Plannen voor kerncentrales in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Economie, Milieu
Tags: ,
28 maart 2011

De nucleaire ramp in de kerncentrale van het Japanse Fukashima heeft opnieuw de discussie over de bouw van kerncentrales in Thailand aangewakkerd. Tegenstanders van nucleaire energie eisen onmiddellijke stopzetting van plannen in deze richting en meer aandacht te besteden aan andere energiebronnen.

Op dit moment is Thailand vrijwel uitsluitend afhankelijk van de productie van energie uit fossiele brandstoffen zoals aardgas en steenkool. De regering heeft het plan, uiteengezet in het “Power Development Plan (POP), om in de periode tot 2030 vijf kerncentrales (NPP) te bouwen. Begonnen moet worden met twee kerncentrales, elk met een capaciteit van 2.000 megawatt. De eerste kerncentrale zou in 2021 operationeel moeten zijn en is gepland in Sattahip, niet ver van Pattaya.

Het staatsbedrijf Electricity Generating Authority of Thailand (EGAT) ziet in dit besluit voor kernenergie een milieuvriendelijk en kostenbewuste investering. De elektriciteit opgewekt in kerncentrales is “schoon”, omdat er geen broeikaseffecten zijn en de opgewekte energie is goedkoper dan gas of steenkool. Het waarborgt bovendien een veilige energievoorziening op lange termijn.

Na de schok van de ramp in de Japanse kerncentrale kunnen alle argumenten, die met veiligheid te maken hadden, gevoeglijk uit de documentatie geschrapt worden. De kernreactoren in Japan werden beschouwd als de veiligste in de wereld en Thailand zal dus meer en meer te maken krijgen met de druk van milieugroeperingen, die wijzen op de ramp en de gevolgen daarvan.

“We hebben geen controle over de natuur, maar de natuur regeert over ons,” zei Renate Kuenast, fractievoorzittter van “Die Grünen”. Net als in Duitsland zijn de Thaise milieu-activisten ook van mening dat kernenergie niet controleerbaar is. Ze vragen om een ​​heroverweging van het energiebeleid en duurzaam gebruik van wind-, zonne-en biomassa voor de productie van elektriciteit te stimuleren.

De aardbeving geeft opnieuw aanleiding tot de vraag hoe veilig gebouwen en de meeste van alle dammen in het land zijn. Deskundigen zijn van mening, dat in Thailand een beving van ruim 6,9 op de schaal van Richter niet waarschijnlijk is. Japanse wetenschappers hadden gedacht, dat een aardbeving van kracht 9 ondenkbaar was en daarom zijn alle 54 kerncentrales, die in Japan gebouwd zijn bestand tegen een aardbeving met een kracht van maximum 8,25 op de schaal van Richter.

Kanchanaburi staat in Thailand met zijn twee grote stuwdammen bovenaan de lijst van aardbevingsgevoelige provincies. Reeds bij de bouw van de grote dammen Si Nakharin en Khao Laem waren er, vanwege geologische fouten, beter bekend als “Sri Sawat Fout,” vele protesten. Kritiek en vragen over de veiligheid van de hydro-elektrische centrales vindt de EGAT ongepast. “Door een aardbeving zal geen van de twee stuwdammen kunnen barsten, er is geen enkel gevaar voor mensen die in het stroomgebied van de dam wonen”, luidt het commentaar van deze elektriciteitsproducent. Experts zijn daar niet zo zeker va

Vrij vertaald door Gringo uit het Duitse “Der Farang”

3 reacties op “Plannen voor kerncentrales in Thailand”

 1. Leo zegt op

  Rayong zou een betere plek zijn voor een kerncentrale ,heeft al zware industrie daar,maarja als je Sattaship op de kaart wil zetten: Go Ahead 🙂

  • Robert zegt op

   Het al dan niet aanwezig zijn van zware industrie lijkt me geen criterium voor het bepalen van een locatie voor een kerncentrale. Bevolkingsdichtheid is wel een van de criteria. Vandaar dat Rayong minder geschikt is.

 2. Henk zegt op

  Ik weet dat ik alleen mag reageren op de inhoud van dit artikel.
  Maar vandaag kreeg ik bij elk artikel dat ik zat te lezen eerst een venster waarbij ik mij kon aanmelden voor de nieuwsbrief.
  En dit terwijl ik allang geabonneerd ben op de nieuwsbrief.

  Henk


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website