Grondbelasting

Door Hans Pronk
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
13 augustus 2022

Grondbelasting

Eén keer per jaar komt de belastingambtenaar met een stapel papieren persoonlijk langs om de aanslag te innen. Het gaat dan om de grondbelasting. In totaal nog geen honderd baht.

Na een uurtje waren de zaakjes weer keurig geregeld en ging de beambte tevreden naar de volgende klant. Het was zijn geluksdag want hij had ons al bij het eerste bezoek thuis aangetroffen. Dat moet toch handiger kunnen, zou je zeggen.

En soms gaat het inderdaad ook handiger. Zo is onze kWh-meter op ons land geplaatst en de meteropnemer komt één keer per maand langs om vanaf een afstand van zo’n vijf meter de stand af te lezen; hij maakt vervolgens een printje en doet die in onze brievenbus. Twee weken later wordt het bedrag automatisch afgeschreven.

Zo kan het ook.

Rating: 5.00/5. From 2 votes.
Please wait...

9 reacties op “Grondbelasting”

 1. janLao zegt op

  Grondbelasting kennen ze hier ook. Voor een stuk grond kleiner dan 1/2 ha betaal je LAK 750.000 (ongeveer 75 euro) en daarboven lak 1.500.000 (ongeveer 150 euro) kosten per jaar en zelf naar het kantoor brengen.

 2. j.a. zegt op

  Echt waar….volgens mij nog nooit betaald..of geld dat alleen voor grond met een huis erop? Ben nog nooit zo’n rekening tegen gekomen…nou ja prima zo…

  • Ger-Korat zegt op

   Nooit is hoelang ? Als je langer dan 20 jaar geen grondbelasting hebt betaald vervalt het eigendomsrecht, zelfs van een chanoot.

   • Johnny BG zegt op

    Beste Ger,
    Naar wie vervalt het recht daarna?

    • Ger-Korat zegt op

     Wat denk je zelf, van wie zijn grote gebieden, nationale parken, van wie hebben velen
     landbouwgrond en ander percelen in bruikleen: nou dat is de overheid. Idem als er geen erfgenamen zijn vervalt het aan de overheid.

    • William zegt op

     ‘tax?

     Under section 37 of the Land and Building Tax Act, tax is collected from the following types of land or buildings used for the following purposes:

     Agricultural purposes, including rice farming, crop farming, plantation, livestock farming, aquatic animal farming.
     Residential purposes
     Other purposes excluding agricultural and residential purposes
     Left empty or unused’

     https://thailand.acclime.com/guides/land-buildings-tax/

     Kan het ook niet echt vinden.
     Calculator is wel handig in deze.

  • cor zegt op

   Dat dacht ik ook; nou ja prima zo ik hoor of zie het wel.
   Tot ik op een gegeven moment de eerste keer betalen moest, en toe werd er gelijk een rekening gemaakt van al die jaren dat ik hier woon en niet betaald had. Ik wens je veel plezier er mee.
   Mijn huis staat op naam van een Thai (onder de 100 stalangwa grond) en die hoeft onder de 100 stalangwa geen belasting te betalen er boven wel ,maar dat is een minimaal belachelijk bedrag.

   Nu komt de kloe heeft die Thai een huurcontract met mij dan betaald hij per jaar onder de 100 stalangwa een bedrag aan belasting van 5.000,00 Baht dus van 15 jaar telde lekker aan. wilt u even 75.000,00 afrekenen? En de groeten van MAX

 3. Driekes zegt op

  Wij, mijn vriendin betaald voor ongeveer 90 rai nog geen 1000 baht.

 4. janbeute zegt op

  Grond belasting betalen vind plaats bij ons al voor vele jaren in het kantoor van de Tessabaan .
  We krijgen via de post aan het begin van het nieuwe jaar dus in de maand Januari een brief waar instaat dat we weer over de percelen moeten betalen voor het einde van de maand en hoeveel .
  Ook wordt het bekend gemaakt middels de geluidsinstallatie van het dorp .
  Ook is er de mogelijkheid om te betalen op een bepaalde morgen in het lokaleklooster .
  Daar zijn dan medewerkers van de Tessabaan aanwezig en dit gaat altijd gepaart met het gratis laten inenten van onze honden tegen Rabbis .
  De grote van het bedrag van de aanslag is niet te vergelijken met wat je in de lage landen moet betalen .
  De Tessabaan medewerkers kunnen in het computersysteem zien om welke chanotten welke de eigenaar is en de grote van het perceel waarhet om gaat .
  Heb je een channot van minder dan een bepaalde grote dan is het zelfs gratis .

  Jan Beute .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website