Thailand = Golfplatenland

Door De Expat
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
28 december 2023

In de wereld van architectuur en design, waar glas en staal domineren, heeft Thailand een onverwachte wending genomen: golfplaten. Ja, die geribbelde metalen platen, vaak gezien als de underdog van bouwmaterialen, hebben een revolutie teweeggebracht in de Thaise bouwscene.

Wandel door de bruisende straten van Bangkok en je ziet ze overal: golfplaten winkels, eetstalletjes, en zelfs woonhuizen. “Het is als Lego voor volwassenen,” grapt Narong, een lokale winkelier. “Behalve dat je na het bouwen niet op een stukje trapt en denkt dat je gaat sterven.”

Maar waarom golfplaten? “Ze zijn goedkoop, makkelijk te vinden, en je hebt geen ingenieursdiploma nodig om ermee te werken,” legt Somsak uit, een inwoner die zijn huis van golfplaten heeft gebouwd. “Plus, als je buurman luidruchtig is, kun je gewoon je huis verplaatsen.”

De trend heeft zelfs de aandacht getrokken van de hogere echelons van de Thaise maatschappij. Beroemde architecten, normaal gesproken geobsedeerd door beton en glas, worden nu vaak gezien terwijl ze fronsend naar een stuk golfplaat staren, zich afvragend of ze het volgende iconische gebouw kunnen creëren met dit bescheiden materiaal.

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Golfplaten hebben zo hun nadelen. “In het hete seizoen is het alsof je in een oven woont,” zegt Aom, die in een golfplaten huis woont. “En tijdens het regenseizoen? Het klinkt alsof een rockband op je dak aan het spelen is.”

Toch blijven de Thai golfplaten omarmen. In een land waar improvisatie en innovatie hand in hand gaan, blijkt dit onconventionele bouwmateriaal verrassend veelzijdig te zijn. Van schaduwrijke marktkramen tot kunstzinnige installaties, golfplaten zijn overal.

En dus, de volgende keer dat je door de straten van Thailand loopt en een schijnbaar willekeurige stapel golfplaten ziet, denk dan twee keer na. Misschien is het wel de toekomstige locatie van een Michelin-sterrenrestaurant, of beter nog, een revolutionair nieuw wooncomplex. In Thailand, lijkt alles mogelijk met een paar golfplaten en een beetje verbeeldingskracht.

7 reacties op “Thailand = Golfplatenland”

 1. Jacobus zegt op

  Golfplaten zijn niet Thailand’s. In mijn werkzame leven heb ik in vele landen gewoond en gewerkt. Vooral in Afrika, het Midden-Oosten en Azië. Overal ben ik golfplaten als bouwmateriaal tegengekomen. Maar zelfs ook in Nederland. Vele schuurtjes in zovele achtertuinen van rijtjeswoningen hebben een golfplaatdak. En ik heb me laten vertellen dat menige golfplaat uit de jaren zestig asbesthoudend is.

  • Nest zegt op

   Zolang je asbesthoudende golfplaten niet vezaagd is er geen probleem .Maar het is big business voor de asbestverwijderaars.De produktie van platen met ..asbest is wel.ongezond zonder bescherming.
   Ook in kanalen voor airco kunnen asbestdeeltjes vrijkomen door de luchtcirculatie

   • Chris zegt op

    geen big business in Thailand. De gebroken platen met asbest staan gewoon aan de straat.

 2. Rids vd bildt zegt op

  Zijn er ook doorzichtigge golfplaten te Koop in thailand omgeving korat

  • wil zegt op

   Ja Ries, ik heb ze in NonDaeng en omgeving gezien, plastic golfplaten in verschillende kleuren. Ik bekeek ze om een regen afdakje te maken en de zon een beetje tegen te houden. Maar alles is niet meer zo goedkoop als vroeger. Hoe gaat het verder?

 3. John Chiang Rai zegt op

  Hoewel de asbest golfplaten, en ook het asbest als materiaal in Europa in veel landen verboten is, wordt het in Thailand nog steeds verwerkt.
  Bij het nieuwe huisdak van onze Thaise buurman, zag ik de arbeiders zonder enige beschermende maatregelen, dit kanker verwekkende product, gewoon zagen.
  Op mijn waarschuwing dat het zagen /verwerken van asbest vanwegen de gevaren in Europa verboden was, haalde men lachend de schouders hoog.
  Velen weten het niet, en begrijpen het nog minder, omdat het eenvoudig verzwegen word.

 4. Mark zegt op

  Er is sinds 2001 in TH een verbod op het gebruik van asbest in een aantal specifieke toepassingen. Gezien de nog jaarlijkse grote import en de vele en diverse toepassingen is handhaving een lastige tot ondoenbare zaak. Dat zal de grootste aandeelhouders van SCG ongetwijfeld worst wezen. Sommige verblijven nauwelijks enkele dagen per jaar in het Koninkrijk van de glimlach.
  Er bestaat geen veilige ondergrens voor asbest, waarmee een totaalverbod de enige zinnige optie is om een bevolking te beschermen tegen asbestose. Zoals in EU terecht gebeurd is.

  https://www.asbestos.com/news/2019/07/01/asbestos-lungs-thailand/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website