Geluiden

Door François Nang Lae
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
17 juni 2017

Veel van de geluiden hier zijn weliswaar in Nederland onbekend, maar kennen wij inmiddels wel van eerdere bezoeken aan Thailand. De smakjes van de tjiktjak, het toekeh van de toekeh, het gebabbel van mayna en bulbul, de karaoke van de buren, de brommertjes: ze hebben alle wat bekends.

Er zijn echter ook geluiden die lastiger thuis te brengen zijn. Zo klinkt er in de nachtelijke uren soms een soort geploink, alsof er op een hoogspanningsleiding geslagen wordt met een metalen staaf. Mieke associeert het geluid ook met het slaan met een stok op het ijs; mij doet het ook denken aan springveren of strak elastiek. De afgelopen nachten werd het geluid steeds frequenter.

Googlen met allerlei creatieve zoekopdrachten leverde niks op. Omdat het zo’n staccato geluid is dachten wij aan een gecko-achtig dier. Maar vandaag had Mieke dan toch beet. Het is de Maleisische nachtzwaluw (youtu.be/75UEx20lX4w) die ons al die tijd heeft beziggehouden. Geen gecko dus, maar een vogel. Hij doet zijn naam eer aan, dus de kans dat we hem ook een keer zien is heel klein.

Nu moeten we nog zien uit te vinden welke vogel ons iedere ochtend trakteert op een kort concertje. Hij zingt als een kanarie, maar dan met wat zwaardere stem. Baritonkanarie hebben we hem daarom maar gedoopt. Zijn concert duurt hooguit 5 minuten en hij zit ergens op de berg, maar waar, dat weten we niet.

Wordt hopelijk vervolgd.

4 reacties op “Geluiden”

 1. Fred zegt op

  Heel leuk, die heerlijke dagelijkse”problemen”. Hou ons op de hoogte.

 2. FonTok zegt op

  Altijd “leuk” die tering herrie van de stereo van de buren die menen de hele straat uit de slaap te moeten houden met van die jengelende isaan shit en zware bass dreun. Je hoort daardoor niks meer van de schoonheid van de natuur die dat land herbergt.

  • Francois Nang Lae zegt op

   Wat jammer dat je vindt dat je zo moet reageren. Als je hier overal alleen maar overlast gevende buren meemaakt doe je echt iets niet goed. De meeste Thai veroorzaken geen overlast. Net zoals in NL dus, waar je ook de pech kunt hebben naast luidruchtige buren te wonen. De conclusie dat dan alle Nederlanders herrieschoppers zijn zou denk ik niet heel hartelijk worden ontvangen.

 3. Alex Ouddiep zegt op

  U, en de lezers van Uw bijdrage, zullen ongetwijfeld genieten van Elias Canetti: Stemmen van Marrakesj. Geen Thailand, maar de wereld is groter, toch?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website