Koude Thai en warme farang

Door François Nang Lae
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
23 december 2017

Ook in Thailand is het winter. Vroeger moesten we altijd een beetje grinniken om die Thai die bij 25 graden een vest aantrokken en een muts op zetten. Vandaag liep ik al een tijdje met mijn vest aan, toen ik eens op de thermometer keek: 25 graden. Koud hoor. De afgelopen twee ochtenden was het ’s morgens vroeg maar net 10 graden. ’s Nachts hebben we zo maar een dekbed nodig. Echt afzien hier.

Vanmorgen waren we op zoek naar een stofje om als gordijn te kunnen gebruiken. Sommige winkeltjes op het marktje op Robwiang, bij de klokkentoren, waren al open, dus we namen daar ook een kijkje. Er zat niet bij wat we zochten, maar er hingen wel wat leuke rokjes waar nog naar gekeken moest worden. Intussen zag ik dat de uitbaatster rillend in haar handen stond te blazen. Het was ook maar 18 graden. Wat doe je dan als farang met warme handen?

Uiteindelijk hebben we nog wel een rokje gekocht. Mijn warme gebaar betaalde zich uit in een korting van 20 baht. Zo begon de dag voor iedereen met een warm gevoel.

10 reacties op “Koude Thai en warme farang”

 1. ruud zegt op

  Het is waarschijnlijk niet zo vreemd, dat de Thai het snel koud hebben.
  Ik denk, dat het lichaam voor wat betreft de warmtehuishouding optimaal is aangepast aan een gemiddeld hogere temperatuur, dan in Nederland.
  Net als die is aangepast met de donkerdere huidskleur, dan een blanke.(mag dat nog dat “blanke”, of moet hetzelfde beestje tegenwoordig een andere naam hebben?)
  Je moet het waarschijnlijk vergelijken met een blanke Nederlander die in Nederland met 15 graden in zijn T-shirt buiten loopt.
  Die heeft het ook niet warm.

  • Rob V. zegt op

   Het is gewoon een kwestie van wennen, acclimatiseren. Woon je als mens (Aziaat, Europeaan of wat ook) in Nederland dan wen je aan de lagere temperatuur hier. Woon je in Thailand dan wen je aan de hogere temperatuur daar. Slaat de temperatuur om dan heb je daar last van. Zo was mijn lief snel gewend aan de Nederlandse temperatuur, een jaar later op vakantie in Thailand stapte ze uit het vliegtuig en het eerste wat ze zei was ‘oei, wat heet! Ik wil terug naar Nederland’. Eenmaal in Thailand wen je zo aan het klimaat en dan is 20-22 graden koud. Terwijl je terug in Nederland er geen moeite mee zou hebben en 25 nogal warm zou zijn.

 2. Marcelo zegt op

  Vroeger reed ik zomer en winter motor in NL. Alleen bij ijzel liet ik hem staan. Sinds ik 5 jaar in een tropisch land heb gewoond, staat mijn motor vanaf september in de stalling. Ik heb het dan gewoon echt koud :-)!!!

 3. Khun Peter zegt op

  Elkaar opwarmen bij koude, dat lijkt mij toch een goede kerstgedachte. hulde!

 4. geert zegt op

  Nou als fallang zijnde vond ik het ook koud de laatste dagen word nu gelukkig weer wat warmer . Ik ben denk ik al te lang hier in de tropen word tijd om volgende zomer weer eens een bezoekje aan Frieland te brengen.

 5. Harrybr zegt op

  Vele jaren geleden richting Pataya Zuid, ’s avonds op zo’n brommertje ( nee, niet die racemonsters) : Kippenvel. Op de thermometer gekeken, en.. stond op 27C, dus zal wel kapot zijn. Niet dus.
  Mijn vrouw, Indische en al sinds 1963 in NL… heeft nog steeds last van kou. Ik zeg wel eens: “Garuda heeft toch voor een te kleine inwendige CV gezorgd, terwijl Odin bij zijn Germaantjes dat wel heeft gedaan…”

 6. Jan van Dusschoten zegt op

  Echt koud heb je het hier in Nederland ook niet toch? Immers overal verwarming. Echt koud had ik het eens in Granada, Spanje. Winter, en geen verwarming in het goedkope hotel. Alleen bij de balie een butagaskacheltje waar een aantal bejaarden stond te kleumen. In de Sierra Nevada sneeuwde het zelfs. Ook in de esan had ik het weleens koud. Het was er niet eens zo heel erg koud, maar ook hier geen kachel om een warm binnenklimaat te scheppen. In Nederland? Overal meer dan 20 graden. Behalve buiten. Maar hoeveel tijd ben je eigenlijk buiten? Op bouwvakkers en boeren enz na eigenlijk nauwelijks.
  Als er overal verwarming is en je hoeft maar sporadisch naar buiten is er van koude lijden feitelijk geen sprake lijkt mij.

 7. Rudi De Beer zegt op

  Ik heb al vele jaren relatie met Afrikaanse meid, toen ik daar op bezoek was gingen we in heuvels naar bosgebied met exotische planten en het was slechts 25 graden warm, mijn vriendin huiverde van deze akelige koude. Een jaartje later kreeg ik toestemming van de IND om mijn vriendin naar Nederland te laten komen en ik zei het is hier winter dus kleed je warm aan. Zij kwam op Schiphol aan en zowaar ze had een sweater aangetrokken want het was koud , yep buiten sneeuw en ijs en ze trok zichtbaar bleek weg van deze noordpool toestanden. Ik ben een ouderwetse gentleman dus ik gaf mijn ski-jas met muts aan haar en ik liep stoer naar de parking (bibberend ja) want het was aan het vriezen, maar de liefde ach jullie begrijpen me wel.

 8. brabantman zegt op

  Verblijf met mijn Aziatische vrouw noodgedwongen (werk) nu een paar maanden in NL en BE. Na meer als een decennia in Thailand en Cambodja gewoond te hebben moet ik eerlijk zeggen dat ik mijn buik nu al vol heb van de grijze luchten, de grauwheid, de regen, de kou, de sneeuw, de troep op straat bij het smelten, de glibberigheid enz. Geloof nooit dat ik hier weer aan wen. Zal de dag prijzen als ik over een paar maanden de luchthaven van Bangkok uitloop en de warmte tegen mijn benen voel opstijgen. Kan er nu al van dromen!

 9. ad zegt op

  de volgende dag 28 gauw de airco aan op 24 graden en dat vinden ze lekker begrijpt u het ik niet..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website