Door Khun Peter

Enige tijd geleden heb ik een artikel geschreven over de huidskleurobsessie bij Thaise vrouwen. Tot mijn grote verbazing het best gelezen artikel op dit blog. Een onderwerp wat de gemoederen dus aardig bezig houdt en zeker ook in Azië.

Zo kwam ik vandaag een artikel tegen in de ‘Guardian’ over hetzelfde onderwerp: ‘The dark side of skin-whitening cream’.

De auteur van dit artikel was onthuts over een klein berichtje in een krant over de dood van een jonge vrouw die na

Huidskleurobsessie Thaise vrouwen

het gebruik van een witmakende crème ernstig ziek werd en even later overleed in een Thais ziekenhuis. Dit soort berichten duiken vaker op in de media. Door winstbejag worden er aan Aziatische vrouwen illegaal giftige en schadelijke ‘witmakers’ verkocht. Kennelijk hebben die vrouwen erg veel over voor een lichte huid.

De schrijver van het artikel in de Guardian, Sunny Hundal, legt een verband tussen het gebruik van de witmakers en racisme. Immers een blanke huid is in zijn uitleg, superieur aan een donkere huid. Hij roept op tot een boycot van de producenten van deze producten. Op zich een nobel streven zeker als het om racisme zou gaan, maar als je de reacties op het artikel leest zijn de meningen nogal verdeeld.

Een reactie van ‘RapidEddie’ vond ik opvallend en waardevol. Hij veegde de vloer aan met het artikel en beargumenteerde waarom in zijn ogen het gebruik van huidblekende middelen in Thailand niets met racisme te maken heeft. Volgens hem is het vooral een modeverschijnsel en een uiting van welvaart. Daarnaast past het in de Thaise maatschappij van status en hiërarchie. Thai bepalen vaak aan het uiterlijk en kleding, de status van andere Thai. Eén van de redenen dat Thai ook zo verzot zijn op uniformen en onderscheidingen.

Als je deze redenering toepast op onze eigen cultuur en gedrag zie ik wel overeenkomsten. Gaan wij niet veertien dagen lang vol in de zon om maar een bruin kleurtje te krijgen? Zodat vooral iedereen thuis kan zien dat we op vakantie zijn geweest (status?). Is het bij ons ook geen mode om een bruin tintje te hebben?

Hele volkstammen gaan naar de zonnestudio terwijl je er een oude kop vol rimpels van krijgt en zelfs huidkanker. Dat hebben we er kennelijk allemaal voor over.

Is het dan vreemd dat Thaise vrouwen graag een blanke huid willen hebben? Is ons gedrag niet even bizar en onlogisch? Wit of bruin, wees gewoon tevreden met je eigen kleur.

Lees hier het artikel in de Guardian.

Lees hier het commentaar van Rapid Eddie

.

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website