Bouw-update

Door François La Poutré
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
8 maart 2018

Oei, de laatste blog is alweer van 3 weken geleden. Dat heeft er alles mee te maken dat we nu volop met het huis aan de slag zijn. De basisconstructie is klaar en nu is het onze beurt. De laatste update over de bouw is van begin januari. Hoog tijd dus om te vertellen hoe het er nu voor staat.

Terwijl de bouwploeg met fundering, vloer en dakconstructie aan de gang was zijn we zelf begonnen met het vullen van zakken met rijstkaf. Die moeten uiteindelijk de muren van het huisje gaan vormen. De eerste partijen zijn we gaan vullen bij de kleine rijstmolen in Nang Lae, maar daar was het einde al snel in zicht. Een grotere rijstmolen wilde wel een lading rijstkaf komen bezorgen. “Een auto, ongeveer net zo groot als die van jullie” was er verteld, maar er was niet bijgezegd dat die ongeveer 5 meter hoog opgeladen zou worden. Daar konden we dus wel mee vooruit.

De bouw vorderde gestaag, waarbij er regelmatig iets net wat anders ging dan de bedoeling was, maar dat is iets waar je maar beter aan kunt wennen als je in Thailand woont. En wat we vooral niet uit het oog hebben verloren is dat het meeste gewoon goed ging en er geleidelijk aan een prima basis voor het mudhouse begon te ontstaan. De bouwploeg bestond uit heel vriendelijke vakmensen, waarmee we zo goed en zo kwaad als het ging een praatje konden aanknopen en die zonder morren al onze vreemde farangwensen vervulden. De Arbowet is hier overigens nog niet echt van de grond gekomen.

Nadat de basisconstructie voltooid was kwam er ook nog een mannetje om de muur van de half-open badkamer te bouwen; een klusje dat we eigenlijk zelf hadden willen doen, maar dat was blijkbaar verkeerd overgekomen. De man bouwde uiterst zorgvuldig en besteedde de grootste zorg aan de golven en openingen die we hadden ingetekend. We durfden hem eigenlijk niet goed te vertellen dat we zijn vakwerk uiteindelijk onder een mix van klei, zand en lime zouden verstoppen. Toen hij dat eenmaal toch doorhad bleek hij mateloos geboeid door onze plannen, en sindsdien komt hij om de paar dagen even de vorderingen bekijken.

Intussen waren wij druk met het splijten van bamboe, het vlechten van trellissen, en uiteindelijk het stapelen van de zakken. De onderste laag zakken is gevuld met ruwe kiezels. Die is bedoeld om optrekken van vocht te voorkomen en afvoeren daarvan te vergemakkelijken. De tweede laag zakken is gevuld met zand, en daarna komen 20 lagen rijstkafzakken. Alle zakken worden aan de trellis gebonden. In elke 3e rij worden door de zakken lange bamboe pennen geslagen, zodat ze vast verankerd zijn aan de rijen daaronder. Gisteren werd de laatste opening gedicht.

Terwijl ik op de ladder bezig was met de bovenste rijen, was Mieke verschillende mengsels van klei, zand, rijstkaf en lime aan het testen. Ze heeft proefvakken gemaakt op de badkamermuur en daaruit ontstaat al een goed beeld van de beste mengsels. Er is namelijk geen standaard-verhouding aan te geven, omdat de samenstelling van met name de klei heel erg kan verschillen. Hier in Lampang zitten we in hét kleigebied van Lampang en de zakken die we hier kopen bevatten zowat pure klei.

Nu worden eerst de diepere gaten en naden volgestopt met het kleimengsel waaraan stro is toegevoegd. Als die klus geklaard is komen er meerder lagen overheen, waarin de stro is vervangen door rijstkaf. De stro en het rijstkaf geven uiteindelijk een zekere elasticiteit aan de kleimuur mee, waardoor er minder snel scheuren ontstaan. Uiteindelijk staat er dan een dikke ruwe muur, die met een mix van lime en zand wordt afgesmeerd. Daarmee wordt de muur waterbestendig en iets minder ruw.

En passant heeft Mieke ook de oude deur, die al een aantal maanden in Nang Lae in de kelder stond en inmiddels in het huisje op zijn plaats staat, geschilderd. Ook de kozijnen zijn al aan de beurt geweest, waarbij de Thai ongetwijfeld weer hoofdschuddend staan te kijken. “Die farang kunnen niet eens mooi dekkend schilderen”, zullen ze wel denken.

Uiteraard moesten de mooie deurknoppen er ook meteen op.

Vanmorgen heb ik een van de pilaren voorzien van een rondeel, dat meteen nadat het af was is verdwenen achter de laatste zakken, die de pilaren moeten wegwerken. Leuk idee dat ons huis een verborgen rondeel bevat. Daar kunnen archeologen straks hun hoofd over breken.

Ondertussen is ook de weg afgewerkt met grond en klein puin en zijn de palen voor de poort geplaatst. Binnenkort komt deze er dan in, waarna het in- en uitrijden allemaal wat makkelijker wordt. Voorlopig zijn we nog wel even zoet met kleien en met water- en stroomvoorziening. Het begint al warm te worden, dus we starten vaak al om een uur of 6 en werken dan tot de middag. Na de siësta doen we boodschappen of lamballen wat. Een geplande einddatum hebben we niet in gedachten. Het is in Thailand beter om je maar over te geven aan hoe de dingen gaan.

Het is leuk om te merken hoe ook hier volop sprake is van seizoenen. Veel mensen denken dat die er in de tropen niet zijn. Hier merken we het onder meer aan de vogelgeluiden. Zo is Piet van Vliet onlangs weer neergestreken in onze straat. Hij doet me denken aan een deel van de Thailandgangers: voortdurend klagen, maar toch telkens weer terugkomen. Wij hebben niks te klagen, dus we blijven gewoon lekker hier.


» Laat een reactie achter


21 reacties op “Bouw-update”

 1. Francois Nang Lae zegt op

  Er staat ergens dat we in hét kleigebied van Lampang wonen, maar dat moet natuurlijk hét kleigebied van Thailand zijn. En voor wie Piet van Vliet niet kent:
  http://opwegnaarthailand.blogspot.com/2017/04/wakker-gehouden-door-piet-van-vliet.html

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 2. Kevin zegt op

  Dat de Thaise werkers kijken wat jullie aan het doen zijn kan zomaar logisch zijn, in hun ogen zijn jullie hun of andere Thaien werk aan het doen en tenzij jullie een werkvergunning hebben dat dan illegaal is.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
  • Rob E zegt op

   Op je eigen land mag je aan je eigen huis werken zonder werk vergunning.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
   • RonnyLatPhrao zegt op

    Het zullen eerder onderhoudswerken zijn die toegelaten zijn
    Maar zolang niemand gaat klagen …..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
    • Kevin zegt op

     Ze zijn niet met onderhoud bezig maar met illegaal werken om zodoende kosten te sparen wat in Nederland wel mag maar hier beslist niet ook omdat grond nooit van buitenlanders kan zijn.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
     • RonnyLatPhrao zegt op

      Dat schrijf ik toch.
      Enkel onderhoudswerken zijn toegelaten. Of staat er iets anders in mijn tekst.

      Trouwens het al dan niet bezitten van grond heeft hier op zich niks mee te maken, maar wel met werken.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • Erwin Fleur zegt op

    Beste Rob,

    Volgens mijn weten mag je niet op je eigen land werken, omdat het land officieel
    niet van jou is.
    Als dit wel zo is zou ik graag willen weten hoe en waar u deze info vandaan heeft.
    Zo kan ik ook weer wat bij leren.

    Met vriendelijke groet,

    Erwin

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
    • Pascal zegt op

     Beste Erwin

     Als het land officiel niet van jou is maar het huis die je aan het bouwen bent wel van jou is,
     Mag je dan ook steeds niet helpen?

     Vriendelijke groeten,

     Pascal

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
     • Erwin Fleur zegt op

      Beste Pascal,

      Ik zelf doe ook klussen aan ons huis, maar als het op bouwen aankomt is het een ander verhaal.
      Natuurlijk ga ik niet voor elk klus iemand inhuren.

      Ik zelf vind het ook raar dat de hooft regel in Thailand is dat je zelf niet mag werken
      wat een heel ruim begrip is.

      Het hele punt is hier werkgelegenheid creeren voor de Thai.
      Wat betreft het verhaal van Francois is het inderdaad vergezocht maar wel waar.

      Wat betreft Rene staat er duidelijk werkzaamheden in en rondom het huis en niet het
      bouwen er van.

      Met vriendelijke groet,

      Erwin

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Francois Nang Lae zegt op

   Dat lijkt me nogal vergezocht. Niet mogen werken betekent niet dat je verplicht bent om alles wat gedaan moet worden uit te besteden.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Renévan zegt op

   Deze vraag werd door het advocaten kantoor Siam Legal beantwoord met het volgende. Alle voorkomende werkzaamheden in en rondom uw huis of dat van uw partner mag u uitvoeren. Uw buren mag u ook helpen met het een en ander daar burenhulp in Thailand normaal is.
   Ook werd vermeld dat u uw gezonde verstand moet gebruiken.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • John Chiang rai zegt op

    Kan mij voorstellen dat het advocaten kantoor Siam Legal onder het gezonde verstand gebruiken zeker bedoeld,dat zelf een compleet huis bouwen net iets te ver gaat.
    Je neemt hoe geweldige ervaring je eigen huis bouwen ook is,Thaise vakmensen hun dagelijkse werk,en verdienst mogelijkheden weg.
    Een eigen huis bouwen,is duidelijk wat anders als alleen werkzaamheden uitvoeren rondom het huis van uw, of een partner.
    Maar ook hier zal gelden,waar geen klager is, zal ook geen rechter oordelen.anders zou het zo maar gebeuren kunnen, dat de bouwer voor een gerecht erg slechte kaarten had.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 3. Marijke. zegt op

  Dat ziet er super leuk uit.Geweldig die deuren.Nog heel veel succes met de werkzaamheden.Maar het word vast super mooi.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 4. John Chiang rai zegt op

  Kan mij voorstellen dat de Thaise werkers alleen al verbaasd kijken,vanwegen de bijzondere bouwwijze, die je ook in Europa niet iedere dag zo tegenkomt.
  Ben erg benieuwd na het eindresultaat,en hoe deze bouwwijze op den duur bevallen gaat.
  Mij lijkt alleen dat de verschillende holle ruimtes,en het gekozen materiaal in het vergelijk tot een traditioneel muurwerk,een eldorado zou kunnen betekenen voor ongedierte,die hier tevens een behuizing kunnen zoeken.
  In Nederland heb ik vaak de ervaring gemaakt,dat muizen en bepaald ander ongedierte zelfs geen halt maken voor bepaalde kunststof bekledingen,zodat ik in de tropen waar het ongedierte zeker niet minder is,toch wel mijn bedenken heb.
  Het voordeel van deze gevulde zakken is natuurlijk een goede isolatie,waarbij je ook het nadeel kunt hebben,dat je de eenmaal voorhanden zijnde warmte moeizaam uit de woning verdrijven kunt.
  Misschien dat jullie mij in de toekomst met meer tropen ervaring betreffende deze bouwwijze,anders overtuigen kunnen.
  Maar wens jullie natuurlijk al het goede met de verdere bouwplannen,en hoop voor jullie dat ik ongelijk zal hebben.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  • Francois Nang Lae zegt op

   Het is wel ongewoon, maar we hebben het ook weer niet helemaal zelf bedacht. Er zijn al wat voorbeelden van bouwen op deze manier in Thailand (bijvoorbeeld http://www.chiangdao-roundhouses.com/). Zolang de zakken niet zijn afgesmeerd met het kleimengsel vinden we er iedere dag wel een met een gat erin gevreten. Voordeel van deze bouwwijze is dat je dat ook weer makkelijk repareert. Hoe het op termijn uit gaat pakken moeten we zelf ook ondervinden. Je eigen huis bouwen is in ieder geval een geweldige ervaring.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 5. José zegt op

  Erg leuk om jullie bouw te mogen volgen, heel apart ook! Arbo, nee die kennen ze niet in dit slipper en blote voetenland! Ik keek hier maar regelmatig de andere kant op! Complimenten voor de deur! Erg mooi! Benieuwd naar het totaalplaatje! Succes daar!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 6. John zegt op

  Ik vind het een heel bijzonder bouwproject.
  Ik wens jullie veel succes met bouwen en veel woonplezier.
  Ik moest trouwens, hoop niet dat jullie het erg vinden, aan Frodo denken.
  Jawel, van lord of the rings. Hij woonde in the Shire. Ongeveer hetzelfde type huis

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 7. HansG zegt op

  Aangezien wij ook binnenkort gaan bouwen en de nodige plannen en ideeën hebben, zullen wij jullie zeker volgen.
  Ik heb echter wel de nodige twijfels.
  In Noord-Europa en Afrika zijn we gewend aan bouwen met mengsels van klei, grond, stro en cement. (vroeger kalk)
  Echter in Thailand lijkt mij dit een probleem i.v.m. insecten (o.a. mieren en termieten)
  Hoe willen jullie voorkomen dat deze dieren bij jullie komen wonen en lekker bij het banket aanschuiven?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 8. Erwin Fleur zegt op

  Beste François,

  Erg leuk dat jullie dit met ons delen.
  Veel bouw plezier en houd ons op de hoogte.

  Vele onder ons hebben dit ook gedaan en mee gemaakt.
  Er zijn zeker dingen waar wij en anderen nog wat van kunnen leren.
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 9. john vloet zegt op

  Hallo Mieke en Francois,ik heb jullie bouw capaciteieten zelf aanschouwd en het ziet er allemaal prima uit,vooral jullie enthousiasme vind ik geweldig.
  We zien wel wat er van komt.,voor alle problemen kan vast een oplossing worden bedacht???Hou het goed,ik kom binnenkort nog eens langs,groet,Muuske en John.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 10. TheoB zegt op

  Met buitengewone belangstelling volg ik jullie bouwactiviteiten, temeer het met heden ten dage ongebruikelijke bouwmaterialen uitgevoerd wordt.
  Waar ik vooral benieuwd naar ben is welke afwegingen jullie gemaakt hebben en hoe jullie tot de conclusie gekomen zijn om het op deze manier te doen. Zou je daar ook een stukkie aan kunnen wijden?
  En wat betreft het werken: Zolang je niemand tegen het hoofd stoot en niemand het gevoel heeft dat je broodroof pleegt kun je rustig je gang gaan. Verder geldt dat hoe hoger je op de Thaise sociale ladder staat, hoe meer je je kunt permitteren. Het helpt dus om op goede voet te staan met de invloedrijke personen in je omgeving.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website