De strovrouw

Door Hans Pronk
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
18 oktober 2018

Alhoewel de Thai niet echt veel verschilt van de gemiddelde Nederlander maak je in Thailand toch soms iets mee wat je in Nederland niet zo gauw zal meemaken. Daar gaan de volgende verhalen over. Vandaag: De strovrouw


De strovrouw

De echtgenoot van een vriendin van mijn vrouw werkt bij een overheidsinstelling. En bij die overheidsinstelling hadden ze een (zwangere) karbouw (waterbuffel) te veel. De verkoop zou bij opbod plaatsvinden.

Die vriendin wilde ook wel een bod doen maar haar man zag dat niet zitten want hij zag blijkbaar al aankomen dat de veiling niet helemaal koosjer zou verlopen. En als zijn vrouw mee zou bieden zou dat niet goed zijn voor zijn reputatie. Ze luisterde gelukkig naar haar echtgenoot maar besloot toch te gaan en nam iemand mee –laten we haar mevrouw P. noemen – om als stroman op te treden.

Die karbouw was mogelijk wel 70.000 baht waard maar het bieden begon bij 30.000 baht. Er was maar een paar keer geboden toen een man riep: “Stop met bieden”. Mevr. P. ging echter toch nog met 500 baht over het laatste bod heen en die man riep weer: “Stop met bieden. We verdelen de winst onderling wel. Waarom zouden we al dat geld naar de overheid laten gaan?”. En daar afdrachten aan de overheid ook in Thailand weinig populair zijn werd zijn volgende bod niet meer overtroffen.

Voor 34.000 was hij de trotse eigenaar van een hele mooie karbouw. En hij hield woord. Althans, iedere bieder gaf hij 4.000 baht en ook mevr. P kreeg dat bedrag. Dat deelde ze vervolgens met haar vriendin en daar gingen ze de volgende dag lekker van uit eten. Goed voor de plaatselijke economie.

Maar die karbouw kreeg die vriendin van mijn vrouw dus niet.


» Laat een reactie achter


6 reacties op “De strovrouw”

 1. Ed & Noy zegt op

  Dan mijn vraag, hoeveel bieders waren er !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Hans Pronk zegt op

   Als ik er van uitga dat er steeds 500 baht hoger geboden werd, dan kom ik op 8 biedingen in totaal. Dus naast de uiteindelijke koper mogelijk zes anderen. De koper heeft waarschijnlijk 34.000 plus 24.000 dus 58.000 baht betaald. Minder dan de waarde van de karbouw maar ik neem aan dat op dergelijke veilingen altijd te weinig wordt betaald. In Nederland worden ook huizen geveild die duidelijk minder opbrengen dan bij normale verkoop. Soms komt daar zelfs intimidatie aan te pas. Dat was in Thailand gelukkig niet het geval.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
   • Ed & Noy zegt op

    Dank voor je antwoord, wij wonen buitenaf op een ruime kavel waar we verder weinig mee doen, we hebben toen maar besloten om 3 jaar geleden ook een waterbuffel aan te schaffen, heb er toen 26.000 Baht voor betaald, wat achteraf een goede keuze was, ze houden het gras mooi kort, en zijn vrij makkelijk te houden, zo wandel ik er elke dag een aantal keren mee naar een meertje vlak naast ons huis waar ze in gaan liggen om even te kunnen afkoelen, ik zeg “ze” omdat ze inmiddels al twee keer is bevallen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
    • Frans Nico zegt op

     Leuk verhaal, maar is een grasmaaier niet goedkoper?

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
     • Ed & Noy zegt op

      Beste Frans,

      Grasmaaiers in Thailand zijn niet goedkoop, en daar komt bij dat het wegens de oppervlakte al een gemotoriseerde moet zijn, deze functioneert niet als je er gras in stopt! daar moet benzine of dieselolie in, omdat het gras hier snel groeit zijn de kosten aanmerkelijk hoger dan de aankoop van een waterbuffel, en ik kan me ook niet indenken dat uit een grasmaaier kleine grasmaaiertjes worden geboren.

      Het antwoord is “nee” een grasmaaier in dit geval niet goedkoper.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
    • Hans Pronk zegt op

     Ed & Noy, ik heb nader geïnformeerd hoe het nu precies zat met die bedragen en ik moet bekennen dat het verhaal net even wat anders is. Er werden in totaal drie waterbuffels verkocht: een stier en twee koeien waarvan één hoogzwanger. In totaal is daarvoor 79.000 baht betaald, dus gemiddeld net wat meer dan wat jullie betaald hebben. Maar dat is te verklaren uit het feit dat het fraaie exemplaren waren en één ervan zwanger. Maar de overheid heeft dus blijkbaar toch een redelijke prijs gekregen. Succes verder met je kudde. Het zijn mooie beesten maar wij hebben er geen plaats voor.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +4 (obv 4 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website