Ieder jaar organiseert de Ampheu (in mijn geval Pathiu) een rondrit langs 9 tempels in de Ampheu. Deze rondrit vindt steeds plaats op de eerste zaterdag na Wan Tjam pan sa. Dit is de dag, afhankelijk van de stand van de maan, waarop de Boeddhistische monniken voor drie maanden in de tempel moeten verblijven (ten minste om er te slapen) en duurt tot Wan Ook pan sa.

Lung addie had het nieuws vernomen via de dagelijkse Ampheu luidsprekers omroep, welke bij ons dagelijks steevast op 07.30 uur van start gaat en eindigt om 08.00 met het Thaise Volkslied. Mogelijk zat daar wel een artikel voor het blog in…. dus op onderzoek om eventueel te kunnen deelnemen en lezer van het blog een stukje wijzer in de Thaise cultuur te maken.

Alles staat in het teken van het cijfer 9. De prijs voor de bus was 299 THB. Toen ik me, een week vooraf, wou laten inschrijven bleek de voorziene bus met 50 plaatsen reeds totaal volzet. Dit was echter geen probleem want het was gebruikelijk dat verschillende mensen, wegens slecht te been, gebruik maakten van eigen vervoer en gewoon de bus konden volgen op zijn rondrit.

Lung addie besloot dus van te volgen per motor… zou tenslotte een mooie landelijke rondrit kunnen worden langs wegen welke ik nog nooit genomen had. Daar er natuurlijk ook op geregelde tijdstippen eten voorzien was betaalde ik netjes mijn bijdrage, net als zou ik per bus meegereden zijn en behoorde op die manier dus ook tot “de groep”.

De meeste mensen, in feite iedereen, maakte 9 omslagen klaar met hun naam erop en gevuld met 9 THB. Bij het vertrek aan de Ampheu werd er, met een zilverkleurige schaal, een collecte gedaan waarbij iedereen 20THB schonk. Ook de volgers met eigen vervoer gaven hun deel want dit geld wordt dan aan de tempel geschonken. Dit ritueel zou zich herhalen aan elke vertrek per tempel. De bus werd ook gevolgd door een pick-up van de Ampheu, geladen met geschenken voor iedere tempel. Er werd vertrokken om stipt 08.00 uur.

De eerste tempelstop was op amper 3 km van het vertrekpunt: Wat Dong Teng in Pathiu zelf. Lung addie had schrijfgerief en een blad papier mee om het verloop van het ritueel te kunnen noteren en achteraf zo getrouw mogelijk weer te geven. Verloop van het ritueel: (in elke tempel zowat idem dito) toespraak van de “big boss”;

 • Ampheu met uitleg over de betreffende tempel.
 • Aansteken kaarsjes.
 • Boeddhabeeld.
 • Gemeenschappelijk gebed met “Ampheuboss” en de deelnemers.
 • Gebed gesproken door de hoofdmonnik.
 • Gemeenschappelijk gebed monniken en deelnemers.
 • Overhandigen van de geschenken van de Ampheu.
 • Overhandigen van de persoonlijke geschenken van de deelnemers, o.a. de envelop met 9THB …… waarbij elke schenker een persoonlijke zegen ontvangt.

Hierna volgde een gemeenschappelijke zegen van de hoofdmonnik als dank voor de geschenken en een “gezongen” gebed ter afsmeking van geluk, voorspoed, gezondheid, lang leven….

Het geschenkpakket van de Ampheu bevatte: elke tempel van de Ampheu krijgt deze, ook al zijn ze dit jaar niet opgenomen in de “tempeltoer”;

 • grote dikke gele kaars;
 • zak met kleine gele kaarsen;
 • per monnik een monnikspij (patraai);
 • pakket met voedingswaren;
 • pak flesjeswater;
 • lange doos waar Lung addie pas later achter kwam dat het een TL lamp was welke erin zat;
 • envelop met de gezamenlijke 20THB bijdrage per deelnemer;
 • envelop van de Ampheu waarvan de inhoud mij onbekend is.

Ook al waren we amper een uur onderweg, het was reeds tijd voor de Thaise mensen om iets te eten ….. er stond een uitgebreid Thais ontbijt te wachten, aangeboden en bereid door Ampheupersoneel.

Volgende tempels werden aangedaan:

 • Wat Dong Teng – Pathiu: 2 monniken.
 • Wat Laem Yang – Sappli: 10 monniken.
 • Wat Pu Yai – Ta Sae: 18 monniken.
 • Wat Ammarit – Ban Map Ammarit: 12 monniken. Hier een uitgebreide Thais lunchbuffet met noodlesoep, rijst, kippenboutjes, vis, groenten….
 • Wat Bang Wen – Pak Khlong: 4 monniken.
 • Wat Dong Yai – Ban Dong Yai: 5 monniken.
 • Wat Era – Schunkho: 2 monniken.
 • Wat Tam Kao Plu (apen tempel) – Pathiu: 6 monniken.
 • Wat Thong Ket – Pathiu: 3 monniken. Hier nog een licht avondhapje met een rijst-vissoep.

De laatst bezochte tempel bevindt zich aan de voet van de heuvel waar bovenaan een kapel staat met de voetafdruk van Boeddha en waar ook het reuzegroot Boeddhabeeld staat welke vanuit zowat gans de Ampheu zichtbaar is. Dus werd, als afsluiter van de dag, ook hier een ritueel gehouden. Met een kaarsje, rookstokjes en de gekende gele bloem, onder begeleiding van een biddende monnik, drie rondjes, in wijzerzin, rond de kapel en Boeddhabeeld.

Opmerking bij de Wat Pu Yai tempel te Ta Sae:

Dit is een tamelijk groot tempelcomplex dat veel bezocht wordt door Birmaanse Boeddhisten welke veelvuldig in de streek tewerk gesteld zijn. Opvallend was de vroomheid van de Birmaanse bezoekers. Ze waren allen, maar dan ook allen zeer traditioneel gekleed met, voor de mannen een sarong en paakamaa (traditionele rok en lendendoek en de dames een paathung.

Was voor Lung addie een leerrijke dag. Weer een nieuw stukje Thaise cultuur opgesnoven, goed contact met de lokale bevolking en, last but not least: genoten van het motortochtje door het mooie groene landschap van de Ampheu waar ik woon… Dit langs wegen welke ik zelden of nooit voordien gebruikte, ook al “dacht” ik dat ik ze bijna allemaal reeds bereden had… niet dus ….

4 reacties op “Leven als single farang in de jungle: Rondtour van de 9 tempels”

 1. noortje bergmans zegt op

  Hi Adi,leuk die tocht, dat is natuurlijk lekker als je een motor hebt, wie weet kan ik t ook eens doen,kom in augustus terug dan kan je me t allemaal vertellen! Groetjes nora

  • Lung addie zegt op

   @Nora,

   we kijken reeds uit naar je “wederoptreden” in augustus …. the place to be op zondag is nog steeds bij Lung Oa op het hoekje. Mogelijk moeten we zo een tour eens maken met de “faranggemeenschap” van Sappli ???

 2. harald zegt op

  is weer zeer uitbeeldend verteld, of je er zelf bij bent, zeer de moeite waard om ook zelf eens deze rit te maken, een paar heb ik zelf ook al eens bezocht

 3. Ronny Cha Am zegt op

  Je woont inderdaad in een mooie groene gemeente. Omdat je er meermaals smeuig al over geschreven hebt op het blog, heb ik vrijdag een ommetje gemaakt op mijn route naar Nakhon si Thammarath. Vooral het eindeloos lange mooie strand en geen kat te bespeuren. Wel enorm veel rubber en palmbomen. Mooi.
  Ben nu in Nakhon si Thamarath en bezoek de stranden van Khanom tot Panang. Rustge mooie lange stranden, je loopt er steeds alleen met in de verte de vele vissersbootjes. Raad het iedereen aan deze provincie te bezoeken. Ben hier ook door het lezen van een artikel over Nakhon si Thammarath op het blog. foto’s op onze fb: Jeab Ronny


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website