieve bedrijven en aanbieders van veel lokale werkgelegenheid in Chiang Mai.

Maar ik was ook erg blij met de mogelijkheid om reeds langlopende contacten van de  Ambassade, zoals de Oost-West Seed Company en de telers van “take-me-home” tomaten te bezoeken. Onze handelsbetrekkingen met Thailand in de sectoren voedsel en landbouw kunnen nog uitgebreid worden. Ik had een inspirerend gesprek met mensen van de Federation of Thai Industries over het versterken van de samenwerking met Food Valley Thailand en ik zal een gesprek met Food Valley Nederland hierover aanzwengelen. 

CN: Er bevinden zich veel Nederlandse expats in Chiang Mai, heeft u een idee over hun aantal? Is het u bekend waarom Nederlanders zich bijzonder tot Chiang Mai voelen aangetrokken? 

Nederlandse mensen zijn niet verplicht zich te laten registreren bij de Ambassade en dus hebben we geen concrete cijfers over aantallen.  Schattingen, die ik hoor,  variëren tussen een paar honderd tot een paar duizend.

Nederlandse mensen worden aangetrokken door Chiang Mai om verschillende redenen, zoals ik tijdens deze reis heb ervaren: de gemakkelijke en comfortabele manier van leven, goede faciliteiten, zakelijke mogelijkheden en last but not least de gastvrijheid en uitnodigende houding van onze Thaise gastheren en vrienden.

CN: Ik neem aan, dat één van de belangrijkste taken de handelsbevording tussen Thailand en Nederland te stimuleren is.  Welk advies zou u Nederlandse ondernemers geven om hier in Chiang Mai zaken te doen?

Ik bezocht veel bedrijven en op dit moment luister ik goed om van die ondernemers te leren. Ik krijg veel complimenten over de manier waarop de Ambassade en over het algemeen de Nederlandse overheid het zakendoen hier vergemakkelijkt. Die complimenten geef ik uiteraard graag door aan mijn collega’s. Het feit dat de  Nederlands-Thaise Kamer van Koophandel (NTCC) hier een afdeling heeft opgericht, is het bewijs van een groeiende vraag naar ondersteuning bij het opzetten van een onderneming. Wij zijn blij met dit initiatief en omdat de NTCC is gehuisvest in onze Ambassade in Bangkok, kunnen wij als partners gemakkelijker bedrijven in Chiang Mai ondersteunen.

CN: In de westerse media heerst nogal de opvatting dat Thailand onveilig is als gevolg van de recente acties in Bangkok, hetgeen leidt tot een daling in het toerisme. Is er iets dat u kunt doen om die perceptie te veranderen waardoor de mensen gerustgesteld worden?

We hebben de situatie in Bangkok voortdurend gemeld op onze website, Facebook- pagina en Twitter-account met feitelijke informatie maar hebben Nederlanders nooit ontmoedigd om te komen. We hebben geen reden aan te nemen dat het toerisme vanuit Nederland is verminderd.

CN: In deze periode van het jaar is de luchtvervuiling een groot probleem in Noord-Thailand. Nederlandse mensen staan er om bekend zeer milieubewust te zijn. Is er iets dat u kunt doen om ons hierbij te helpen?

In het verleden is er wel samenwerking geweest op het gebied van stadsplanning en –ontwikkeling. De Nederlandse expertise op “groene” steden is wereldwijd zeer bekend en is er ook grote vraag naar. De Urban Development Institution Foundation (UDIF), die ik ook heb bezocht, is bezig met een groot project over bewustmaking van milieukwesties, met name gericht op jongeren.

Lokale milieugroeperingen, gesteund door de overheid, zijn in Nederland essentieel geweest om het milieu te verbeteren. Dat zou ook kunnen gelden voor Chiang Mai, waar het stadsbestuur en de inwoners van milieubewustzijn een prioriteit dienen te maken. We zullen graag de inspiratie en hulp bieden in dat proces, gebaseerd op Nederlandse ervaringen. 

CN: nogmaals, dank u voor dit gesprek!

Bron: website City News Chiang Mai

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Ambassadebezoek aan Chiang Mai”

 1. psm zegt op

  Gringo,

  “Plaatsvervangend Chef de Poste op de Nederlandse Ambassade in Bangkok”

  Wil dat zeggen dat zij plaatsvervangend hoofd van de post op de Nederlandse ambassade is, of wat bedoel je met je Franse titel??

  Uiteraard verwarrend als je de omschrijving van haar taken leest in het artikel en komt niet overeen met een functie als: “Chef de Poste”.

  • Gringo zegt op

   Haar titel staat op de website van de ambassade.
   In het jargon is de ambassadeur de Chef de Poste en zij is dus zijn plaatsvervanger.

 2. HansNL zegt op

  Goh, wat hebben die Ambassademedewerkers toch met Chiang Mai?

  Er bevinden zich veel Nederlanders in Chiang Mai, hoeveel weten we niet, maar het zijn er veel.
  Hoeveel Nederlanderse expats hebben zich dan in CM geregistreerd?

  Ik zou nu best wel eens willen weten hoeveel Nederlanders er in de Isan wonen, geregistreerden dan.
  En wellicht komt de Ambassade tot de ontdekking dat een bezoek aan, bijvoorbeeld, Khon Kaen een betere optie zou kunnen zijn, mede gezien de explosieve economische groei van Khon Kaen, de toeloop van veel internationale bedrijven, de grote arbeidspool, de KKU (Universiteit) en de vele mogelijkheden voor bedrijven om te starten of uit te breiden.

  Maar wie ben ik?

  Ach,

 3. Ad zegt op

  Hallo Hans,

  Volledig met je eens wat hier in Khon Kaen allemaal niet gebeurt werkelijk boomming!!
  Het is bv ongelooflijk wat hier gebouwd wordt, nog even en dan is het klein Bangkok.
  Geweldige stad om in te leven, van alle markten thuis.

  maar wie zijn wij? Ad.

 4. Peter vz zegt op

  Als de Nederlandse zakengemeenschap in Khon Kaen gezamelijk een goed voorstel voor een bezoek indient, dan denk ik dat de ambassade best te overtuigen is.

 5. janbeute zegt op

  Moderator: deze posting gaat niet over consulaire zaken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website