Pas op voor de Takaab!

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
21 mei 2019

Iedereen zal dagelijks meerdere keren het (zit) toilet bezoeken. Echter ga niet zomaar zitten! Sinds op de Thaise televisie een paar keer in een toiletpot een slang aangetroffen werd, bestudeer ik deze eerst grondig.

Dit keer zag ik in mijn ooghoek een zeer korte beweging wat ik niet vertrouwde en spoelde door. Onder de rand vandaan verscheen een Takaab (Centipede of Duizendpoot). Snel een voorwerp gepakt en het beest doodgemaakt.

Aan de voorzijde van de kop zitten gifkaken, die dienen om de prooi (slakken, wormen) te doden en op te eten. Voor de mensen zijn de beten zeer pijnlijk, maar niet dodelijk. Alleen voor mensen, die allergisch zijn voor dergelijke beten kan het wel dodelijk zijn, maar dat is eveneens zo bij een wespensteek. Ibuprofen helpt enigszins tegen de pijn. In Wikipedia werden verschillende methoden genoemd om zwellingen en pijn te verminderen. Eenduidig waren die methoden niet!

Ook in de tuin ben ik voorzichtiger geworden. Eerst mijn laarzen uitkloppen op mogelijk ongedierte en dan wat werkzaamheden verrichten. Een Nederlands vriendenechtpaar wat op bezoek was, vroeg enigszins lacherig of ik regen verwachtte. Toen ik uitlegde dat er slangen voorkwamen, Takaab’s en ander ongedierte werd het stil. Toen ze vertrokken, was het leuk om te zien dat ze angstvallig midden op het pad naar hun auto liepen.

Bij het graven in de grond voor nieuwe aanplant ben ik in het verleden meerdere keren een Takaab tegengekomen, meestal niet groter dan 8 centimeter. Stevige handschoenen is een andere voorzorgsmaatregel.

Gelukkig leef ik niet als een angsthaas, ook niet in het verkeer, maar alert zijn op wat er om je heen gebeurt, is wel aan te bevelen.

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Pas op voor de Takaab!”

 1. Koos zegt op

  Toen ik jong was al van mijn vader geleerd,ken je vijanden en pas je gedrag daarop aan.
  Waar houden de meeste gevaarlijke beesten zich op? Onder puin en hout
  Waarneer trekken ze erop uit? Savonds en dan nog voornamelijk in de regentijd.
  Welke beesten zijn gevaarlijk? De gene die niet voor jouw op de vlucht gaan.
  Inderdaad cobra,s en vipers,honderd leggers en schorpionen.
  Helaas moet ik er ieder jaar wel een aantal beesten doden vanwege kleine kinderen in huis.

 2. Tino Kuis zegt op

  Een paar jaar geleden liep ik de keuken in en voelde opeens een scherpe pijn in mijn rechter grote teen. Ik dacht dat ik in glas was gestapt en keek naar beneden. Een schorpioen(tje)!. ‘Ik ga dood’, dacht ik en belde mijn zoon om afscheid te nemen. Hij nam niet op. Toch maar even het internet op. Daar las ik dat Thaise schorpioenen niet dodelijk zijn, andere soorten, in Mexico bv, wel. Na een paar uur was de pijn over.

 3. Erwin Fleur zegt op

  Beste, Lodewijk Lagemaat,

  Weer een hele leuke weergave van het dagelijkse leven in Thailand.
  Ik heb dit al eens eerder verteld wat er gebeurd met regen.
  Alles wat leeft zoekt een droge plek en, ja dat is vaak een huis.

  Eens vroeger 17 jaar geleden zaten ik mijn vrouw in het ouderlijk huis op palen.
  Onder het huis hadden wij een hangmat waar ik soms in het midden van de nacht
  als ik wakker werdt van de regen op het golfplaten dak in ging liggen.

  Dan zag ik aan de rand van het drooge werkelijk alles wat elkaar niet mocht of als dinner
  diende gemoedelijk naast elkaar met als één in de natuur gemaakte afspraken om
  elkaar niet de oorlogs verklaring te geven(pfff lange zin).

  Mooi in een rij naast elkaar en gemoedelijk wachtend tot de water overvloed voorbij was.
  Ik heb dit een aantal keren mogen mee maken.
  Dit is één van de reden dat ik van Thailand ben gaan houden.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

  • Rob V. zegt op

   Dé oplossing voor Thailand, Bangkok onderwater zetten en elders in het land veel en vaak stortregenen. Vandaar die regenmaak projecten van wijlen Rama, voor de vrede. 🙂

  • l.lagemaat zegt op

   Beste Erwin,

   Daar kan de politiek wat van leren!
   Roodhemden, geelhemden en de militaire junta, etc. naast elkaar zetten met regen!

 4. Erwin Fleur zegt op

  Beste,

  Eens in mijn kleine teen gebeten door een kleine rode mier.
  Dit kleine kreng heeft mij een zweer opgeleverd waar ik soms nog steeds de pijn
  van voel.
  Toch blijf ik deze gevaren trotseren.
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 5. Sjaak S zegt op

  Ik ben jaren geleden in één sessie drie keer door dezelfde schorpioen gestoken en mijn vrouw een paar uur van te voren, midden in de nacht, toen ze sliep. Het kreng lag in ons bed en kroop later in mijn broek en stak toe, toen ik deze na het douchen aantrok. Gelukkig had ik een onderbroek aan, ander had ik anders gepiept. Het was al pijnlijk genoeg. En dan te bedenken dat een takaab vele malen meer pijn doet!
  Ik heb er al een paar in de tuin gedood, maar ook al vaker gewoon laten lopen. Ze zoeken me niet op. In tegendeel, ze zullen vluchten als ze het kunnen. Wij zijn niet hun prooi. Alleen in huis gaan ze eraan, want dan weet je nooit waar ze kunnen zijn. En dat is een plaats waarvan ik graag wil dat mijn vrouw zich veilig voelt.

 6. Maryse zegt op

  Het valt me op dat de meeste reacties bij het zien van allerlei beestjes gericht zijn op doden. Wat een bijzondere standpunt, vooral voor mannen, ik dacht dat zij dapper genoeg zijn om zo een diertje weg te jagen of de bezem te pakken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website